Биљана Диковић

Суђење Караџићу: Гараплија свједочио о Шевама


Суђење Караџићу: Гараплија свједочио о Шевама

Суђење бившем предсједнику РС Радовану Караџићу настављено је данас извођењем новог свједока припадника државне безбједности БиХ Едина Гараплије.

07.02.2013. Агенције, РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

GARAPLIJA SVEDOCI U HAGU KARADZICU

Задатак Агенције за истраживање и документацију био је да истражи парајединице Шеве чији је припадник био Неџад Херенда, а вођа Неџад Угљен који је касније убијен. Рад и постојање те јединице у оквиру МУПа БиХ био је тајан, а основао ју је тадашњи министар унутрашњих послова БиХ Алија Делимустафић. Гараплија је рекао да је иформације о деловању Шева добио од Неџада Херенде, када је ухапшен, и да га је шокирала бруталност Херенде и других саизвршилаца на одређеним делима која су се приписивала српској страни.
„Јер за такве смо ствари до тада знали, да и почињује само друга страна, свакодневно снајперишући грађане Сарајева, ракетирајући их артиљеријским нападима по читавом граду. Тако да нисмо очекивали да неко са, условно речено наше стране, одрађује такве послове „, изјавио је Гараплија.

У случају убиства француског припадника УНПРОФОРа 1995 године, за које су БиХ званичници осудили Србе, Гараплија је рекао да је Херенда признао да му је Угљен наредио да убије француског војника како би Уједињене нације окривиле Србе, и зато је добио и новчану награду.
Гараплија тврди и да војска Републике Српске, иако окривљена, није крива за убиство високопозиционираног руководиоца босанске армије генерала Сефера Халиловића. Херенда му је, каже, признао да је био саизвршилац у операцији Шева.

Гараплија је рекао да је његов задатак био да истражи организовање парајединице Шеве 1992. године која је била у оквиру МУП-а БиХ, али тајна и потпуно илегална. Свједок је говорио о недјелима и злочинима које су чинили припадници ове групе Неџад Херенда и Угљен Неџад који је касније убијен.

Караџић је посебно инсистирао на овом свједочењу, јер сматра да би помогло да код претресног вијећа створи „разумну сумњу“ да су он и српска страна одговорни за инциденте гранатирања и снајперског дјеловања у Сарајеву.

Гараплија је одбијао да се састане са Караџићевим правним савјетником Питером Робинсоном, поручујући да „као посљедица рата и постратне трауме не може да се сјети догађаја из БиХ“.

Након што је Караџић обавијестио вијеће да Гараплију намјерава да позове као свједока одбране, из БиХ му је пренесено да он „због амнезије не жели да се појави као свједок одбране на овом суђењу“.

Караџић је предложио да се Гараплији, ради „освјежења памћења“, пусти видео снимак његовог интервјуа хашким тужиоцима 2000. године, када је, између осталог, рекао да су припадници „специјалних муслиманских јединица ‘Шеве’ извршили снајперски напад у којем је убијен један француски припадник УНПРОФОР-а, а инцидент представљен као да је ватра дошла са српских положаја“.