АНАЛИЗА ЈЕДНЕ ИЗДАЈЕ

НОВАКОВИЋ: АНАЛИЗА ИЗДАЈНИЧКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ…


ОНИ НАС ВОДЕ:

НИКОЛИЋ ЈЕ БАЗИРАО СВОЈУ ОДЛУКУ НА ПРИНЦИПУ „ДА СРБИЈА НЕ СМЕ ДА НАЉУТИ ЕВРОПСКУ УНИЈУ“– РЕЗОЛУЦИЈУ ЈЕ ПРИЛАГОДИО, НЕ НАЦИОНАЛНИМ ИНТЕРЕСИМА, ВЕЋ  ЦИЉУ ДА У СКУПШТИНИ ОСТВАРИ ВЕЋИНСКУ ПОДРШКУ ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ!?
————————————————
ЗА ДАЧИЋА ЈЕ ОСТВАРИВАЊЕ „АУТОНОМНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА“ НА СЕВЕРУ КИМ СТАВЉАЊЕ ТАЧКЕ НА „ПРОБЛЕМ КОСОВА“!? ИВИЦА СЕ ОДРЕКАО И ВЛАСТИТОГ ПРИНЦИПА „ДА НИШТА НИЈЕ ДОГОВОРЕНО ДОК СВЕ НИЈЕ ДОГОВОРЕНО“ У КОРИСТ ПРИНЦИПА „ДАЈ ШТА ДАШ“!? ЗА ПИТАЊА „ПОСЕБНОГ УГОВОРА“ ЗА СПЦ НА КиМ, И УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О ПОВРАТКУ РАСЕЉЕНИХ СРБА НА КиМ, ЗА ДАЧИЋА НЕМА МЕСТА У РЕЗОЛУЦИЈИ, ВЕЋ ЋЕ ТО БИТИ ДЕО ПОЛИТИЧКЕ ПЛАТФОРМЕ (ВЕРОВАТНО ОПЕТ ПО ПРИНЦИПУ „ДАЈ ШТА ДАШ“)!? ЊЕГОВ РУКОВОДЕЋИ  ПРИНЦИП У РЕШАВАЊУ ПИТАЊА „КиМ“ ЈЕ „ДА НЕШТО СПАСИМО“, И ВЕРУЈЕ ДА ЋЕ НА ТОМ ПРИНЦИПУ „УЈЕДИНИТИ СРПСКИ НАРОД!? НА КРАЈУ ЈЕ (ДА БИ „СПАСИО НАРОД“) ПОНУДИО ДА СЕ „ЧАСНО ЖРТВУЈУ ПОЈЕДИНЦИ“, ЛУКАВО ИЗБЕГАВШИ ДА ПОНУДИ САМ СЕБЕ- ДРЖЕЋИ СЕ ВАЉДА ПРИНИЦИПА- „ДРЖАВА, ТО САМ ЈА“…

—————————————–

13 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

ИЗДАЈА КОЈА ТЕЧЕ…

БЕОГРАД – Народна Скупштина Републике Србије изгласала је у недељу после поноћи предлог резолуције о Косову и Метохији.

За предлог резолуције гласало је 175 народних посланика, док је 19 било против.

Ово је Политичка платформа за Косово и Метохију

Аутор: Агенција ТАНЈУГ

Текст Платформе:

Република Србија ће, с циљем заштите државних интереса, у даљим договорима са привременим институцијама самоуправе у Приштини полазити од тога да свако решење, било општег или неког посебног питања, о привременом, прелазном или коначном статусу Аутономне покрајине Косово и Метохија, о положају Срба у Покрајини или о заштити српског верског и културног наслеђа, мора да буде у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

ФБР: Већ у уводном делу се даје политички легитимитет шиптарским сепаратистима, који се овде називају „привременим институцијама самоуправе“. Зашто нису названи легитимним термином у складу са Србским уставом и кривичним законом ове државе. А то је: „сепаратисти, терористи и оружани побуњеници“?

———————————————————————————

skupstina-predlog-rezolucije-o-kim-foto-beta-1357995746-252227

Република Србија, у доброј вери (бона фиде), тежи наставку разговора са представницима ПИС у Приштини, убеђена у то да је трајно и одрживо решење за Косово и Метохију могуће достићи кроз искрени дијалог две стране.

ФБР: Сепаратисти не могу у ниједној варијанти да буду „друта страна“, јер се и сама Народна Скупштина (у даљем тексту: НС)  у уводном делу овог документа позива на УН резолуцију 1244, која јасно дефинише да „друга страна“ наспрам Републике Србије на привремено окупираном Косову и Метохији, могу да буду само органи УН.

У том смислу једини исправан потез НС би био да тражи пуни повратак органа УНМИК на КиМ, и напуштање КиМ од стране окупационог ЕУЛЕКС-а који је на КиМ илегално довео западни агент Борис Тадић (у време свог последњег председничког мандата).

——————————————————————————–

Влада ће, ради утврђивања основних оквира за разговоре са

представницима привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини, предложити Резолуцију о основним принципима за политичке разговоре са представницима привремених институција самоуправе на Косову и Метохији:

ФБР: И овде НС даје шипатарским сепаратистима правни и политички легитимитет, супротан Уставу Републике Србије и УН резолуцији 1244!?

——————————————————————————–

Резолуција ће бити заснована на следећим елементима:

* да основна полазна премиса за разговоре са ПИС у Приштини на високом политичком нивоу буде да Република Србија, у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана, не признаје и никада неће признати једнострано проглашену „независност“ Косова;

ФБР: Поново НС потврђује правни и политички легитимитет приштиниских сепаратиста- дајући будућим разговорима „висок политички ниво“ под окриљем „међународног права“. Једино право које може да буде у примени на целој територији државе Србије, укључујујићи привремено окупирано КиМ, може и мора да буде Србски Устав и Србско законодавство.

——————————————————————————

* сва права и надлежности који као резултат преговора буду признати ПИС у Приштини биће пренети законом на органе Аутономне покрајине Косово и Метохија у складу са Уставом, законима и другим прописима Републике Србије;

ФБР: Поново легализација сепаратиста као „ПИС“ и понуда да се постојећи Устав Р. Србије и постојећи покрајински закони, политички прилагоде према потребама приштински сепаратиста!?

——————————————————————————-

* да основна тежња током наставка разговора са представницима ПИС у Приштини буде постизање свеобухватног решења, а да сви појединачни договори буду у складу са циљевима државне политике утврђеним Резолуцијом;

ФБР: Недореченост у овом пасусу: „…са циљевима државне (?) политике…“ оставља простор за (зло)тумачење- да ли се то односи и на „државну политику“ илегалне шиптарске државе!?

——————————————————————————–

* да полазећи од чињенице да је Република Србија у досадашњем току политичког процеса, упркос и након нелегалне једностране проглашене независности Косова, својим поступцима пружила ПИС у Приштини ограничени правни и међународни субјективитет и легитимитет, разговори на високом политичком нивоу треба да буду вођени о превазилажењу институционалних паралелизама на подручју Аутономне покрајине Косово и Метохија, не задирући у питање међународног и државно-правног статуса ПИС у Приштини. Циљ је успостављање органа власти на подручју Покрајине који би били признати од свих страна укључених у процес и успостављање чврстих правних и политичких гаранција на нивоу Покрајине и међународне заједнице за политичка, територијална и друга права националних заједница на читавом подручју Покрајине;

ФБР: Овај пасус је веома контрадикторан и отворено издајнички- Иако у уводном делу пасуса НС указује на „нелегалну и једнострано проглашену независност Косова“- одмах у следећој реченици се јавно одриче свог државног суверенитета, и права на легалну заштиту погаженог Уставног поретка на КиМ: „Не задирући у питање међународног и државно-правног статуса ПИС у Приштини„. Ово је по мени веома опасна формулација, јер у овој реченици се држава Србија не само одриче права на заштиту властитог Уставног поретка, него и коришћењем термина „државно-правног статуса ПИС„- шиптарском сепаратистичком ентитету дефакто додељује статус „државе“!?

——————————————————————————

* да Република Србија посебно инсистира на:

А) успостављању Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, коју би чиниле територијална аутономија четири општине севера Косова и Метохије и друге општине са већинским српским и мањинским становништвом (нпр. Грачаница, Штрпце, Гора итд.), засноване на посебном Статуту о аутономији Заједнице српских општина на Косову и Метохији и јемчене Уставом покрајине и јавном декларацијом представника међународне заједнице укључених у процес;

ФБР: Ово је још једна опасна политичко-правна формулација којом се додатно деградира Уставни поредак Републике Србије- Захтевањем аутономије на северу КиМ, поново се даје легитимитет илегалној шиптарској држави, на чији „устав“ се НС овде отворено позива, и практично иницира будућа подела КиМ између легалне Србске државе и илегалне шиптарске…

Прилично неуко и уопштено, за све то се траже (не чврсте гаранције) већ једна обична „јавна декларација представника међународне заједнице“- Које заједнице? Окупаторске у форми Еулекса и НАТО трупа, који ионако сво време раде Србији о глави?

Зашто се отворено не захтева заштита Србских државних интереса искључиво кроз УН, уз гаранције свих велики сила, пре свега братске Русије?

————————————————————————–

– Изворне надлежности и елементи унутрашњег уређења Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији биће усаглашени кроз политички дијалог.

ФБР: Овим предлогом шиптарском илегалном сепаратистичком ентитету на КиМ отворено и написмено приписује ингеренције и надлежности државе!?

———————————————————————–

– Република Србија сматра да ова аутономија подразумева постојање изворних надлежности у областима:

– просвете (основног, средњег и високог школства),

– здравства (сви нивои здравствене заштите),

– спорта,

– културе,

– јавног информисања,

– заштите животне средине,

креирање и спровођење политике заштите животне средине и одрживог развоја;

– просторног планирања,

искључива надлежност у регулацији просторног планирања и механизама за управљање читавим процесом, као и у процедурама за процесуирање захтева и њихово одобравање,

искључива надлежност у регулацији система за развој јавног земљишта, што укључује одређивање критеријума за намену различите врсте земљишта и за коришћење земљишта,

искључива надлежност у управљању механизмом за утврђивање законитости власништва над земљиштем и некретнинама,

искључива надлежност у креирају политике развоја земљишта и станоградње, управљање јавним површинама уз постојање система ефикасне административне интервенције у процесу изградње, просторног планирања и коришћења земљишта.

– пољопривреде,

– шумарства,

– водопривреде,

– лова, риболова,

– правосуђа (тужилаштва у првом и судства у првом и другом степену, судови на подручју Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији били би установљени законима на нивоу Покрајине, али би споразумом који проистекне из политичког процеса било утврђено да закон мора да предвиди механизам путем којег грађани Аутономне заједнице преко својих представника утучу на избор и састав судова. Ови судови би имали овлашћење да на подручју Аутономне заједнице, у складу са прописима важећим у Покрајини, одлучују у споровима о основним личним односима, правима и обавезама грађана, да изричу казне и друге мере према учиниоцима кривичних дела и других кажњивих дела одређених законом, да одлучују о законитости појединачних аката органа и организација које врше јавна овлашћења, решавају спорове о имовинским и радним односима и одлучују о другим питањима у складу са важећим законима),

ФБР: Овај горњи пасус поново признаје сепаратисте као „државу“ у форми „Покрајине“. НС се овде залаже за наводну независност судова на северу КиМ, али одмах позива на њихову подчињеност „сепаратистичком законодавству“. НС овде такође суспендује постојеће Србске институције на северу КиМ и предаје их у руке сецесиониста.

Овде пада у очи да иако се НС формално залаже за независност судова на северу, и „неформално“ признаје „законодавну“ ингеренцију сепаратиста- избегава да дефинише пенологију која би неминовно резултирала из неког будућег рада  судова на северу. Где би рецимо издржавали казну Србски грађани са севера које ти „независни судови“ осуде на затворске казне. Јужно од Ибра, у Тачијевим суровим (и анти-србским) казаматима?

—————————————————————————

– унутрашњих послова (Аутономна полиција била би у формалном смислу део полицијских снага Косова и Метохије, а функционисала би под ауторитетом Извршног већа Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, на територији Аутономије и у складу са овлашћењима која су дефинисана законима у сагласју са највишим правним актом Аутономне покрајине Косово и Метохија и Статутом Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији.)

ФБР: Из овог горњег пасуса је очигледно да би нека будућа независна (србска) полиција на северу КиМ била под искључивом надлежношћу сепаратистичко-терористичке полиције из Приштине. Део у коме се позивају на највиши правни акт АП КиМ је нејасан- пошто ни до сада (од почетка стране окупације 1999) на северу КиМ није постојао полицијски део институција државе Србије- на који „правни акт“ (које „државе“?) се онда овде позивају?

————————————————————————————–

– рударства,

– енергетике,

– телекомуникација,

– трговине и економске политике,

Извршно веће има искључиву надлежност у питањима трговине и организације сајмова, укључујући административно планирање трговинских активности, као и регулацију сајамских активности на територији Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији:

– фискалне политике и финансија,

– посебна овлашћења Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији везана за јединствене регистре привредних друштава, друштвено-политичких организација и верских заједница;

– органи Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији требало би да Уставом Аутономне покрајине Косово и Метохија имају гарантовану могућност успостављања непосредне сарадње са органима Републике Србије, као и право на допунско финансирање из средстава предвиђених буџетом Републике Србије;

ФБР: Опет двосмислена формулација резолуције- на који Устав се НС овде позива? По мени то може да се тумачи на само два начина- Или се позивају на Тачијев „сепаратистички“- Или имају намеру да мењају постојећи Устав Р. Србије (јер у њему се нигде не спомиње аутономија у оквиру аутономије АП КиМ)?

У сваком случају, свака непромишљена промена Устава Србије, нарочито са оваквом калкулантском и „необразованом“ коалиционом већином, може да има несагледиве штетне последице. И по мени би морала да буде спроведена једино кроз општенародни референдум.

Иза овако на брзину склепане резолуције, која је подметнута посланицима (по мени смишљено) за викенд и дан пред дочек Србске нове године, највероватније стоји (недобронамерни) страни фактор, коме се жури са стварањем Велике Албаније, на уштрб  највреднијег дела Србске територије и нације!?

———————————————————————————–

– Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији самостално одлучује о изгледу и употреби својих симбола (грба, заставе, химне и др.), док је законом на нивоу Покрајине прецизније уређена употреба симбола Покрајине, као и заједничка употреба симбола Покрајине и територијалне аутономије;

ФБР: У овом пасусу НС напушта властити „легалистички концепт“ и сепаратистички ентитет на КиМ више и не назива АП, већ само „Покрајином“- јасно стављајући до знања Србима са севера, да ће им приштински сепаратисти „законски“ уређивати (и надзирати?) употребу националних симбола („аутономних“ и „покрајинских“)!?

——————————————————————————————–

Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији има Скупштину Аутономне заједнице и Извршно веће Аутономне заједнице који би се старали о вршењу послова из делокруга Заједнице српских општина на Косову и Метохији утврђених Статутом.

Б) успостављању специјалног статуса за сеоске енклаве у којима Срби и други неалбанци чине већинско становништво, евентуално и за подручје општине Гора (ово последње је само могућност, у случају да већина становништва у Гори не жели да ова општина уђе у састав Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији);

ФБР: Овај „потуљени“ део резолуције, из претходна два пасуса, су очигледно саставили без икаквих консултација са Горанцима, о чијој судбини такође (брзоплето) одлучују!?

—————————————————————————-

– Подручја обухваћена специјалним статусом, нарочито изван градских средина, треба где год је то могуће да за полазну основу приликом одређења територије имају етничку структуру која је постојала пре етничког чишћења, с обзиром на то да и за међународну заједницу мора бити неприхватљиво да резултати етничког чишћења у 21. веку у Европи буду полазна тачка за изналежење неког политичког решења;

ФБР: По мени је недопустиво да један овакав „легалистички“ документ садржи изразе попут „треба“?

НС   је морала или да заузме став да се за „одређење територије“- или користи, или не користи, етничка структура која је постојала пре етничког чишћења! Али овде је очигледно бачена на папир једна паушална формулација, без озбиљне намере да заживи у пракси.

Очигледно да су овом делу избегнуте било какве ближе одреднице и прецизнија терминологија, којом би се дефинисао тај „специјални статус“. Поред тога што није децидирано означен претходни етнички састав као услов, такође „етничко чишћење“  није дефинисано временски. Јер како знамо- етничко чишћење Срба од почетка сукоба крајем 90их је обављено у више фаза, и временска одредница је овде веома важна.

Овако се оставља простор за манипулације. Али као што рекох ово је само бачено „на папир“ више као нека врста политичке декорације, а не као озбиљна намера да се реши, или бар побољша, статус Срба јужно од Ибра…

———————————————————————–

– Изворне надлежности подручја са специјалним статусом биле би уже од надлежности Аутономне заједнице српских општина, али би нужно требало да обухвате утицај на избор кадрова и структуру органа унутрашњих послова за дата подручја, правосуђе у првој инстанци, просвету, здравство, као и питања која задиру у област основних политичких и економских права;

– Споразумом може бити утврђено да подручја специјалног статуса поједине од ових надлежности врше у сарадњи са органима Аутономне заједнице српских општина, у складу са законима и другим прописима који важе у Покрајини;

ФБР: И овде се очигледно Србске заједнице јужно од Ибра стављају (сада кроз овај документ и званично од стране НС) под јурисдикцију сепаратиста у Приштини- што је наравно у супротности са постојећим Уставом Р. Србије, који би овај скупштински сазив морао да брани, а не да га на овакав начин руши!?

—————————————————————————-

В) успостављање посебног уговорног односа између Српске православне цркве и ПИС у Приштини;

– Овим уговором, који би требало да узме у обзир искуства из статуса Римокатоличке цркве у Италији, требало би да буде утврђена међународно валидна гаранција за објекте Српске православне цркве, црквене поседе и деловање Српске православне цркве на подручју Покрајине;

ФБР: Још једна легализација илегалне шиптарске државе, овај пут кроз „институционалну сарадњу“ сепаратиста и СПЦ. И ако све то није било довољно- НС се овде позива на искуства Римокатоличке цркве у Италији, што све опет неодољиво подсећа на постојећи „екуменистички тренд“ у врху СПЦ.

Зашто се нису позвали на искуства Православне цркве у свету- осим ако не очекују да СПЦ на КиМ добије статус „Ватикана“ (црквеног ентитета-државе) о оквиру шиптарске терористичке „државе“ (под чијим окриљем је СПЦ до сада и претрпела највећа разарања и скрнављења)!?

—————————————————————————-

– Детаљи везани за преговарачку позицију по овом питању морају бити усаглашени са представницима Српске православне цркве.

Г) да у Уставу Аутономне покрајине Косово и Метохија буде предвиђена трајна гаранција за прокламовани повратак лица расељених са Косова и Метохије и њихових потомака на основу политичког решења усвојеног преговорима;

– Потребно је усвајање Закона о повратку на нивоу Покрајине, којим ће бити утврђене обавезе органа Аутономне покрајине Косово и Метохија, Аутономне заједнице српских општина и јединица локалне самоуправе у погледу повратка избеглих и интерно расељених лица;

ФБР: Пошто ова резолуција НС треба (према њеним творцима) да послужи као платформа за преговоре са сепаратистима, који се у овом документу као такви нигде не спомињу- онда је очигледно да се под „органима АП КиМ“ подразумевају илегални шиптарски сепаратисти!? Још једна (потуљена) легализација илегалне шиптарске државе…

—————————————————————————————

– Потребно је на територији Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, обезбедити и гарантовати право и услове за одржив повратак за она прогнана лица са Косова и Метохије којима је онемогућен повратак у њихове домове у другим деловима Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Д) резултат преговора мора да буде и стварање ефикасног правног и организационог механизма који би омогућио укључивање представника српског и другог неалбанског становништва у рад и одлучивање свих институција и органа власти Аутономне покрајине Косово и Метохија, а на начин да се онемогући било који облик мајоризације од стране албанских представника у тим институцијама и органима власти:

ФБР: Ако је и било недоумице на „шта или кога“ се односи формулација „Власти АП КиМ“, из овог горњег пасуса је очигледно да се та формулација (читај легализација) односи на илегалне шиптарске сепаратисте- док се истовремено (потенцијални) Срби повратници охрабрују да се укључују у рад тих сепаратистичких институција, које су већински контролисане од стране косовских шиптара- на шта и ова резолуција сама указује.

Шта друго рећи, него- Врхунац политичког сарказма и дилентатизма НС, која је изгласала овакав издајнички, полуписмен, нетачан и незграпно срочен документ! Који као што то овде видимо, чак и „сам себи скаче у стомак“…

———————————————————————————–

– Српска страна предлаже поделу Аутономне покрајине Косово и Метохија на неколико региона, од којих би један засебан представљала Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији;

– Српска страна предлаже формирање дводоме Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија, у којој би горњи дом представљао Дом региона и верских заједница, а доњи дом би био Дом грађана;

У складу са овим предлогом, у Дому региона и верских заједница би сви региони и главне верске заједнице били равноправно заступљени, а у Дому грађана би српско и неалбанско становништво било заступљено у складу са гарантованим квотама и изборним резултатима;

Председавајући једног од два дома, као и потпредседник другог од два дома, требало би да буду представници српског и неалбанског становништва за које се изјасни већина представника изабраних из редова српског и неалбанског становништва у том дому;

ФБР: Поред тога што су предлози у ова претходна 4 пасуса једна обична политичка небулоза- јер сепаратисти и њихови НАТО налогодавци никад неће пристати да им једна осакаћена, и војно и економски инфериорна Србија прописује „државно уређење- кроз неке горње и доње домове“ (сепаратистичког ентитета на територији привремено окупиране КиМ)

Овде се поново једним таквим „политичко-правним предлогом“ легализује илегална шиптарска држава на територији Србије, и то од стране највишег Србског државног органа!?

—————————————————————————-

Морају постојати ефикасни процедурални механизми који би онемогућили доношење одлука прегласавањем у питањима која директно задиру у надлежности Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији и права српског и другог неалбанског становништва у Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Ђ) имовинска питања морају да буду трајно решена у складу са важећим међународним конвенцијама, општеприхваћеним правним принципима и стандардима, а свакако ради успостављања правне сигурности и стабилног пословног и инвестиционог окружења на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Е) ову политичку платформу за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини Влада усваја на предлог председника Републике Србије.

ФБР: Овај последњи пасус указује на то да је овај полуписмени предлог политичке платформе (сада већ усвојене резолуције) Влади непосредно проследио председник Републике Србије Томислав Николић.

Да ли је „Несрећни Тома“ уистину знао шта ради, или је само потписао оно што су му саставили „они исти“ који су му састављали и  „анти-кумовски“ програм СНС странке, остаје отворено питање!?

——————————————————————————–

Можда ће му Бог на крају и опростити све ово, јер „није знао шта чини“- али овај народ и историја сигурно неће…

М. Новаковић

РЕФЕРЕНЦЕ:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246388/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC.html

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246152/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC+%D1%98%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246416/%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html

7 replies »

 1. Овај део је део мог схватања:
  Зато се слажем са претходнм саговорником (“Обилићем”) да би за нас као нацију најбоље било да замрзнемо “Косовски конфликт”, на можда једну деценију, можда и дуже. У међувремену да помажемо и испомажемо нашу браћу на Космету на све могуће начине, осим отворене војне силе. Такође, у међувремену да ослободимо Србију “изнутра”, па да потом окренемо леђа непријатељском Западу, од кога нам долази само зло, и сталне уцене и понижења- окренемо се ка Русији и другим великим силама- којима није у интересу да нам забију нож у леђа; И потом се опоравимо пре свега национално, па онда економски и војно…
  Слажем се да треба се борити против власти, међутим има једна делимична истина једног мог доцимера из студентских дана -„брате мој, ми смо неквалитетан народ или бар део од њега који је овде остао и како очекујеш да ови на власти буду бољи?“. И заиста у дијаспори сам сретао Србе које су ови идиоти терали задњих 50-так година и све до једног добри инжињери, доктори, зубари, цењени у тим зељама, а овде оста багра која нас јб. Али овај део:
  „али исто тако та алијанса и њени бриселко-вашингтонски “власници” су дубоко свесни свог злочина и знају да имају крв невиних Срба на својим рукама- и очајнички им је стало да им ми сами овом резолуцијом и сличним политички и легално “самоубилачким” потезима- дамо опрост за сва њихова злодела и легализујемо њихов злочин.“ – У чему је овде разлика од: Стаљина који је узео од Немачке Каљинградку област и Немци су морали да потпишу, или још лепше Хиландарскох списа по коме је Света гора морала да пусти Душанову жену да дође на Свету гору (где никад ни једна жена није крочила)…Дакле просто СИЛА ЗАКОН МЕЊА. Не кажем да не треба бити против ове резолуције али онда би морали да се спремимо за консеквенце, које могу да наступе након тога.

  Свиђа ми се

  • + Рече да си био и студ. дому и од : „…неквалитетан народ…“ , новца и све остало приде се тзв, ПРЕучио ! Прочита ли СПИСЕ све или парафразираш нешто ?…зарад нечег ! Прочитај и забрањену историју од Милиша С. Милојевоћа, конкретно. Да не набрајам друге ауторе уз дужно поштовање. +

   Свиђа ми се

 2. Нећу и не желим да читам нити резолуцију нити те неке политичке зафрканције.
  Ја као Србин кажем „Косова се одрећи не могу и не смем“. Али као човек који је релативно доста видео и понешто прочитао схватам дасмо још у дубиози због великог политичког (а не војног)пораза 1999. Дакле ми сад политички можемо само да се вадимо, а војно још никако не можемо да запретимо… Затоми није јасно одакле оволико малоумних текстова без икаквог резона већ само са некаквим „филозофским“ умотворинама које успут не значе ништа јер немају конкретну представу у реалном свету, мада ни резолуција није много боља..
  Не би да уносим додатни јаз међу нас Србе, али много ме нервирају неки списи које сам видео па и овај. На основу списа могу одмах да констатујем да су већина писана од чланова неких политичких опција (које наравно нису на власти), те искреност остаје под великим знаком питања. Слично је било и након Косовског боја где су наравно сви били против млађаног Стефана и користили немоћ тадашње Србије против Турака да би Стефана приказали као немоћног да то реши. Ма немојте молим вас Стефан да реши оно што је једва Европа успела да реши и то после 500 година. Е тако гледам ја и на ове текстове – дакле ми треба да хитно решимо повраћање Косовске и Метохијске низије у Уставне оквире драге нам отаџбине, а пошто изгледа да већина овде није свесна шта то значи онда да објасним:
  – Албанци неће пристати ни на какву аутономију а камоли пуну зависност од Србије
  – због тога је неопходно кренути у војну офанзиву против Албанаца
  – то апсолутно значи рат са НАТО-ом
  – то апсолутно значу Руску узнемиреност која не може доћи до Балкана, па ако нам је за утеху освојиће све бивше Софјетске републике, осим оних које су већ ушле у НАТО
  – одатле следи напади суседних НАТО земаља-Хрватске до Земуна, Бугарске до Ниша, Мађарске до Новог Сада а можда и Румуније до Пожаревца
  – то значи затирање Србског рода за век и векова

  Е па господа док је умних Срба то се неће десити (под умним не подразумевам ове са власти) ал сигурно не ни било кога из ових политичких опција које су тренутно на сцени.

  Свиђа ми се

  • Поштовани господине Разбој одакле Вам слободе да изједначавате Деспота Стефана са белосветском титоистичком комунистичком гологузијом, ђон-образ бандом која је петоколонашка и издајничка, и чији су представници Тадићи, Никољићи и Дачићи целога свога живота навикли да буду чиновници који имају апсолутну покорност према надређенима и извршавају сва наређења оних који их имају у шаци?
   То је та чиновничка артија-мастило банда која паразитира на државним плећима, обични џабалебароши који су целог живота готовани и раде за онога ко да више или уцени више, а њихово мишљење и њихови ставови и њихова политика су КВД (Како Ветар Дува).

   Ја лично жалим такве несрећнике као што су Никољићи и Дачићи и не желим им никакво зло, јер то су наша деца поникла са простора Србије и овде добила васпитање и од нашег су корена и наша су браћа, али требало би да се у овој земљи заведе ред што пре па такав кукољ и такве неспособне и килаве издајнике не постављати на главним местима која су стубови овога друштва и наше републике него их деградирати и разместити по Бајчетинама и Житорађама одвести у провинцију омогућити им малограђански живот, затворити их херметички по провинцијалним планинским селима разбијеног типа и ако им се и не удари тежак физички рад који ће их максимално онеспособити да мисле (јер реално и не знају да мисле) и да се за нешто питају бар да им се владар смилује да им омогући бедни чиновнички минималац и то на месту портира или особе која лупа печате, ложача, домара или потрчка, а особе које тренутно обављају те делатности запослити на плаћенија и одговорнија места.

   За Космет је најбоље решење замрзнути конфликт на 10 година како знамо и умемо јер ево Америка само што не пропадне а земље БРИК-а има да господаре (имам проверене информације да ће тако бити) и кроз десет година Срби ће се вратити на Космет, а Шиптари ће побећи сами од себе без иједног испаљеног метка јер Америка ће пропасти а њих неће имати ко да штити.

   Свиђа ми се

  • @“Разбој“- Не припадам ниједној политичкој опцији, нити сам се бавио „политизирањем“ у овој анализи. Једноставно сам пробао да објасним методом обичне логике, зашто је ова резолуција у супротности са постојећим Уставом државе Србије, и у супротности са нашим националним интересима. Вероватно да ова анализа има неких „шупљина“, и била би много аргументованија да ју је писао неки правник, а не „писац натуршчик“ попут мене.

   Очигледно је да ова је ова резолуција још један очајнички покушај „властодржаца“ у Србији да се оправда „неоправдиво“, и да се постигне привид јединства владајуће коалиције, уочи легитимизације илегалне шиптарске државе на територији наше и још увек легално суверене државе Србије.

   Нашим непријатељима, а под њима подразумевам не само шиптарске сепаратисте, већ и наводне пријатеље из Брисела и Вашингтона- је очајнички стало да ми сами признамо и легализујемо њихову крађу нашег историјског и неотуђивог простора. Ако то учинимо, као што то покушавају да учине творци ови резолуције (за коју не верујем да су је писали њени предлагачи) онда ми сами легализујемо тај монструозни злочин- и након тога злочина више неће бити(?).

   Да то објасним једним простим примером: Ако вама комшија украде вредну ствар, и зову вас у полицију да вам то врате и захтевају да поднесете пријаву против лопова- а ви потом дате изјаву у полицији да вам та ствар није украдена, већ да сте ту исту ствар „поклонили“ комшији- онда крађе више нема- и он ће моћи неометано да ужива у плоду свога злодела. О томе се овде ради…

   Ја сам дубоко свестан да Србија тренутно није у ситуацији да се војно супротстави НАТО алијанси- али исто тако та алијанса и њени бриселко-вашингтонски „власници“ су дубоко свесни свог злочина и знају да имају крв невиних Срба на својим рукама- и очајнички им је стало да им ми сами овом резолуцијом и сличним политички и легално „самоубилачким“ потезима- дамо опрост за сва њихова злодела и легализујемо њихов злочин.

   Јасно им је такође да ће се епилог овог историјског злочина једног дана одиграти пред Судом историје, и вероватно неким новим и истински неутралним међународним правним трибуналом. На нама је да их у том покушају (легализације њиховог злочина) спречимо- а да би их спречили у томе, не морамо чак ништа ни да учинимо; Једноставно, треба само да их ускратимо за „задовољство“ властитог легализовања њиховог злодела.

   Увидом у терминологију ове резолуције и лаик може да примети да се њеним садржајем (ин)директно легализује крађа наше националне територије. На тако нешто ми као нација (ова генерација) немамо право, а још мање они који то наводно чине у наше име. Ако већ не можемо да се супротставимо оружјем највећој војној колонијалној сили на свету, која се тренутно „башкари“ на нашем Светом Србском Косову, онда бар можемо и морамо овим нашим политичким лакејима који су се дочепали власти у Србији лажним обећањима и другим политичким манипулацијама…

   Зато се слажем са претходнм саговорником („Обилићем“) да би за нас као нацију најбоље било да замрзнемо „Косовски конфликт“, на можда једну деценију, можда и дуже. У међувремену да помажемо и испомажемо нашу браћу на Космету на све могуће начине, осим отворене војне силе. Такође, у међувремену да ослободимо Србију „изнутра“, па да потом окренемо леђа непријатељском Западу, од кога нам долази само зло, и сталне уцене и понижења- окренемо се ка Русији и другим великим силама- којима није у интересу да нам забију нож у леђа; И потом се опоравимо пре свега национално, па онда економски и војно…

   Време ради за нас, а против наших душмана. Знамо то на многим примерима из наше светле историје. Косово су нам отимали више пута у историји разни освајачи (османлије, нацисти, ево сада евроатлантисти…) али ми сами ту крађу нисмо никад легализовали. Зашто би то онда чинили сада?

   аутор М. Новаковић

   Свиђа ми се

   • + Немој те се „НИКОМ“ правдати и објашњавати за било шта ! Треба бити мудар, сваки Егзодус и позивање на крв СРБску, треба максимално избегавати. Незнам КО да зове и позивама, под било којом „паролом“ сервирано…немојмо никад против себе самих. Испунице се време, даће Бог,није нас заборавио- не бринимо ! п.с. само наставите започето.+

    Свиђа ми се

 3. Саопштење ЈСО поводом учесталих претњи шиптарских терориста
  Ми, припадници расформиране Јединице за Специјалне Операције, овим путем желимо да се обратимо целокупној српској јавности, поводом све учесталијих претњи шиптарских терориста, упућених грађанима Републике Србије.

  Терористи и убице, на чијим рукама је крв наше деце, наших жена, сестара, браће, мајки и очева, поново звецкају оружјем и отворено прете, јер мисле да у Србији нема ко да заштити њене грађане. Охрабрени од стране наше претходне, издајничке власти, која је отворено радила у њихову корист, те потпомогнути лобирањем плаћеничких странака и НВО, „штакори“ су јасно и гласно поручили да су спремни да поново насрну на Србе и њихову имовину, овога пута још крволочније. Иако смо сведоци провокација које врло лако могу да прерасту у свеопшти шиптарски напад на све што је српско, нова власт или неће, или нема довољно снаге да одреагује на те гнусне провокације, онако како би свака правна држава у свету одреаговала. За уклањање споменика у Прешеву нису потребне никакве специјалне јединице, нити опсежан план. Потребно је послати два комунална полицајца са мацолама, и проблем би био решен за пола сата, само да НЕКО хоће!

  Такозване ослободилачке и националне армије „штакора“, парадирају Србијом без икаквог страха да ће бити приведени пред лице правде и одговарати за злодела која су починили пре десетак година, за које постоје докази, Сликају се са гомилом оружја, сазивају конференције за новинаре у својим командама и никоме није пало на памет да то назове оружаном побуном! Али зато, када је ЈСО протествовао због противуставног изручења (продаје) српских држављана Хагу, са буреком у руци и подигнута три прста, то је истог тренутка квислиншка власт оквалификовала као оружану побуну против државе!

  Позивамо све патриотске организације, странке и појединце, све оне којима је дозлогрдило да трпе увреде и понижавања, да нам се придруже, у сваком виду борбе, чак и у оружаном сукобу са шиптарским терористима, који нам свакако предстоји, и који нам стране службе припремају уз помоћ домаћих издајника.

  Шиптарима поручујемо: За сваког војника и полицајца којег сте мучки убили, за сваку силовану Српкињу, за сваку проливену дечију сузу, платићете најскупљу цену! За сваки спаљени манастир, цркву и српски дом, за сваку увреду упућену Србима, горећете вечно у пламену пакла којег сте сами запалили, а „пут“ до пакла ћемо вам ми обезбедити! Трајно ћемо избрисати сваки ваш траг са наше свете земље, јер она никада ваша није била, и нити ће бити!

  Стављамо се на располагање свакој војној или полицијској јединици, у случају оружаног сукоба, која је спремна да нас искрено и братски прихвати, јер док су „вукови“ српском земљом ходали, „штакора“ није било! Не дозволимо да нас нема! А те дане нам спремају…

  Све што је силом отето, силом се и враћа! Живела Србија!

  у Београду, 12. јануара 2013.

  Припадници расформиране Јединице за Специјалне Операције

  (Црвене беретке)

  http://forum.crveneberetke.com/viewtopic.php?f=14&t=1523

  Свиђа ми се