Биљана Диковић

И општина Кула ЗАБРАНИЛА ГМО!


И ОПШТИНА КУЛА ЗАБРАНИЛА ГМО!

Одборници Скупштине општине КУЛА су на данашњем заседању једногласно усвојили ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАБРАНИ коришћења,узгоја и промета генетски модификованих организама ( Г М О ) на територији општине Кула због могућих штетних последица од таквих производа по људе и природу!

05.01.2013. ФБР уредник Биљана Диковић

кула без ГМО

ФБ Aleksandar Veljic:

Декларацију је предложила одборничка група ДСС-а, а тај предлог је одушевљено прихваћен од свих одборника који су једногласно ставили ван закон ГМО, подигавши тиме први бедем (кулу) против ГМО производа. Образложење предложене Декларације, на молбу предлагача, написао је народни писац Александар Вељић.

Кула је данас постала прва општина у Војводини која је забранила геноцидне ГМО прехрамбене производе. Народни писац Александар Вељић је синоћ послао одборницима у Новом Саду које има у ФБ контактима предлог да Српска Атина донесе истоветну Декларацију за територију Града Новог Сада.

Забранимо ГМО производе у свим нашим општинама и градовима! Не постанимо робље светских корпорација које хоће да загосподаре нашим здрављем и да нас убијају „храном“ и да нас „лече“ фармакоиндустријом.

———

ТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ ПРОТИВ ГМО, коју је данас усвојила прва општина у Војводини
Аутор Aleksandar Veljic у уторак 5. фебруар 2013. у 18:23 ·.

Ово је текст Декларације о забрани ГМО који је данас донела Скупштина општине Кула.  Предлог овакве, или сличне Декларације могу да својим локалним скупштинама поднесу грађани или сами одборници у тим скупштинама.  Текст Декларације гласи:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Ј А

о забрани коришћења,узгоја и промета генетски модификованих организама ( Г М О ) на територији општине Кула због могућих штетних последица од таквих производа по људе и природу.

 

– Општина Кула се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима („Службени гласник Републике Србије“, број 49/2009): у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

 

– Општина Кула у оквиру својих законских и организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем земљиштем и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне производње, прераде и промета пољопривредно прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на својој територији.

 

– Општина Кула се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

 

– Општина Кула захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље становништва и загађивање природе у Републици Србији.

2 replies »

  1. АЈ БРЕ И СВИ ОСТАЛИ ОПШТИНАРИ ПОКАЖИТЕ ДА НИСТЕ ЛЕШИНАРИ, ШТА ЧЕКАТЕ ПОСЛАНИЦИ ЗАКОНОМ ЗАБРАНИТИ АДИТИВЕ, ЕМУЛГАТОРЕ, ЦРКОТИНЕ И ОСТАЛЕ ШТЕТНЕ ДОДАТКЕ ХРАНИ КОЈИМА НАС ДУШМАНИ ТРУЈУ ДА ПАПРЕНО ЗАРАЂУЈУ 😦

    Свиђа ми се