БАРИКАДЕ

ШТА ЈЕ ДАЧИЋ ПРЕЋУТАО: Север, ипак, под капом Приштине


ШТА ЈЕ ДАЧИЋ ПРЕЋУТАО: Север, ипак, под капом Приштине

Ако жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ Србија ће до априла морати да спроведе у дело све што су до сада договорили Хашим Тачи и Ивица Дачић. Поред тога мораће да испуни захтеве који ће наредних дана бити испоручени Влади и председнику Србије.

08. 02. 2013. Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

шиптари дан албанске заставе у приштини
КОСОВСКА РЕАЛНОСТ: Вежбање прославе независности Албаније у Приштини

Пошто су Срби са севера са недавно одржаног митинга у Косовској Митровици поручили да ништа од договореног неће спровести, а Крстимир Пантић најавио јачање јединица Цивилне заштите, које по Женевској конвенцији могу бити и наоружане, и одбрану севера по сваку цену, већ у марту би могли да уследе догађаји који ће потрести не само Космет већ и целу Србију.

протест СрбаПРОТЕСТ СРБА: Не прихватамо шиптарске институције
 
– Из Приштине засад не планирају никакве насилне акције, али се за њих спремају и предузеће их само ако за то добију миг од Брисела, Берлина и Вашингтона и у садејству са Кфором, Еулексом и КПС-ом – каже извор „Вести“.

Срби са севера су свесни да их Дачић и Николић не могу натерати да испоштују договоре, јер за то немају механизме, а и политички им никаква присила не иде наруку. Зато ће, каже наш извор, Албанци, Американци и Немци „интеграцију“ покушати силом, а Београд ће све то мирно посматрати.

Ускоро следи примена договора о регистарским таблицама и личним документима и укидање такозваних паралелних институција. У наредним данима Београд ће морати да одговори на још два болна захтева.

Од премијера Србије је, наиме, затражено да са Космета, посебно са севера, одмах повуче 300 полицајаца који још примају плату од МУП-а Србије. Тражи се да они, без обзира на то што су рођени на Космету и ту живе, „нестану“ са тог простора.

Познаваоци прилика кажу да МУП-у Србије неће бити тешко да те полицајце распореди „негде по Србији“, али су проблем њихове породице, супруге, деца и родитељи… Ако и они оду, то би могло изазвати велику несигурност међу преосталим Србима.
Тзв. министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи понудио је да у КПС-у „збрине“ део српских полицајаца, али само оне који, како је изјавио, нису окрвавили руке.
 
Од Србије се тражи и да расформира и Цивилну заштиту на северу Космета која, посебно након појављивања неколико њених чланова у Грачаници, постаје трн у оку и Приштини и Бриселу.

Иако север још није „интегрисан“ већ се најављују и судски процеси против Срба који су учествовали у рату на Косову. Према незваничним информацијама, у Приштини је већ припремљено више од 1.000 оптужница.

 
Кфор „врбује“ Србе

На северу Космета уочљиво је присуство официра Кфора са ознакама ЛНТ који су задужени за контакт са локалним становништвом. Неки од њих већ закупљују куће у Лешку, Лепосавићу и Зубином Потоку. Наводно већ прикупљању обавештајне податке и „врбују“ Србе у селима за сарадњу. Неки верује да раде за Тачија.

 

Шта је Дачић прећутао

Од Дачића је затражено да распусти садашње скупштине општина и подржи формирање привремених већа, а да се потом распишу нови избори по законима Приштине.

– Дачић је већ изјавио да ће то бити српске институције, јер ће их формирати Срби, али је прећутао да неће бити институције државе Србије већ тзв. државе Косово – подсећа извор „Вести“.

———-

ОДБОР ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА 

Београд да повуче своје службе са Косова

Спољнополитички одбор Европског парламента изгласао је јуче предлоге резолуције о Србији којим се препоручује да Европски савет „што пре одреди Србији датум почетка преговора“ о чланству у ЕУ, под условом да Београд испуни захтеве и настави процес реформи. У предлогу резолуције, поред осталог, тражи се и „укидање паралелних структура на северу Косова“, које, како се то наводи, „одржава српска држава“. Посебно се тражи и повлачење српских служби безбедности и правосудних тела.

Усвојен је и предлог резолуције о Косову, у коме се наводи да ЕУ са Приштином може да склопи Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) иако пет чланица ЕУ не признају његову независност и „охрабрује пет чланица ЕУ које не признају Косово да то ипак учине“. У оба текста предлога резолуција – и о Србији и о Косову – посланици су подржали став да подела Косова није прихватљива.

Н. ЈОКИЋ 

4 replies »

 1. Ја се извињавам народу, морам да псујем, немам обичај да кунем, али када су ове фукаре у питању, морам!!!

  Свиђа ми се

 2. Маму вам јебем шиптарску, неписмену!
  Ко је окрвавио руке, семе вам се затуцано затрло!!!
  А теби Тачићу, Николићу, семе вам се затрло!
  Како радили, тако вам у животу било!
  Издајници и фукаре, шљам и отпад српски кукољ!!!

  Свиђа ми се