БАРИКАДЕ

Још један од претучених Срба од припадника РОСУ пребачен у Београд


Још један од претучених Срба од припадника РОСУ пребачен у Београд

Још један од ухапшених Срба на Божић у Грачаници, Иван Петровић из Лепосавића, у петак увече је из болнице у Косовској Митровици транспортован на лечење у Београд.

12.01.2013. Бета, КИМ радио, за ФБР уредник Биљана Диковић

Pretuceni Srbi

Дежурни лекар Јасмина Краговић рекла је новинарима „да је Иван примљен на одељење Неурологије, због акутног напада вртоглавице, и несигурности при ходу, која се јавила током дана“ и додала да он већ три, четири дана трпи болове које су последица физички нанетих повреда.

„Пацијент се упућује ради даљег испитивања, прегледан је на нашем одељењу, добио је адекватну терапију, али је неопходна опсервација специјалисте – рекла је Краговићева.

У Београд су на лечење раније пребачени због повреда нанетих пребијањем Дарко Власај и Дарко Трбољевац.

Док су Ивана припремали за транспорт испричао је новинарима „да су их припадници специјалних јединаица Росу тукли током транспорта из полицијске станице у Грачаници у Приштину, у притвору и у згради Прекршајног суда“.

„У затвору су нас тукли на очиглед свих, затворских чувара , неки људи су пролазили, кафе куварица им је доносила кафу – каже Иван и додаје: из затвора су нас извели припадници Росу, ставили су нам пластичне лисице за једнократну употребу дошли смо до степеница где нас је сачекао шпалир од по десеторице са обе стране, како смо пролазили шутирали су нас и ударали.

“Мене су првог увели у један комби посели на задње седиште, онда су у комби ушла њих тројица и почели да ме ударају по глави и шамарају по лицу, како не би остали трагови, по телу су ме ударали песницама, чизмама, лактовима, коленима, када су они завршили дошла су друга тројица и тако се 15 њих мењало по троје”.

“Следећи је био Дејан Симоновић, ставили су га поред мене, пошто је добио исте батине као и ја, опет су мене тукли, онда су довели Ивана Симића посели су га испред мене, када су завршили са њиме, опет су нас ударали, на крају су увели Милана Перовића кога су везали појасом и тукли, све време су нас вређали и терали да говоримо да је ово Република Косово“.

„Када су нас извели из комбија тукли су нас у ходу до зграде суда и у самој згради до трећег спрата, главе су нам биле савијене до колена, руке везане на леђима, поред свих врата су нам главе ударали о врата, један од полицајаца је рекао „камера,камера“ и престали су.”

“Поређали су нас једног поред другог у ходнику, где је била судница. Ту су у тоалету претукли Дарка Власаја и ко год је прошао поред Бранка Милојевића ударио га је. Све време су нас питали хоћемо ли у тоалет, сви смо одговарали не, јер нас је Дарко упозорио, шапнуо је једном од нас да не идемо тамо а ми смо преносили један другом“, испричао је новинарима Иван.

 

***

у наставку САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ Мреже КСАМ у целости, без измена…

КСАМ : Репресија РОСУ над српским народом

ksam

Косовска стратешко-акциона мрежа (КСАМ) најстрожије осуђује понашање РОСУ јединица због прекомерне употребе силе и бруталности над десеторицом Срба који су на Божић ухапшени у Грачаници.

12.01.2013 11:55 Извор: КИМ

„КСАМ је више пута истицао  и да је понашање припадника једнице РОСУ достигло размере репресије према српском народу, што се најочитије показало током прославе Видовдана 2012. године, а нехумано третирање и понижавања грађана срске националности од стране припадника те јединице косовске полиције наставља се и у новој 2013. години“, истиче се у саопштењу које је достављено КИМ радију.

Удружење које окупља више од 100 српских невладиних организација на Косову и раније је упозоравало на погоршање безбедносне ситуације и непрофесионално понашање косовске полиције.

„Инцидент током прославе Божића на Косову, када је у манастиру Грачаница, ухапшено десет српских младића од којих су неки брутално претучени од стране РОСУ полицајаца током спровођења у суд у Приштини и у самој згради суда, онемогућавање верника да у Ђаковици и Високим Дечанима присуствују Божићној литургији, када је група  албанских присталица покрета Самоопредељење блокирала прилазе верским објектима, нам јасно показују да су непоштовање људских права припадника српске заједнице на Косову, њихова слобода кретања и право на слободу вероисповести, посебно угрожени током прославе већих хришћанских празника.“

КСАМ позива међународну заједницу да спречи кршење права Срба са Косова.

„Наше удружење је више пута до сада од Владе Косова тражило хитну осуду акција појединаца из косовске полиције, као и смену актуелног министра полиције Бајрама Реџепија кога сматрамо директно одговорним за понашање припадника његовог министарства, али никада нисмо добили било какав одговор од надлежних институција у Приштини, као ни од представника међународне заједнице на Косову, амбасада, КФОР-а, ОЕБС-а и ЕУЛЕКС-а.“

У саопштењу КСАМ-а наводи се и да постављање бомбе на аутомобил заменика градоначелника косовске Општине Грачаница и најаве из Приштине да уклањање споменика у Прешеву може изазвати ланчану реакцију, повећава осећај небезбедности српске заједнице на Косову.

“Због овакве поражавајуће ситуације КСАМ поставља питање међународној заједници, надлежним институцијама у Приштини шта ће конкретно учинити у новој 2013-ој години у циљу спречавања даље репресије косовске полиције, као и на који начин  ће предупредити отворено и стално испољавање етничке и верске мржње према Србима који су остали да живе на Косову, али и према светињама Српске православне цркве, које су на сталној мети вандала”, истичу у КСАМ-у.

——————–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

 Тукли су нас у возилу, притвору и суду (ВИДЕО)

1 reply »

  1. PROKLETO I SEME I PLEME VUCICA, DACICA I TOME NIKOLICA…NEKA IH BOG OBELEZI ZA SVA VREMENA KAO NAJSRAMNIJE IZDAJNIKE I TRGOVCE SRPSKIM DUSAMA…SEME IM SE ZATRLO ZA SVE STO UCINISE SRBIJI I SRBIMA NA KOSMETU!

    Свиђа ми се