Биљана Диковић

Сви неуспешни политички пројекти (4): Болницу зидају четврт века


Сви неуспешни политички пројекти (4): Болницу зидају четврт века

Симбол промашене инвестиције и превеликих амбиција у Лозници је зграда хируршко-гинеколошког блока почета још у време СФРЈ. Овај лознички Скадар на Бојани почео је да се гради пре чак 26 година.

07. 02. 2013.  Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић
незавршена болница Лозница
На четири нивоа, укупне површине 6.000 квадрата, у самом срцу болничког круга, започета је 1987. године, а посао је прекинут почетком 1991. кад су завршени груби грађевински радови и зграда покривена. До пре неколико година мајстори јој се нису враћали, а онда је урађена конзервација да се од пропадања заштити урађено. Касније је мањи део зграде оспособљен за привремен магацински простор док остатак чува промају.

Амбициозно замишљена зграда са хируршким одељењем, породилиштем и операционим салама грађена је од самодоприноса грађана, а колико је новца уложено, данас је тешко утврдити. Пре неколико година Здравствени центар „Др Миленко Марин“ конкурисао је код Министарства за национални инвестициони план да добије новац за завршетак зграде.

Пројекат је процењен на 300 милиона динара, а петину износа требало је да уложи општина. Међутим, ништа се није десило и зграда је и данас пуста.

Изгледа да је 1994. била посебно уклета за градитеље јер су те године почеле да се граде модерна пијаца у центру Лознице и фискултурна сала у ОШ „Вера Благојевић“ у Ковиљачи. Ни до данас нису завршене. За изградњу пијаце задужено је грађевинско предузеће Зидар, градња је требало да буде завршена за годину дана, а за 19 година изграђен је само бетонски костур зграде. Крајем прошле године Зидар је после година проведених у стечају продат, а део стечајне масе била је и пијаца. Последња идеја локалне самоуправе је да се пијаца откупи за око седам милиона динара и да се ту направи зграда за факултете. Наручено је препројектовање објекта, а процењује се да ће инвестиција вредети око четрдесетак милиона динара.

—————————-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Сви неуспешни политички пројекти (1) : Инжењери српских превара

Сви неуспешни политички пројекти (2): Динкићу темељ, радницима шипак

Сви неуспешни политички пројекти (3): Пројекат рупа за рефлекторе

——————————

Нови трг и базен

Оно што радује Лозничане јесте то да су инвестиције почете у последњих осам година базен, обданиште, нова топлана, трг и километри саобраћајница спроведене у дело, и то без задуживања градског буџета.

И фискултурна хала у Бањи Ковиљачи је лоше прошла. За прве четири године градње утрошено је 1,1 милион тадашњих марака. Хала има око 2.000 квадрата, замишљена је према свим међународним нормама за рукомет, одбојку и друге спортове, а предвиђени капацитет је 1.000 гледалаца. За 19 година посетило ју је неколико министара у предизборним камапањама, али је све остало на обећањима. Крајем претпрошле године био је расписан тендер, али је Влада зауставила финансирања свих пројеката, па и овога. Било је обезбеђено око 30 милиона динара, довољно да се хала оспособи и добије употребну дозволу, али је све стало. Гледајући у незавршену халу готово две деценије, ђаци зими имају физичко по ходницима и учионицама. У овогодишњем градском буџету за халу је предвиђено 30 милиона динара, што је довољно да ради као школска сала, да би постала спортска дворана треба више новца.

Последњих година у Лозници су пљуштали бројни привредни пројекти, од изградње фабрике Икее до јапанске компаније Мицубиши електрик и неколико фирми из Холандије о улагању у пољопривреду. Од свега тога није било ништа, а Лозница данас има 11.000 незапослених. Изгледа да ће град остати и без најављене пруге Ваљево-Лозница у оквиру железничког Коридора 10. Иако је урађено скоро пола посла, руководство железнице најављује да ће паре из руског кредита преусмерити на деоницу Стара Пазова – Нови Сад. Градњу пруге до сада су прекидали ратови, два светска, распад СФРЈ и НАТО агресија, а сада ће, изгледа, политичари.