Биљана Диковић

СЕЋАЊЕ – ПОНОС РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Јевгениј Георгијевич Пепељајев


09.01.2013. записала ФБР преводилац и аутор Маја Тешић

СЕЋАЊЕ – ПОНОС РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ:

Јевгениј Георгијевич Пепељајев

руски јунак 1

Дана 4. јануара 2013. године Русија и руски народ доживели су велики губитак. Преминуо је легендарни совјетски ратник, Јевгениј Георгијевич Пепељајев, познати пилот, ас који је имао најбоље резултате у рату у Кореји, човек који је однео 23 победе и који је оборио 20 америчких авиона. За Американце је био страх и трепет. Летео је више од две хиљаде сати на тридесетак типова ловаца бомбардера. Имао је звање Хероја Совјетског Савеза, носилац је два ордена Лењина, три ордена Црвене заставе, ордење Другог светског рата првог и другог степена, ордена Црвене звезде.

Како то обично бива када су празници, овакве тужне вести промакну средствима јавног информисања. Да ни један ратник, ни један ветеран, ни један јунак који је читав живот посветио Отаџбини не би био заборављен, објављујемо ову тужну вест уместо свих оних који су је пропустили, а никако не би смели. За незаборав и у знак огромног поштовања према ратнику ветерану.

руски јунак 0

Нека је вечна слава и хвала Хероју Совјетског Савеза, јунаку, Јевгенију Георгијевичу Пепељајеву.

2 replies »

  1. Спасибо за публикацию, дорогой наш, самый русский „сербский ФБрепортер“! Спасибо автору статьи – нашей Маја Тешић! Спасибо за статью! Пока жива наша ПАМЯТЬ, мы живы! Слава России_Слава Сербии! И вечная память нашим общим героям!

    Свиђа ми се