Биљана Диковић

„Viva Vox“ певао у УН: Јеремић организовао новогодишњи концерт (видео)


„Viva Vox“ певао у УН: Јеремић организовао новогодишњи концерт

Српски хор „Viva Vox“ наступио је синоћ на новогодишњем концерту у седишту Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку. Прославу Српске нове године и представљање Србије у Њујорку организовао је Вук Јеремић, председавајући ГС УН.
Хор без музичке пратње извео је десет нумера, укључујући српске народне песме („Марш на Дрину“, „Ајде Јано“, „Тамо далеко“…), али и светске хитове…

15.01.2013. Вести , webtv.un

294435_viva-vox_iff
Хор, који наступа без музичке пратње, извео је десет нумера, укључујући српске народне песме („Марш на Дрину“, „Ајде Јано“, „Тамо далеко“…), али и светске хитове, какви су „Imagine“ Џона Ленона и „Mamma Mia“ групе „ABBA“.

Вук Јеремић посветио је синоћни наступ хора „Viva Vox“, у част српског председавања Генералном скупштином УН, онима који сањају о светском миру, милијардама добронамерних људи свих боја и вероисповести.

– Они су прави власници овог племенитог дома, ми њима служимо, да би свет долазећих покољења могао да живи као један. Имам велику част и привилегију да вам пожелим добродошлицу, заједно са његовом екселенцијом Бан Ки-муном, у Генералну скупштину УН, на први дан традиционалне православне нове године, да заједнички прославимо наше 67. заседање – истакао је Јеремић, уочи концерта у седишту светске организације.

Он је нагласио да је квалитетна музика у стању да пробије сваку границу и дотакне свачију душу.

– Она је облик уметности који премошћује све разлике. Без обзира на то одакле свако од нас долази, она нас уједињује као људска бића. Једна песма може постати химна целе генерације, израз наших најдубљих надања – поручио је Јеремић.

 

Бан Ки-мун: Хвала Србијо: срећна Нова година

– Добро вече, хвала Србијо, срећна Нова година – рекао је вечерас на српском језику генерални секретар Уједињених нација (УН) Бан Ки-мун, уочи хора Viva Vox.

Награђен аплаузом за честитку на течном српском језику, Бан је у седишту УН истакао да овај хор наступа без инструмената, а капела.
 
– Тај начин извођења више него било који други истиче снагу људског гласа, рекао је Бан и оценио да гласови могу служити за тлачење и стварање подела међу људима, али да могу бити као лек и надахнуће, ако се добро користе. Он је пожелео да наступ хора Viva Vox све надахне да подигну глас за правду, солидарност и мир у свету.

Према његовим речима, када уметници наступају, преводиоци светске организације могу да одахну, јер је музика универзални језик, а њена снага дотиче срца свих људи и подсећа на заједничке хумане вредности.

—————-

ФБР ДОДАТАК: ВИДЕО СНИМАК ЦЕЛОГ КОНЦЕРТА