ДРУШТВО

Наташа Кандић није пропустила да да „свој осврт“ на признање Драгољуба Ојданића


Коментар редакције: Заиста, да ли је неко сумњао да ће се одмах својом изјавом огласити директорка Фонда за хуманитарно право и „оверити“ (изнуђено?) признање начелника Генералштаба Драгољуба  Ојданића. Тако хумани и душевни како их је Бог дао, не би ваљда пропустили овакву прилику да Србима утуве у главу да су кривци за све злочине од Каиновог па наовамо…

****

„Ојданић признао кривицу за ратне злочине“

29. 01. 2013. 12:53х | Бета| фото: Фонет

Бивша директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић изјавила је данас да је бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Драгољуб Ојданић одустајањем од жалбе на пресуду признао кривицу за ратне злочине над Албанцима на Косову 1999. године.

kandic

Кандић је истакла да је Ојданић признао да су Албанци депортовани, да је било убистава и тајних масовних гробница. Кандић је Новинској агенцији Бета рекла да је Ојданић, кога је Хашки трибунал првостепено осудио на 15 година затвора, „дефинитивно признао личну одговорност за злочине који су се догодили на Косову“.

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Драгољуб Ојданић повукао је жалбу и прихватио првостепену пресуду Хашког трибунала којом је осуђен на 15 година затвора због злочина над косовским Албанцима 1999. године.

„Без обзира на ствари које се могу тумачити као разлози који су га навели да повуче жалбу и омогући себи да добије право на привремено ослобађање након две трећине казне, он је дефинитивно признао личну одговорност за злочине на Косову и за своје учешће у заједничком злочиначком подухвату које је имало за циљ протеривање албанског становништва, путем разних метода, укључујући убиства, спаљивање села и уништавање имовине“, рекла је Кандић.

Кандић, један од покретача иницијативе за оснивање Регионалне комисије за испитивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ), сматра да је Ојданићево признање кривице „први велики искорак“ у суочавању са злочинима над Албанцима током сукоба на Косову 1999. године.

„Иако ће многи рећи да његово извињење није искрено, да је мотивисано прагматичним разлозима, оно вреди. Он (Ојданић) је генерал војске чији су припадници починили велике злочине, али наравно ништа нису чинили на своју руку“, рекла је Кандић.

„Први пут се догађа да један генерал каже да је крив. То није урадио (полицијски генерал) Властимир Ђорђевић, његово делимично признање, заправо није признање. Он (Ђорђевић) је и у том делимичном признању јако штитио интересе државе Србије заправо да не открије пут преноса тела са Косова нити је открио главне наредбодавце“, навела је она.

Кандић је указала и да се у Србији ћутке прелази преко пресуда Хашког трибунала за ратне злочине на простору бивше Југославије, посебно на Косову, али је додала да верује да ће Ојданићево признање кривице имати утицаја на промене односа у земљи.

„У Србији осим пресуде хрватским генералим ниједна друга није имала утицај на јавно мњење нити на отварање дебата у парламенту. Овде се преко пресуда за злочине, посебно на Косову прелази ћутке. Не очекујем дебату, али Ојданићево признање имаће утицаја на померање односа у Србији, можда не овог тренутка, али у будућности“, рекла је она.

Кандић је истакла да је Ојданић признао да су Албанци депортовани, да је било убистава и тајних масовних гробница. „Све то генерал Ојданић признаје“, рекла је Кандић.
__________
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/288222/Ojdanic-priznao-krivicu-za-ratne-zlocine

****

Ојданић прихватио хашких 15 година

28. 01. 2013. 17:59х | Бета| фото: Танјуг (архива)

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Драгољуб Ојданић повукао је жалбу и прихватио првостепену пресуду Хашког трибунала којом је осуђен на 15 година затвора због злочина над косовским Албанцима 1999. године.

dragoljub-ojdanic-foto-tanjug_f

Све што ми преостаје је да одслужим своју казну

Како је данас саопштио Трибунал, жалбу на првостепену пресуду Ојданићу затим је повукло и тужилаштво.

Заједно с Ојданићем, због злочина на Косову 1999. Трибунал је неправоснажно осудио тадашњег потпредседника владе СРЈ Николу Шаиновића и генерале Небојшу Павковића и Сретена Лукића на по 22 године затвора. Генералу Владимиру Лазаревићу изречена је затворска казна од 15 година затвора, а Милан Милутиновић, који је био председник Србије, ослобођен је кривице.

Расправа о жалбама свих осуђених, изузев Ојданића, заказана је за март, а накнадно ће им бити изречене правоснажне пресуде.

Првостепена пресуда генералу Ојданићу (71) тиме је постала правоснажна, што му омогућава да одмах затражи превремено ослобађање будући да је већ издржао две трећине казне. Ојданић је у притвору Трибунала од пролећа 2002, када се добровољно предао. О том захтеву одлуку ће донети председник Трибунала Теодор Мерон.

Пресудом изреченом 26. фебруара 2009, Ојданић је био проглашен кривим за помагање и подржавање депортације и присилног премештања албанског становништва с Косова 1999. То кривично дело у пресуди је квалификовано као злочин против човечности.

У поднеску који је суду упутио његов бранилац Томислав Вишњић наглашено је да Ојданић прихвата пресуду и да изражава кајање пред „свима онима чије су патње биле резултат аката за које је он осуђен“.

„У потпуности прихватам све налазе из пресуде. Све што ми преостаје је да одслужим своју казну. Ускоро пуним 72 године и здравље ми се током боравка у притвору погоршало. Изражавам своје искрено жаљење свима који су патили због исхода понашања за које сам осуђен“, написао је суду сам генерал Ојданић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/288127/Ojdanic-prihvatio-haskih-15-godina

__________
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
Наташин РЕКОМ производња лажне историје или Грандиозни политички абортус од два и по милиона евра

НОВАКОВИЋ: Хронологија злочина мржње Соње Бисерко према српској нацији…

ФБР ШПИЈУНСКА ТРИЛОГИЈА: СНП НАШИ РАЗОТКРИВАЈУ СТРАНУ АГЕНТУРУ У СРБИЈИ!

 

1 reply »