Биљана Диковић

Срби у Хагу прославили Божић, причестио их положајник о.Војислав Билбија


 Ојданићу и Жупљанину сребрњаци из чеснице

Притворском јединицом Схевенинген у понедељак се од раног јутра орило „Христос се роди“ и „Ваистину се роди“, а најрадоснији хришћански празник по јулијанском календару Срби у Хагу и ове године нису могли да прославе заједно, већ подељени у две групе. Ипак, то није покварило празник и свечану атмосферу којој су се прикључили и сви други притвореници Хашког трибунала, па чак и стражари који су не само научили српски поздрав за Божић, већ су се на крају и прикључили свечаној софри.

09. 01. 2013.Ђ. Баровић – Вести

Положајник: о.Војислав Билбија

Положајник: о.Војислав Билбија

– Српски страдалници у Хагу били су подељени у две групе, а свима је положајник био архијерејски намесник у Епархији западноевропској Српске православне цркве и Старешина храма у Ротердаму, протојереј-ставрофор Војислав Билбија. Како је Божић празник даривања, он је уз одобрење затворске управе донео срдачне поздраве, али и многобројне ђаконије које су Српкиње из Холандије наменски припремиле управо да би се њима почастили српски оптуженици – сазнају „Вести“ од саговорника који су се чули са више српских притвореника у Трибуналу.

Тако су се на трпези нашле домаће сарме, подварак и печеница – печено прасе.
Хашки оптуженици су се одужили како је и колико ко могао и умео. Сви су учествовали у куповини печења, а понаособ је свако допринео или правећи разне салате и колаче или помажући у припреми.

Посна и празнична трпеза

Ишчекивање рођења Исуса Христа, односно Бадње вече, има посебну симболику међу свим хашким притвореницима и свако од њих се труди да овај дан прође у најбољем духу православља и неговања старих, српских обичаја које чак ни сурови затворски прописи не могу да осујете.
Српски притвореници Бадње вече нису могли да проведу заједно, већ свако на свом спрату, делећи божићне поруке са осталим сапатницима свих националности.

Прослави Божића у Хашком трибуналу претходила је свечана литургија коју је протојереј-ставрофор Билбија одржао у сали за посете, а одмах затим је уследило и причешће за оне које су постили.

– Велика већина српских притвореника је постила цео пост, па су се и причестили. Није им сметало ни то што причест није уследила у раним јутарњим сатима, већ су морали да сачекају свештеника коме је омогућено да дође у затвор тек иза 13 сати – каже извор нашег листа.

Због чињенице да Срби ни ове године нису могли заједно да прославе један од највећих хришћанских празника, отац Билбија је донео две чеснице – за две групе српских притвореника.

У традиционалном ломљењу божићне чеснице највише среће су имали некадашњи министар одбране Драгољуб Ојданић и бивши начелник регионалног центра Служби безбедности у Бањалуци, Стојан Жупљанин који су пронашли по сребрњак краља Петра Другог Карађорђевића.

Према веровању, свако коме се посрећи, па за Божић извуче пару, следећи је који ће бити ослобођен.

Чесница

Отац Билбија је издејствовао да се испоштује божићно ломљење чеснице, а захваљујући њему и његовим парохијанима сваке године се у погачу ставља и сребрњак краља Петра Другог Карађорђевића. Да подсетимо, прошле године пару су извукли Драгољуб Ојданић и Никола Шаиновић.

 

————————-

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА у извођењу о.Воја Билбије: