БАРИКАДЕ

Тачи: Нећу дозволити да се разговара о србској Резолуцији


Тачи: Нећу дозволити да се разговара о српској Резолуцији

ПРИШТИНА – Такозвани Косовски премијер Хашим Тачи сматра да је неприхватљиво да општине са српском већином на Косову добију статус аутономних општина и каже да неће дозволити да предлози из Резолуције Скупштине Србије о Косову буду тема предстојећег разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу.
14.01.2013 . СРБИ НА ОКУП инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић
13581793647849_14.01.2013_km_01

фото: КИМ радио

“Предлог Србије да општине са српском већином добију статус аутономних општина је неприхватљив и нећемо дозволити да се нађе на столу (разговора)”, казао је Тачи на данашњем састанку са лидерима такозваних косовских парламентарних странака уочи одласка у Брисел 17. јануара, саопштила је такозвана канцеларија за односе са јавношћу такозване владе Косова.

Тачи је казао да током дијалога такозвана косовска влада неће прихватити да разговара, како је рекао, о статусу Косова, односно независности, територијалној целовитости и међународно признатим границама, унутрашњој организацији која је успостављена сходно плану Ахтисарија и такозваном Уставу Косова као и остваривању свих споразума који су постигнути током техничког дијалога.

Како се наводи, Тачи је лидерима странака, међу којима је био и Слободан Петровић из Самосталне либералне странке, рекао да су основ за разговоре са премијером Србије план Мартија Ахтисарија, такозвани Устав и закони, такозвана резолуција Скупштине Косова и споразуми који су у оквиру техничког дијалога постигнути са Београдом уз посредство Роберта Купера.

У саопштењу се наводи и да је такозвана косовска влада заинтересована да у дијалогу “у кратком року постигне јачање такозваних косовских структура на северу земље у областима здравства и социјалне политике у складу са решењима из такозваног косовског устава и предлога Мартија Ахтисарија”.

Међу циљевима разговора, како се наводи у саопштењу, биће и како се наводи, “уклањање безбедносних структура Србије са севера Косова, стварање услова за одржавање слободних избора у општинама на северу Косова и за учешће грађана овог дела Косова на општим изборима на Косову”.

Такозвана Косовска влада је саопштила да је њихов циљ, такође и стварање општине северна Митровица, стварање услова за организовање пописа становништва и домаћинстава на северу, адекватан економски и развојни третман севера Косова.

Тачи је најавио да ће на следећем састанку са Дачићем разговарати и о, како се наводи, “расформирању илегалних структура Србије на северу Косова” као и о механизмима за транспарентност издвајања и коришћења средстава за српску заједницу на Косову којима би се управљало из такозване косовске владе, уз представнике српске и међународне заједнице.

Косово, како је саопштено, очекује да се на крају процеса постигне “међународно обавезујући споразум о нормализацији односа између две земље, који ће гарантовати ЕУ, САД и земље велике петорке (квинта)”, као и да “омогући учлањење Косова у УН и друге међународне механизме”.

У саопштењу се наводи и да такозвани представници Косова схватају да на крају овог процеса Београд неће моћи да призна независност Косова, али сматрају да је неопходно да се Косову обезбеди учлањење у УН и отвори пут за учлањење у НАТО и ЕУ.

Тачи је рекао да се на економском плану предвиђа развојни фонд за север земље, којим би се финансирали разни инфраструктурни пројекти, а тај фонд би, према његовим речима, био отворен и за донације из Србије и међународне заједнице.

**************

У саопштењу које је о састанку Тачија са лидерима странака на КиМ добио КИМ радио наводи се:  у преговорима такозвана влада Косова неће говорити о статусу и територијалном интегритету Косова и унутрашњој организацији.
Тачи је, како пише у саопштењу, најавио да ће на следећем састанку у Бриселу 17. јануара разговарати о уклањању “паралелних структура на северу”, стварању механизама за транспарентно финансирање српске заједнице од стране Србије и о конкретним акцијама које би такозвана влада Косова требало да предузме како би успоставила “ред и закон на северу“.
У саопштењу се додаје да је предлог да се општинама са већинским српским становништвом да аутономија, неприхватљив и о томе се, како се истиче, неће дискутовати.
Представници политичких партија Слободан Петровић, Иса Мустафа,  Бљерим Шаља, Мимоза Кусари Љиља, Махир Јагчилар, подржали су на састанку ставове Хашима Тачија, наводи се у саопштењу.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП/ КИМ РАДИО

**********

ФБР додатак:
Уосталом, да Тачи тачно зна ко му „чува леђа“ потврђује и улагање ЕУ и САД 120.000. евра у „Национални центар за управљање границама“ са седиштем у Приштини, који је почео са радом 11. јануара.
Прилог са youtube КИМ радио: