Биљана Диковић

Крволочна сликовница у БиХ: Клање и набијање на колац


Крволочна сликовница у БиХ: Клање и набијање на колац

Сликовница за децу назива „Бенко и Зенко“ у издању куће „Плањах“ из Тешња, а у којој се до детаља описује клање јагњади и набијање на колац, шокирала је читаву Босну и Херцеговину када се појавила на киосцима.

25. 01. 2013. Вечерње новости, Вести

benko-i-zenko1_f
„Бенко и Зенко“ – најморбиднија сликовница до сада

У сликовници се могу јасно прочитати застрашујући цитати, који сигурно нису за децу.

„Сву вашу старију браћу и сестре газда је продао пред мај и сви су заклани, огуљени и стављени на ражањ, то јест набијени на колац и дуго, дуго окретани и печени на ужареној ватри. После вас погузије поједу, а кости понесу псима да се и они засладе“, један је од цитата из поменуте сликовнице.

Такође, у сликовници се могу прочитати и цитати попут: „Не могу, Риле, тако ми Бога! Овог не могу заклати. Он ме читаво време гледа. Он има сјај очију исти као мој покојни син кога је згазио ауто док се враћао из школе, зајецао је сломљени месар. „Видео сам крв и Зенкино тело, огуљено, како виси на дрвету. Касапин Пикси ме чудно гледао вршећи припрему за клање. Питао сам се колико ли је он јагањаца заклао и огулио, колико ли је он моје браће и сестара касапио? – запитао се Бенко.“

Овакви цитати су изазвали мноштво критика и сви се углас питају „па зар да деца читају приче о клању уместо Бранка Ћопића и његових прелепих дечјих прича на којима су одрасле генерације на овим просторима“.

Бајрузин Хајро Плањац, аутор сликовнице „Бенко и Зенко“, на критике одговара речима да иза тога стоје „повређене сујете једног броја писаца“, те да о квалитету његове сликовнице најбоље говори податак да је она штампана у 60.000 примерака.

„Деци је потребно приказивати стварност онаквом каква јесте уместо да их држимо у незнању. Ову сликовницу је пре штампања прегледало десетак педагога и нису нашли ништа спорно“, рекао је Плањац.

2 replies »

  1. Лицимјерно је оптуживати аутора сликовнице, посебно када има много дјеце у региону која су гладна, боса и гола…. када педофилија добија замаха. Јадно и лицемјерно када дјечијенасиље исто тако узима маха… свему томе сигурно није узрок сликовница, него поремећени родитељи и вриједности, имитирање болесне западне културе и негативна селекција кадрова!!!

    Свиђа ми се

  2. Заиста замимљиво. Мени то није само по себи бизарно него је стварност, али ипак није за сликовнице, али може бити поучно као литература за оне које желите учинити вегетаријанцима. Мислим да би међу њима направили добру продају широм света. А што се тиче бизарности муслимани (потурчени Срби) и Хрвати се најбоље могу стидети себе јер су тако исто као јагњад клали Србе са све женама и децом, у свим ратовима. Само не знам да ли ће се тога сетити и да ли ће им подсвест икад прорадити и грижа савести или чекају Божији Суд и вечни пакао. Уместо да се кају они и даље уче децу да мрзе све што је србско на чему се заснива цела њихова историја и спремају се за нове ратове против Срба. Сема неких који су у мањини али не смеју из страха да кажу ништа лепо о Србима. Али чуо сам од једног озбиљног човека мог старог пријатеља за статистички податак да већина Хрвата који иду код психијатра иду због гриже савести „осећају да су нешто много скривили али не знају шта“.

    Свиђа ми се