Биљана Диковић

Николић и претварање Аја Софије у џамију сврстао у „промене које покрећу свет“


Николић и претварање Аја Софије у џамију сврстао у „промене које покрећу свет“!??

ДА ВИДИМО ШТА КАЖЕ ВИКИПЕДИЈА o Светој Софији,

На месту цркве коју је изградио Теодосије II а која је изгорела у време владавине цара Јустинијана 532. године саграђена је и отворена само пет година касније Света Софија. Она је постала црква у којој се одвијало крунисање византијских царева.

Након пада Цариграда 1453. године султан Мехмед Освајач наредио је да се црква претвори у џамију. Уклоњена су звона, олтар, 15m велики сребрни иконостас а иконе су покривене малтером који је накнадно исцртан муралима у духу Ислама. Током трајања Отоманске империје црква је реконструисана и додата су четири минарета.

Касније је преко пута, по узору на цркву Свете Софије саграђена султан Ахметова или Плава џамија која представља бисер отоманске архитектуре.

Године 1935. Кемал Ататурк, 482 године након пада Константинопоља, доноси одлуку да се Аја Софија претвори у музеј.

РЕДАКЦИЈСКИ КОМЕНТАР: 

 „Како се све у животу мења, мењали су се и господари и корисници ове светиње. Промене покрећу свет”.

Ово написа данас Тома у књизи утисака у цркви Света Софија која је сада претворена у музеј.

Te две реченице су кратке и могу се двосмислено тумачити… Међутим, ипак остављају утисак да су те „промене“ које су се дешавале током историје, нешто покретачко (и позитивно) јер, рече Тома  – оне „покрећу свет“.

А шта има позитивно у томе што је Света Софија, које је својевремено била највећи и најлепши православни храм на свету, претворена у џамију, што су њени олтари и иконе оскрнављени а фреске премалтерисане, што се у њој више не врши Света литургија… ???

Можда Тома и на то има неки добар одговор! Moжда је то прави рецепт „покретачких промена“ које ће нас (као и Турску) одвести у загрљај Европске Уније… Не знамо… Тома зна.

***

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБИШАО ВАСЕЉЕНСКУ ПАТРИЈАРШИЈУ И АЈА СОФИЈУ

05.01.2013. факти.рс, за ФБР уредник Биљана Диковић

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић – другог дана званичне посете Турској – обишао је у Истанбулу Музеј Аја Софија. Потом и Васељенску патријаршију где се састао са патријархом Вартоломејом.

       Николићев водич је био директор Музеја Аја Софија Хајрулах Џенгиз.

Вероватно због околности да је Аја Софији била сазидана као хришћанска црква, па после турског освајања Цариграда била претворена у џамију, а много касније у музеј, председник Србије је у књигу утисака уписао: „Како се све у животу мења, мењали су се и господари и корисници ове светиње. Промене покрећу свет”.

       Дводневну посету Турској председник Србије завршава састанком са турским привредницима и потом са гувернером Истанбула Хусеином Авнијем Мутлуом.

       Првог дана посете, Николић је у Анкари разговарао са турским председником Абдулахом Гулом и председником скупштине Џемилом Чичеком.

       Као и многи други страни државници, обишао је меморијални центар посвећен оснивачу турске републике Кемалу Ататурку.