ГМО

Србијо! Не у Светску Трговинску Организацију (СТО)!!


Србијо! Не у Светску Трговинску Организацију (СТО)!!

Извор: Небојша

Аутор: Ирена Барет

СТО су основале најбогатије земље света. Она заступа интересе банака и мултинационалних корпорација, њихов профит је стављен на прво место, испред човека и природе. Раднички синдикати, удружења пољопривредника, ми обични мали људи немамо право одлучивања о основним стварима које се тичу наше животне егзистенције. СТО није форум за трговинску размену, то је Светска Терористичка Организација,

СТО не представља трговинске споразуме, правна клаузула при уласку у ову организацију гласи:

СВЕ ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ МОРАЈУ ДА ПОTЧИНЕ СВОЈЕ ЗАКОНЕ, РЕГУЛАЦИЈЕ И АДМИНИСТРАТИВНЕ ПРОЦЕДУРЕ – УГОВОРИМА СА СВЕТСКОМ ТРГОВИНСКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ.

СТО је само вектор који корпорације користе да би заобишле законе земље у којој послују. На овај начин земља домаћин нема никакву контролу над пословањем корпорација.

СТО намеће правила Владама и тако једна држава више нема контролу над корпорацијама које у тој земљи послују. Она гуши основна људска права, право на здраву животну средину, право на здравствену заштиту, образовање, сигуран посао, место за живот. Дерегулације и приватизација су основне активности СТО и ми грађани постајемо непријатељи у очима СТО зато што стојимо на путу њихове похлепе.

Важно је да се појасни да је СТО глобални Устав који све светске Владе морају да прихвате. Уколико се једна земља учлани у СТО и након тога што увиди да СТО није оно за чега се декларише и покуша да изађе из ове организације, сусрешће се са читавим низом санкција. Корпорације су те које пишу правила рада СТО.

При одлучивању, концензус остварују четири богате чланице: Канаде, САД, Јапан и ЕУ и он се намеће већини, а то што свака земља чланица има један глас нема никаквог утицаја на доношење одлука. Ово не може да се зове ни светска ни трговинска, нити организација.

Једна држава може да прехрани своје становнике ако омогући грађанима да производе своју храну. Уласком у СТО грађани више нису обезбеђени са храном сопствене земље, губи се основно људско право грађана једне земље чланице.

КРОЗ СПОРАЗУМ О ПОЉОПРИВРЕДИ, СТО ЋЕ НАМЕТНУТИ СРБИЈИ ХРАНУ ИЗ САД И ЕУ КОЈА ЈЕ МНОГО ЈЕФТИНИЈА ОД ДОМАЋЕ ЗБОГ БЕНЕФИЦИЈА КОЈЕ СЕ У ТИМ ЗЕМЉАМА ДАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА.

Оваква неправедна конкуренција уништиће мале породичне фарме. СТО ће преузети нашу пољопривреду, захтевати отварање домаћег тржишта и смањење пореза на увоз да би преплавила наше тржиште са јефтином храном из САД и ЕУ.

Домаћи пољопривредни произвођачи неће моћи да се такмиче са оваквом конкуренцијом-СТО није трговинска размена него вектор за остваривање монопола.

ГАТС (General Agreement on Trade in Services) или генерални споразум о размени у услугама, креира велики проблем. Основно људско право као вода, образовање, здравствена заштита постаће приватно власништво мултинационалних компанија и само онај ко буде могао да плати ове услуге моћи ће и да их има. По Светској Трговинској Организацији ни вода више није људско право него потреба, а чим је нешто потреба онда може да се допрема и наплаћује. Ако је људско право, не може да се прода, зато је проглашено као потреба.

Уколико уђемо у СТО више нећемо имати ни контролу над водом наше земље, јер по дефиницији СТО вода постаје роба, а роба не може бити ограничавана. Грађани ће имати приступ води само ако у напред плате за њу. Корпорације ће добити могућност да суде нашу земљу уколико буде тражила своју воду за своје грађане, јер би се тиме узнемиравало право корпорација да послују у нашој земљи.

Споразум ограничава доступност лекова грађанима по приступачним ценама.
Истина: Само они који буду имали довољно да плате скупе лекове моћи ће и да се лече.

Фер размена је потреба, разумна правила трговинске размене су потребна, али није прихватљиво да се између осталих криминалних пословања СТО храна допрема са другог краја света да би је Србија увезла и да се при томе уништи наша пољопривреда, а пољопривредници Србије имају све могућности да је производе локално. Светска Трговинска Организација не може да се измени или унапреди, зато што је заснована на погрешним и опасном моделу и представља опасност за цео свет. Не служи интересу грађана него интересу корпорција и намеће држави правила која служе једино интересу банака и корпорација. СТО је ту да покраде наше природне ресурсе, приватизује јавне услуге и да нам дотури опасни отпад који нико не жели у својој земљи. Светска Трговинска Организација није потребна Србији, Србија је потребна њој.

Србија нема ни један разлог да приступи Светској Трговинској Организацији, свако од нас жели да живи као слободан човек а не роб  мултинационалних корпорација. Сачувајмо природне ресурсе за децу Србије.

Tекст је објављен 8.11.2012.
_________
http://dzonson.wordpress.com/2012/11/08/srbijo-ne-u-svetsku-trgovinsku-organizaciju/