Биљана Диковић

Немци купили седам рудника у Србији


Немци купили седам рудника у Србији

Немачка компанија „Кварцверке“ однедавно је власник седам рудника у Србији. Преузимањем бугарске фирме „Каолин“, у чијем саставу је српски „Југо-каолин“, Немци улазе у пет рудника „Копова Уб“, као и у налазишта кварцног песка „Белоречки пешчар“ код Бора и „Србокварц“ недалеко од Зајечара.

26. 01. 2013. Вечерње новости| фото архива: metro.co.zm, Вести

rudnik-nikla--metro-co-zm_f
Захваљујући резервама и квалитету кварцног песка које има, Србија би могла да постане европски лидер у производњи стакла.

Ово је за „Вечерње новости“, потврдио Небојша Илинчић, директор „Југо-каолина“.

– Поред седам рудника у Србији, „Југо-Каолин“, који је запошљава око 300 радника, има и четири фабрике – истиче Илинчић. – На овај начин, постаћемо део једне од највећих светских фирми за производњу и прераду кварцног песка.

По Илинчићевим речима, захваљујући резервама и квалитету кварцног песка, које има, Србија би могла да постане европски лидер у производњи стакла.

– Србија годишње увезе стакла у вредности од близу 100 милиона евра – наглашава директор „Југо-каолина“. – Међутим, са резервама кварцног песка које имамо, који је врхунског квалитета, да имамо савремене фабрике, могли бисмо годишње да извозимо стакло у вредности од неколико стотина милиона евра, а да увоз минимизирамо! Подсетићу да поред кварцног песка у производњи стакла учествују и кречњаци и доломити, тако да би то подстакло српско рударство у ширим размерама.

Како тврди Илинчић, такви послови би донели вишеструку корист. Тиме би се упослило велики број људи, ангажовала железница, али би се развио и читав низ пратећих производно-услужних делатности.