КОСОВО И МЕТОХИЈА

Срби шаљу хуманитарну помоћ Шиптарима!? – Помоћ или превара?


Filip-Filipi-300x243Недавно су бројни српски листови пренели информацију о томе да је једна српска добротворна организација са седиштем у Торонту успешно завршила Твитер кампању и скренула пажњу на свој најновији хуманитарни пројекат ”Српске земље, Српски род”.

Такво обавештење пренео је и портал Корени 14. децембра ове године, под насловом “Српске звезде подржавају хуманитарну акцију“. Реч је о српској организацији под називом “28. јун”, чији је председник Филип Филипи, наводно успешан музичар (репер), који је као дете избегао из Коренице (Хрватска), најпре у Србију, а потом се с родитељима одселио у Канаду.

Филипу Филипију, у његовој хуманитарној активности, придружили су се бројни српски спортисти, уметници и пословни људи. Међу њима су и позната имена, попут Владе Дивца, Ане Ивановић, Миорада Чавића, Марка Јарића итд. Ипак, иза сјајног представљања у медијима, чини се, крије се и нешто што се не би могло описати као “српска помоћ Србима”. Наиме, организација “28. јун” изнела је податак да су током своје претходне акције прикупљања средстава за српски народ на Космету, тада под слоганом “Бој за Косово”, скупили помоћ у вредности од 1,5 милиона долара и да је она летос предата Медицинском центру у Грачаници. Међутим један од главних донатора те хуманитарне акције, Милош Шупица, каже да је износ помоћи за болницу у Грачаници износио укупно 225.000 долара, што је вишеструко мање од онога што се представља у медијима. Он такође тврди да је та помоћ отишла косовским Албанцима, а не Србима!

О овим пројектима Филипа Филипија у Србији је опширно извештавано, како о ранијем под називом “Бој за Косово” тако и о актуелном “Српске земље – српски род”. Чини се да нико одавно, међу Србима у дијаспори, није успео да у једној хуманитарној акцији земљацима прикупи “милионску” суму. Али наши људи су више пута варани, па им је тешко да поверују да неко уистину само жели да сакупи новац за помоћ својим земљацима.

Сетимо се само “приче” Драгана Миловановића (иначе делегат у Скупштини дијаспоре) из Сиднеја, који је прошле године громогласно најављивао прикупљање помоћи за Краљево, под паролом “Милион долара за Краљево”. На крају је испало да је човек успео да “инкасира” свега 1500 долара. У ствари, сва је прилика да нико никада неће сазнати шта се тачно десило с Миловановићевим “краљевским хуманизмом”, јер се он касније није трудио, а медији који су писали о “милиону за Краљево” нису се, из неких разлога, потрудиле да детаљније пишу о томе како је 1.000.000 постао само 1500 долара?!

За многе су хуманитарне акције и помоћ од егзистенцијалне важности и не би требало писати непотврђене или неоснване тврдње. Али о овом случају имамо  допис једног од кључних донатора у ранијој акцији организације “28. јун”, под називом “Бој за Косово”. Господин Милош Шупица је познати српски родољуб, потврђени хуманиста и добротвор, који са својом организацијом “Спасимо српску децу” пуних 17 година помаже Србима у свим крајевима бивше Југославије. Шупица, Он пише да је у почетку веровао да је у питању искреност, када се укључио у хуманитарну акцију српских “студената”. Међутим, његову сумњу је изазвала бомбастична вест у српским медијима, у којима су се средства која су “студенти-хуманисти” прикупили представљала више од седам пута већом. И не само то. Као учесник у тој хуманитарнној акцији, Шупица је знао тачан износ донације (225.000 долара), па се стога озбиљније заинтересовао због чега организатори преувеличавају хуманитарни допринос. Сазнао је и да је Филипијева организација “28. јун” ту помоћ од 225.000 долара упутила Медицинском центру на Косову, којим управљају Албанци, а не Клиничко-болничком центру у Грачаници.

Ако је све тако, како нас Милош Шупица упозорава, тада је “Бој за Косово” Филипа Филипија био првенствено допринос борби за независно шиптарско Косово. Срби широм света нису знали да у Грачаници постоје два медицинска центра: албански Медицински центар у Грачаници и српски под именом КБЦ Приштина-Грачаница. Давали су за народ који је живи под свакодневним претњама, па и физичких малтретирања и напада, а нико ни у сну није помислио да се та, од Срба у свету сакупљана помоћ даје Шиптарима на Косову.

У прилогу можете прочитати писмо Милоша Шупице послато медијима, у коме он објашњава како је изманипулисан и како је, ништа не сумњајући, учествовао у помоћи шиптарском Косову, верујући да се организација “28. јун” уистину бори за српско Косово. У писму господина Шупице налази се и мејл директора КБЦ Грачаница, проф. др Стојана Д. Секулића, у коме тврди да српска болница у Грачаници није добила било какву помоћ од “студентске” организације “28. јун”.

С друге стране, Филип Филипи и организација “28 јун” громогласно најављују да ће подићи “летвицу” и да ће покушати да сакупе суму од пет милиона долара помоћи, под слоганом “Српске земље, српски род“. Кажу, ако су могли да прикупе 1,5 милион долара, зашто не би могли и пет милиона.

Да ли је у питању још једна, за Србе трагична и “сурова истина”, неки неспоразум, непромишљенист, неозбиљност… или нешто треће? Било би добро када би јавност о свему томе имала прецизне информација. Портал Корени ће са своје стране учинити све што може да истина о свему наведеном допре до наших читалаца. Наравно да очекујемо и одговор младог Филипија на писмо господина Шупице и у њему наведене податке.

Никола Јанић

 

МИЛОШ ШУПИЦА: СРБИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ ПОМАЖУ АЛБАНЦЕ НА КОСОВУ

 

Milos-Supica-slika-za-najavu-300x181Глобална “Српска” хуманитарна организација “28. јун” по њеној званичној изјави датој јавности делује и ради са благословом “Митрополита” Српске Православне Цркве у Аустралији, Његовог Високопреосвештенства г. Иринеја, или Мирка Добријевића, као и уз моралну подршку и сугласност амбасадора Србије у тој земљи г. Неде Малетић. Оснивач и председник ове јединствене хуманитарне и политичке организације српске дијаспоре јесте музичар Филип Филипи из Канаде. Он је иначе пореклом из  Лике, а снимио је и песму “Косово” са циљем да покрене свест о потреби помоћи Србима са Косова, код наших људи широм света.

Представници те организације, по њиховом саопштењу објављеном у новинама, на интернету и преко медија: радија и телевизије себе сматрају за једну од “највећих” српских организација у туђини, који су успели прошле године да сакупе “на глобалном нивоу” донацију у вредности од 1,5 милиона долара за Медицински центар у Грачаници на Косову. Помоћ је сакупљана глобално у Аустралије преко Америке и Канаде све до Немачке у Европи, и других земаља на западу, а акција сакупљања помоћи се спроводи под паролом “СРПСКЕ ЗЕМЉЕ – СРПСКИ РОД”!

Кренимо редом.

Господ каже: “по делима ћете познати моје ученике”. Зато наша дела најбоље говоре и сведоче о свима нама, па тако исто и делима чланова организације “28. јун”, која у САД није регистрована као хуманитарна организација, најбоље говори и сведочи о њима и њиховом хуманитарном раду. Међутим, то није омело њихове чланове да противзаконито у САД сакупљају помоћ у виду новчаних прилога, са благословом надлежних епископа СПЦ. Они су добро знали да немају законско право да сакупљају прилоге. Осим тога дати прилози од појединаца организацијама које нису у САД регистроване као добротворне организације не могу се одбити од таксе.

Вредност хуманитарне помоћи послате дому здравља у Грачаници на Косову вишеструко је увеличана. Са увеличавањем стварне вредности хуманитарне помоћи која из дијаспоре све мање стиже у отаџбину, само се прави пометња међу примаоцима хуманитарне помоћи. Помоћ ретко када стигне у оној количини и вредности која је унапред најављена, а што је и у случају послате добротворне помоћи у Грачаницу на Косову, од организације “28 Јун”. Они су јавност обманули тако што су их погрешно обавестили да је вредност послате помоћи на Косово, ни мање ни више него 1,5 милиона долара, а њена стварна вредност је била свега 225.000 $ (од донатора смо добили комплетну листу материјала). Они су добротворној организацији у Америци, од које су помоћ набавили, платили 2.000$ као и трошкове превоза до одредишта у земљи.

Контејнер са хуманитарном помоћи послат уз помоћ наивних и необавештених Срба из дијаспоре, навелико је рекламиран преко медија, а што у хуманитарном раду то није пракса. Ево још једног податка који не иде у прилог организацији “28 Јун”:

– Сада се тачно зна, да ова хуманитарна помоћ није послата Србима и њиховом Медицинском центру у Грачаници на Косову него, по писменој изјави проф. др. директора Стојана Д. Секулића (копију његовог писма прилажемо на крају овог чланка), да је помоћ послата Албанцима “Ахтисаријеве шиптарске општине” Грачаница, у којој је градоначелник “Србин” Бојан Стојановић, који не признаје власт Републике Србије на Косову, него само шиптарску власт иза које стоји “међународна заједница”.

То значи, да наивни и необавештени Срби из дијаспоре помажу Шиптаре на Косову, а не Србе. Српска болница у Грачаници под именом “Симонида” је једина која ради и лечи српски народ, док је Медицински центар Грачаница стриктно албански.

ИЗЈАВА ОСНИВАЧА ДОБРОВОЉНЕ ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОСНОВАНЕ 1994. ГОДИНЕ У СЕВЕРНОЈ КАЛИФОРНИЈИ:

Организација ,28. јун” је контактирала организацију “Саве Сербиан Цхилдрен” за помоћ коју су и добили.

Први који је са мном успоставио контакт, у вези медицинског потрошног материјала, био је г-дин Славко Токановић.

Славко је објаснио да се Срби, углавном млади, организују да помогну Србе у Грачаници а што ме је тада та чињеница јако обрадовала. Господин Славко је, на моју сагласност, проследио мој број Филипу Филипију и од тада почиње његова кратка сарадња са мном док му нисам набавио контејнер медицинске опреме. Када је контакт са Филипом успостављен он ми је објаснио да представља организацију “28. јун” и да је он председник, да имају потпредседника и секретара. А што се у ствари после пронашло да, у време прикупљања и слања помоћи, нису регистрована организација у Аустралији, Канади нити у УСА. У суштини, они су планирали да постану легално регистрована организација идуће године у јулу месецу што су и урадили само у Канади; у међувремену, они и њихови сарадници су радили илегално противзаконски, барем што се тиче Америке.

Листе потрошног материјала, које су саставни и обавезни део сваке хуманитарне пошиљке, послао сам Филипу и стриктно наглашавао да се сав материјал мора прегледати и пребројати и забележити рок истека. Ако је рок истекао материјал се не сме слати у Србију јер је против закона да се тако нешто употреби. Славку сам објаснио колико је значајан истек рока и њему сам првом објаснио да ако је истек рока добар, односно да се може користити најмање 2 године, онда таква пошиљка вреди 225.000$. Таква процена је била установљена од компаније која тргује таквим материјалом.

Зашто и дан данас “28. јун” рекламира 1,5 милиона $ вредности – непознато је не само мени него и Славку Токановићу, који ми пише да ни он то не разуме. Али како је тако је.

Битно је знати:

1 – Организација “28. јун” није била регистрована 2011. године.
2 – За Српски народ је важније да се Српска деца штите од грешки које могу проузроковати велику штету ако се на пример користи медицински материјал коме је истекао рок употребе. То је горе и опасније него немати тај материјал.
3 – Требамо у отаџбини медије обавестити да буду јако укључени у извештавању о допремању хуманитарне помоћи и да инсистирају да болнице објаве истину шта су и колико добиле, као и саму вредност тако да не испадне да Србија добија неке милионске помоћи од запада, а у суштини вредност је у хиљадама.

Апелујем на медије да помогну у решавању оваквих проблема,

С поштовањем,

Милош Шупица

Оснивач добротворне организације “Save Serbian Children”

Калифорнија САД


———- Forwarded message ———-
From: kbc pristina
Date: 2012/12/10
Subject: Re:
To: Milos Supica

Поштовани Господине Шупица,

Због невремена од петка на територији Србије, и обавеза у   Клиничко-болничком центру( КБЦ) Приштина-Грачаница нисам отварао   интернет страницу, те Вам зато и нисам одговорио.

КБЦ Приштина-Грачаница је здравствена установа секундарно   и терцијарног нивоа здравствене заштите која функционише у мрежи здравствених   институција Министарства здравља Републике Србије. Установа има преко 1000   запослених радника, највише Срба, али и свих националности, измештена је из   Приштине доласком међународних снага, а под притиском шиптарских   националиста. Установа се финансира искључиво средствима из буџета Р.   Србије и веома мало испод 1% донацијама. У нашој установи се лече сви, за нас   не постоји разлика у виду расне, верске или политичке припадности, постоји   само човек коме је потребна медицинска помоћ и тиме се поносимо. Имамао   хируршку, гинеколошко акушерску, интерну, педијатријску, неуропсихијатријску   и др. клинике.

КБЦ Приштина-Грачаница, у јуну 2012. г. нико није понудио   нити нас је посетио и понудио било какву помоћ, како ви кажете   “вагон”. Чули смо да је нека помоћ стигла у Грачаницу, у   Атхисаријевој шиптарској општини, коме и како је подељена не знамо. Бојан   Стојановић је градоначелник шиптарске  Атхисаријеве Тачијеве општине.

КБЦ Приштина-Грачаница неопходан је рентген апарат пре   свега, а потом остало.

Уколико желите да нам помогнете, пошаљите списак донације   и ми ћемо Вам одмах одговорити шта нам је потребно.

Срдачан поздрав из снегом завејане Грачанице.

Проф. др Стојан Д. Секулић, директор

 

zvonko-12-24-pg-1-178-650x894

 

zvonko-12-24-pg-2-179-650x894

containers-sent-copy_edited-1-650x894

12-24-180-650x894

Извор: http://www.koreni.rs/srbi-salju-humanitarnu-pomoc-siptarima/

1 reply »

  1. Gospodin Supica je izneo svoje viđenje i nije mi namera da se mešam u ono o čemu nemam potvrđena saznanja. Ali se sećam da je Filip jednom prilikom tražio od mene savet, kome bi se slala pomoć, ali verovatno da ga odgovor nije interesovao. Pomoć je poslao opštini Gračanice, priključenoj privremenim šiptarskim institucijama na KiM. Informacija na sajtu (http://www.nasa-gracanica.com/2010-10-21-19-52-39/946-2012-08-21-11-56-40.html) potvrđuje da je pomoć otišla u Tačijevu instituciju, a prva pošiljka u Doma Zdravlje u kome je direktor Rada Trajković, poslanik u parlamentu ”države” Kosova. Filipa sam inace upoznao o mom iskustvu sa gospođom Trajkovićem. Rekao sam mu i da smatram da to nije dobro, jer postoje druge mogućnosti kako pomoć može da ode Srbima, preko srpskih institucija. Da bi bilo koja zdravstvena ustanova primila deo ove pošiljke potrebno je, prema informacijama i navodu na pomenutom sajtu, da se obrate njima sa molbom! Srpske opštine i zdravstvene ustanove na KiM dakle nemaju pristup toj pošiljci jer prema zakonu Republike Srbije ne mogu da sarađuju sa šiptarskim ”državnim” institucijama, koju država Srbije ne priznaje. Sve ovo sam tada objasnio Filipu, koji me je zamolio da odem do Gračanice, da nadgledam prijem pošiljke. Što sam ja odbio smatrajući da bi bilo nemoralno da nadgledam isporuku pomoći a da ja nisam niučemu doprineo, kada je ta pomoć skupljana. Ponudio sam mu da bude moj gost i da zajedno odemo do Gračanice, da bi se upoznao sa drugim delovima Kosmeta, sobzirom da nikad nije bio dole.
    Lično ne znam da li je pomoć zaista otišla šiptarima, kako tvrdi gospodin Supica, ali znam da Srpski Crveni krst nije imao nikave veze sa transportom ove pomoći. Takođe znam i da je skoro nemoguće da se sazna gde i kome je otišla ta pomoć, koja je poslata šiptarskoj ustanovi na Kosmetu. Dakle, nemam prava da se mešam u sudbinu pošiljke iz gore navedenih razloga, ali mislim da bi ljudi koji su skupljali pomoć i dali podršku ovoj akciji, između ostalih i Srpska Pravoslavna Crkva, trebalo da budu upoznati sa činjenicom da je pomoć otišla u ruke šiptarske institucije. Takođe verujem da javne i poznate ličnosti i u Srbiji i u dijaspori, ne bi dali njihovu podršku ovome, da su bili obavešteni i znali za krajnje odredište ove pomoći.
    Na kraju moram da dodam neshvatljiv podatak, odnosno da je iz ove organizacije na moju mejl adresu i ime, stigao mejl sa tekstom upozorenja gospodinu Janiću, vlasniku portala http://www.koreni.rs tužbu da će ga ova organizacija tužiti ako ne skloni objavljeni tekst, u kome su priloženi dokumenti od gospodin Supice. Nije mi jasno kakve veze imam ja sa ovim portalom, koji zajedno sa hiljadama i hiljadama naših ljudi cenim kao portal na kome možemo da pročitamo istinu koja se ne objavljuje na drugim medijima. Možda Filip i njegovi saradnici misle da srpske organizacije iz Švedske imaju neke veze sa portalom, što i ovom prilikom tvrdim da je to isključivo Internet portal časopisa ”Koreni”, koji je dugo izlazio kao cenjeni mesečnik. Vlasnik časopisa i portala je Nikola Janić i niko drugi.

    Свиђа ми се