Биљана Диковић

Албанци ће заоштравати до краја, поново „звецкају оружјем“


 Албанци ће заоштравати до краја,
поново „звецкају оружјем“

Последњих месеци и поред наставка српско-албанских преговора, сведоци смо заоштравања односа између Приштине и Београда. Томе је понајвише допринело агресивно понашање албанских екстремиста и терориста, пишу београдске Вечерње новости.

27. 01. 2013. Вечерње новости, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

217476_kosovo1_f
Албански посланици изјавили су, поводом уклањања споменика посвећеног албанским терористима у Прешеву, да може доћи до оружаних сукоба са Србима. Илегална албанска војска АНА је то потврдила.

„До ескалације конфликта између власти на Косову и Београда дошло је у тренутку када је српска кандидатура за ЕУ почела да се везује за питање признања јужне покрајине као самосталне државе. Албанци ће у наставку преговора инсистирати на томе да Србија повуче потез неформалног признавања Косова. У страху да та идеја не прође, Приштина ће изазвати ново погоршање безбедносне ситуације у Србији не би ли се Београд за то окривио“, сматра др Дарко Трифуновић, члан експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма.

 

Рат са мртвим душама

Од 2004. године албански екстремисти су на Космету у офанзива насртаја на српске куће, православне светиње, гробља и споменике. Зашто то Албанци чине, питали смо наше саговорнике. – Албанци деценијама руше српска гробља и споменике да би код Срба угасили успомене на свету српску земљу Косово и Метохију. Они желе да униште српске корене и традицију, да заплаше српски народ и приморају га да се исели са Космета“, сматра др Срђан Цветковић.

Академик Каплан Буровић ову тезу образлаже: „На делу је стварање етнички чистог албанског Косова и Метохије!
За професора безбедности др Дарка Трифуновића овај „рат Албанаца са мртвим српским душама“ јесте део стратегије отимања простора за нову албанску државу Косово.

„Албанцима је у овом тренутку најважније заузимање српске, а потом црногорске и македонске територије. Како Албанци на Балкану имају подршку Албаније и заштиту Запада, а Србија нема ниједног савезника, они се осећају супериорним у односу и зато се користе овако суровим насиљем. Узалуд власт у Приштини обећава да ће обновити српска гробља и споменике, ми сви знамо да се то никада неће догодити“, процена је др Дарка Трифуновића.

Албанци знају да Србији не одговара заоштравање односа, оцењује академик Каплан Буровић, светски признати албанолог из Женеве и упозорава.
„Албанци имају савезнике у Вашингтону и Тирани, где се одлучује како да се боре против православне Србије. Видљиво је да САД да би успоставиле власт над целим светом, употребљавају Албанце као своје најамнике за распарчавање Србије – сматра академик Буровић“.

 

Може ли заиста да буде рата између Албанаца и Срба?

„Запад ће лако, ако Србија буде „непослушна“, дозволити албанским терористима да на југу Србије и на Космету пуцају по Србима. Албански екстремисти воде политичко насиље до ивице оружаних сукоба са Србима. Могу да се отму и њиховој контроли и начине нови погром Срба, какав је био онај 2004. године“, процењује др Дарко Трифуновић.

„Албански екстремисти прижељкују стварање Велике Албаније, што жели и Запад, да би оснажио свој фронт према Русији. Та супервелика Албанија се не може створити без рата, јер ће се побунити и Грчка, и Македонија, и Србија и Црна Гора“, каже др Каплан Буровић.

Историчар Срђан Цветковић не верује у рат, јер сматра да су претње оружаним сукобима и звецкање оружјем, које најављују неки албански политичари само део манипулације да се албанско-српски односи заооштре, а не део плана за изазивање ратних сукоба.

Његову тезу о глобалистичком империјализму САД професор безбедности Трифуновић ставља је у контекст геополитичких интереса САД и ЕУ.

„Западу су трн у оку продаја НИС-а, изградња руске базе у Нишу, изградња гасовода „Јужни ток“ и нова улагања руских фирми у Србији. Увек када се Београд прибилижи Москви следи казна Србији, која стиже преко албанских екстремиста. Дестабилизација наше земље је само један од метода да се Србија покори интересима Запада“, тврди члан др Дарко Трифуновић.

Саговорници Вечерњих новости кажу да власти Косова у овом тренутку спроводе разне облике политичког насиља над Србима.
То су: политички притисци из Приштине и преко западних савезника из ЕУ и САД, јавни протести и демонстрације, физички напади на Србе, њихове куће, цркве, гробља и споменике, напади оружјем и експлозивним направама на српски живаљ и насеља, претње отцепљењем југа Србије и уједињавањем са Косовом, као и отимање српских територија и стварање Велике Албаније.

„Колико насиље и терор нису у складу са људским правима и демократијом у Европи и Америци, они се толико прећутно примењују у политици неких држава на Балкану само зато јер су људска права стављена у функцију геостратешких интереса великих земаља“,  категоричан је историчар Срђан Цветковић.

Академик Буровић тврди да Албанци чине политичко насиље јер им то дозвољава.
„Погрешно је очекивати од међународне заједнице и јавности да реши наше проблеме са Албанцима, јер су Албанци и од Запада антисрпски индоктринирани и спремни да иду до краја, а то је разбијање Србије. Последња ескалација албанског политичког насиља само је најава те последње етапе“, предвиђа професор Каплан Буровић.

Оваква стрепња од оружаних сукоба је преточена у упозорење које је један страни амбасадор рекао београдским уредницима да се нада „да неће бити српске војне интервенције на Косову“.

+++

Војска спремна да реагује ако буде приморана

 

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да Србија није војно угрожена, јер је Војска спремна и способна да реагује у сваком тренутку и одговори на све врсте изазова који угоржавају безбедност државе, уколико на то буде приморана.
27. 01. 2013. Срна, Дневник, Вести

216304_dikovic_if
„Србија није војно угрожена и њени грађани морају да знају, да Војска Србије има способност да реагује на све врсте угрожавања наше отаџбине и обезбеди сигурност у свим могућим сценаријима, као и изазовима, уколико на то будемо приморани“, изјавио је Диковић за новосадски Дневник.

Он је додао да су највеће претње безбедности Србије религијски и етнички екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција. Диковић је навео да се ови безбедоносни изазови односе и на друге земље у региону и да је кључ њиховог решавања и у сарадњи Србије с другим земљама.

Он је истакао да је Војска Србије најзначајнији фактор стабилности у данас веома осетљивој Копненој зони безбедности.

„Војска Србије је спремна да и у тој зони у сваком тренутку професионално изврши све задатке, како би у њој одржала стабилност. Сведоци смо да су за мање од пола године извршена три напада с Косова и Метохије на Контролно безбедоносни пункт МУП-а Србије код села Добросина“, навео је Диковић.

Према његовом мишљењу, грађане Србије не треба да брине чињеница што су опрема и оружја Војске Србије нешто старијег датума.

„Чињеница је да је део опреме и оружја којом располаже Војска Србије старијег датума производње. Припадници Војске, међутим, савршено су обучени и оспособљени за борбену употребу тог наоружања и опреме“, истакао је Диковић.

 

**********

ФБР КОМЕНТАР:

ПОСТАВЉАМО ПИТАЊА НАЧЕЛНИКУ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ:

ЗАШТО НИЈЕ ПРОГЛАШЕНА ОКУПАЦИЈА ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ СРБИЈЕ? ЗАШТО ВОЈСКА СРБИЈЕ НИЈЕ ДО САДА РЕАГОВАЛА, ШТА ЧЕКА ДА ЗАШТИТИ СРБЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, КОЈА ЈЕ У САСТАВУ СРБИЈЕ, ЈЕР ЈЕ НА ТЕРЕНУ ДЕЛОВАЊЕ ШИПТАРСКИХ ЕКСТРЕМИСТА И ТЕРОРИСТА, СТРАНЕ ВОЈСКЕ (РОСУ, УЧК) ПОТПОМОГНУТА НАТО СНАГАМА И АЛБАНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ АРМИЈЕ?
ЗАР ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ ДА ЈЕ УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ СРБА У СРБИЈИ, НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ?

ЗАШТО СЕ НЕ ПОШТУЈЕ ДОКУМЕНТ 1244 УН КОЈИ ЈЕ ЈЕДИНИ ГАРАНТ НЕКАКВОГ МИРА НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕЛОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ?
ЗАШТО СЕ ДОЗВОЛИЛО ДА СЕ ОДВАЈА СЕВЕР И ПРЕДАЈЕ ОСТАТАК КиМ ТЕРОРИСТИСТИ ТАЧИЈУ, ХАРАДИНАЈУ?
ЗАШТО СЕ НИСУ ПОНИШТИЛИ УГОВОРИ, СПОРАЗУМИ И ОСТАЛИ ДОГОВОРИ СА НАТО ТЕРОРИСТИМА КОЈИ СУ ИЗВРШИЛИ ГЕНОЦИДНО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ (СОФА и остали) КОЈЕ СУ ПОЈЕДИНИ ПОЛИТИЧАРИ У ИМЕ СРБСКОГ НАРОДА И НА ШТЕТУ ДРЖАВЕ И НАРОДА ПОТПИСИВАЛИ У ПРИВАТНИМ ПОСЕТАМА ПО „БЕЛОМ СВЕТУ“?

КОЛИКО ЈОШ СРБА ТРЕБА ДА ИЗГУБИ ЖИВОТ ДА БИ СЕ СИТУАЦИЈА СХВАТИЛА ОЗБИЉНО?

—————-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
Албанска војска (АНА) прети Србији: “СПРЕМНИ ДА ОДГОВОРЕ НА НАПАДЕ У ПРЕШЕВСКОЈ ДОЛИНИ” ТРАЖЕ ПРЕКИД ДИЈАЛОГА ТАЧИ-ДАЧИЋ

5 replies »

 1. Драгане, чему толики дефетизам. Србија па нема наоружане војнике. Ако већ наводиш бројку наоружаних албанских терориста, зашто не кажеш колики је број наше војске. Заборављаш да смо ми дрћава а они мањина. Они су нервозни јер полако иду доле, као што говори и статистика, наравно демографска. Чему дакле подизање тензија? АКо је Диковић из старе ЈНА гарде, и не ваља треба га заменити, али мора постојати неко новији и искусан. Народ је гласао за ДОС, који јесте слуга запада, и на народу је кривица за испоручивање Павковића, Лазаревића и других. На народу је КРИВИЦА , Ђинђић је ту само пролазна фигура, као што и беше прошао убијен. дакле не води се рат у Приштини већ међу нама у држави. А сад је војска крива? Не него ћемо ми и ратовати ако до тога дође са оним што имамо. Сам народ је довео ДОС, и Монтгомерија, који је наредио да се САРТИД да Америма, и тамо се истопе хаубице и тенкови. Сад је крив Диковић. И откуд сад Ниш, да није ипак мало предалеко од Мердара? и Да ми можда немамо неке препреке за случај не дај Боже већ припремљене. Доказујеш да си лош стратег. Да не кажем да је то „повлачење“, а шта ако дође до ПОВРАЋАЈА. АЛбанци више немају прираштај, дрогирају се и умиру од леукемије, коју су сами призвали.

  Свиђа ми се

  • ПОЗДРАВ ЛАЗАРЕ,

   БРОЈКА ОД 42.000 ШИПАЦА И НАШИХ 15.000 ДО 20.000 ПОТИЧЕ ОД ДЕЈАНА ЛУЧИЋА КОГА САМ СКОРО СЛУШАО У ЈЕДНОЈ ЕМИСИЈИ, А ЧОВЕК ЈЕ ПО ТОМ ПИТАЊУ ВИДИМ ДОСТА ИНФОРМИСАН, А ЈЕДИНИ ОТПОР ТИМ ШИПЦИМА КОЈИ, КОЛИКО ЈА ВИДИМ, МОЖЕ ДА СЕ ПРУЖИ ЈЕСТЕ АКО СЕ ОКУПИ СВА ВОЈСКА СРБИЈЕ И СВА ПАНДУРАЦИЈА СРБИЈЕ УКЉУЧУЈУЋИ И ЖАНДАРМЕРИЈУ. НАРАВНО, АКО БИ СЕ ТУ ОКУПИЛИ КАО ДОДАТАК И РЕЗЕРВИСТИ И ПЛУС ДОБРОВОЉЦИ ОНДА ЈЕ ЈЕ СИТУАЦИЈА У НАШУ КОРИСТ, ШИПЦИ БИ ПУКЛИ КО’ ЗВЕЧКЕ!
   ЗА ДИКОВИЋА ЧИСТО СУМЊАМ ДА ЈЕ ДО НЕКЕ ДОБРЕ МЕРЕ ЗАМЕНИО ОНУ СВЕСТ ИЗ ЈНА СВЕШЋУ КОЈУ СУ ИМАЛИ СРПСКИ ОФИЦИРИ ДО 1918. ГОД. НА НАШОЈ ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ ДО САДА БИ СЕ СИГУРНО ПРОИЗВЕО ЈЕДАН КАДАР ОФИЦИРА КОЈИ БИ ИМАЛИ ЈЕДАН ЗНАЧАЈАН ДЕО СВЕСТИ СРПСКИХ ОФИЦИРА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА И ДА НАЈБОЉИ МЕЂУ ТАКВИМ ОФИЦИРИМА БУДЕ НА ЧЕЛУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ (ПРАВИЛНО БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ЗОВЕ СПРСКА ВОЈСКА), АЛИ КОЛИКО ВИДИМ ТОГА НЕМА, А ЗАШТО ГА НЕМА ЈЕ ДОСТА ДИСКУТАБИЛНА СТВАР.
   ПАВКОВИЋ ЈЕ ТРЕБАО ДА СЕ СМЕНИ И ДА УМЕСТО ЊЕГА БУДЕ ЛАЗАРЕВИЋ НА ЧЕЛУ ВОЈСКЕ, АЛИ СЕ КОШТУНИЦА ПРЕВАРИО ШТО ГА ЈЕ ИПОРУЧИО ХАГУ.
   НАДАМ СЕ ДА САМ ТИ БАР МАЛО ПОЈАСНИО МОЈЕ РЕЗОНОВАЊЕ, АКО ИМА ЈОШ НЕШТО НЕЈАСНО САМО МИ ПОШАЉИ КОМЕНТАР, НЕМА ПРОБЛЕМА:).

   Свиђа ми се

 2. **** ДИКОВИЋУ, ИЗДАЈНИК СИ КАО И ОСТАЛИ, А ВОЈНА ОПРЕМА ЈЕ СТАРА ПОЛА ВЕКА, ТО СВИ ЗНАЈУ!!! ШИПТАРА ИМА 42.000 НАОРУЖАНИХ ДО ЗУБА НАЈСАВРЕМЕНИЈИМ НАТО ОРУЖЈЕМ И САМО ДА ДОБИЈУ ДОЗВОЛУ ОД НАТО ПЕДЕРА НИКО ИХ НЕ БИ ЗАУСТАВИО ДО НИША, ТО НЕ МОЖЕШ ДА САКРИЈЕШ И ПОРЕКНЕШ!!! ПЛУС ТИ СИ ГЕНЕРАЦИЈА ОФИЦИРА ОНЕ **** ЈНА, ТИ НЕМАШ СВЕСТ СРПСКИХ ОФИЦИРА КОЈИ СУ БИЛИ ДО 1918. ГОДИНЕ!!!!!!!
  (непримерени изрази су овог пута замењени звездицама – следећег пута, цео коментар ће бити обрисан. Редакција.)

  Свиђа ми се

 3. ma taman posla..!,,Gospodine “ nista nas ne brine sve je savrseno u redu .
  malo su nam izvadili srce i koji bubreg ali ..hm Boze moj !. niko nije savrsen . neka vas ! za svaki slucaj ako bude suse neke i drugih nepogoda ,a,,OVO“ ovo ce se rjesit . jebes teritoriju !
  pogotovo zemlju kojoj je Albanija zapad .
  da ste vi nama zivi i zdravi …!

  Свиђа ми се