Биљана Диковић

Породични фармери путују у Вашингтон да се супротставе Монсанту


На десетине породичних фармера, потписника тужбе под именом „Осгата против Монсанта“ ће следеће недеље путовати преко целе Америке до Вашингтона да се сукобе са Монсантом и захтевају своје право на узгој, 10. јануара ће присуствовати јавној расправи поводом жалбе о разрешењу која ће  се емитовати пред Федералним жалбеним судом за савезни округ. Грађанска скупштина ће подржати породичне фармере тако што ће се окупити на тргу Лафајет у 10 сати пре подне у време када почиње јавна расправа у суду.

09.01.2013. Екотрибунал

EKOTRIBUNAL - STOP MONSANTO

„Наши фармери не желе да имају ишта са Монсантом,“ изјавио је произвођач органског семена из државе Мејн, Џим Геритсен, председник удружења тужилаца.

„Ми нисмо муштерије Монсанта. Не желимо њихово семе. Не желимо њихову генетску технологију. Не желимо да нам залазе на фарме. Не желимо да загађују наше усеве. Не желимо да нас доведу у ситуацију да се бранимо од агресивних тужби због повреде патента само зато што Монсанто одбија да спречи своје семе да залази на наша поља. Ми желимо правду“

Многи фармери су били присиљени да  одустану од узгоја одређених култура само да би избегли генетску контаминацију и потенцијалну тужбу од стране Монсанта. Овај случај оспорава ваљаност Монсантових ГМ семена и тражи судску заштиту за породичне фармере који су без своје кривице били контаминирани Монсантовим патентираним семеном и били оптужени за крађу патента.

„Монсанто је поднео 144 тужбе против америчких фармера и добио вансудско поравнање, за још 700 других од ’97- 2010 године. Ове агресивне тужбе су створиле атмосферу страха међу америчким пољопривредницима и на десетине фармера отерале у банкрот.  Окружни суд је погрешио када је одбио захтев узгајивача органских семена да их заштити од Монсантовог патента,“ изјавио је адвокат Ден Равичер из непрофитне организације Јавни патенти. “ Приликом јавне расправе 10. јануара, објаснићемо апелационом суду грешке које је учинио окружни суд и зашто овај случај мора бити обновљен.“

Фармери ће се након јавне расправе у суду, са својим адвокатима и симпатизерима придружити грађанској скупштини на тргу и објаснити зашто су прешли хиљаде километара да би заштитили своје фарме и своје заједнице.

„Људи се баве пољопривредом и сеју семе несметано већ 10 000 година све до појаве Монсантовог ГМ семена 1996. године. Готово одмах је започела Монсантова кампања против америчких фармера, уласка на њихову земљу и подношења бесмислених тужби због крађе патента,“ изјавио је Дејв Марфи оснивач и извршни директор организације „Демократија за храну сада“. „Време је да се обустави Монсантова страховлада над америчким фармерима и одбрани њихово право да нам узгајају храну без правних претњи и застрашивања.“

Први пут је тужба била поднета у марту 2011. од стране 83 тужитеља, независних произвођача семена, породичних фармера и пољопривредних организација које укупно имају 300 000 чланова. Случај је био одбачен у фебруару 2012. године од стране судије Наоми Бучвалд која је пресудила да фармери немају основу за тужбу.

Адвокати удружења за јавне патенте који заступају фармере су изнели бројне правне и чињеничне грешке које је судија починила, што је довело до тога да она одбаци случај и поднели су жалбу на ту пресуду. Ова жалба у корист тужитеља ја поднета од стране 11 истакнутих професора права и групе од 14 непрофитних пољопривредних и потрошачких организација.

Извор

Превод Екотрибунал