Биљана Диковић

Рехабилитација Ђенерала Драже: Полиција раздвајала четнике и партизане испред суда


 Полиција раздвајала четнике и партизане испред суда

Присталице и противници рехабилитације команданта четничког покрета Драгољуба Михаиловића окупиле су се данас испред Вишег суда у Београду у коме се у подне наставља поступак за његову рехабилитацију.

25. 01. 2013. Бета| фото: Бета, Фонет, Вести

227709_draza-mihailovic-beta_f
Графит у Београду код Аде

Супростављене групе раздваја полиција, а присталице рехабилитације Драгољуба Михаиловића, који је после Другог светског рата осуђен на смрт и стрељан због сарадње с нацистичким окупатором, певају четничке песме.

Међу онима који подржавају рехабилитацију четничког команданта, осуђеног и стрељаног због ратних злочина, налазе се и присталице десничарске организације Образ.

Противници рехабилитације четничког команданта носе заставе на којима пише „Комунисти Србије“.

Поступак за рехабилитацију је почео 16. септембра 2010. године. По најавама правних заступника, очекује се да суд данас донесе коначну одлуку о захтеву за рехабилитацију.

Први основни суд у Београду је 5. октобра прогласио Михаиловића мртвим и као датум његове смрти утврдио 31. јул 1946. године. Та одлука је била предуслов за окончање поступка рехабилитације.

Захтев за рехабилитацију су 2006. године поднели Михаиловићев унук Војислав Михаиловић, професори Смиља Аврамов и Коста Чавошки, Српски либерални савет и Удружење југословенске војске у отаџбини.

297217_reh8-foto-fonet_ig 297209_reh9-foto-fonet_ig 297210_reh1-foto-fonet_ig 297211_reh2-foto-fonet_ig 297212_reh3-foto-fonet_ig 297213_reh4-foto-fonet_ig 297214_reh5-foto-fonet_ig 297215_reh6-foto-fonet_ig

2 replies »

  1. Sa jedne strane SRBI sa druge sva ostala bagra, nije ni čudo što je udarao brat na brata, i sutra bi opet ja lično potičem iz čisto partizanskog kraja ispod KOZARE gde nije bilo ni jednog četnika,SRBI partizani a hrvati i muslimani ustaše i sve su pobili i poklali još do danas nije vraćen broj stanovnika prvi regrut otisao u vojsku 56e.Oba djeda poginula pobilo sve i priznam da sam učijo pogrešnu istoriju ali nikad nije kasno , ne razumem te nesrbe,tu bagru, te fukare,da nepriznaju da su nam komunisti na čelu sa titom j…li majku a partizani u ratu što su bila oba moja deda i ostali ,za jednog ranjenog švabu 50SRBA a za ubijenog 100 eto rezultata a da je ostala KRALJEVINA gdebi nam bijo kraj.Ti protivnici su primaoci partizanskih pemzija,šiptari,balije,srbi maloumnici,hrvati i ostali sav šljam i bagra.

    Свиђа ми се

  2. није било само припадника једне организације,,, било је и припадника Четничког покрета и то скоро половину од окупљених.Виде се и заставе те организације, чији су припадници , скоро ухапшени јер су покушали да сруше споменик шиптарима у Прешеву. Но оно што је битно да је на једној странио били нормални људи, са друге , тешко могу да их назовем људима,, вређали су хришцанство, цркву, краља, жртве комунистичког терора,, једном речју све оно што просечан Србин поштује

    Свиђа ми се