Биљана Диковић

БиХ забранила увоз млека "Дукат" и "Виндија" због канцерогеног састојка; ХРВАТСКА забранила Тајландску РИАЛ туњевину


БиХ забранила увоз млека „Дукат“ и „Виндија“

Хрватска повлачи тајландску туњевину

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ данас су забранили увоз млека хрватских произвођача „Дукат“ и „Виндија“ у којем је пронађен опасни афлатоксин, а хрватско министарство пољопривреде повлачи поједине врсте млека, на које су их упозорили са тржишта БиХ, објавила је данас Телевизија Републике Српске. А због превелике количине хистамина хрватско министарство пољопривреде повлачи конзервирану туњевину увезену са Тајланда.

 

09.02.2013. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

млеко

Хрватско министарство пољопривреде саопштило је да ће са тржишта бити повучена поједина паковања трајног млека „Дукат“ и „Виндија“ због сумње на повећану концентрацију канцерогеног састојка афлатоксина М1.

Из продаје се повлачи:

*Виндијино трајно млеко са 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра са роком употребе до 3. јула 2013. године,
*Виндијино УХТ (хомогенизовано и стерилизовано) млеко са 2,8 одсто млечне масти, у паковању од једног литра, са роком употребе до 24. и 31. јуни 2013. године,
*Дукатово трајно млијеко са 2,8 одсто млечне масти, у паковању од пола литра, са роком употребе до 24. маја 2013. године, као и
*Дукатово трајно млеко „Лагано јутро“ са 2,8 одсто млечне масти, од једног литра, са роком употребе до 25. априла 2013. године.

Након што су налазом Хрватског ветеринарског института утврђене концентрације афлатоксина М1 мањих одступања од дозвољених, узорци млека су послати у специјализовану лабораторију у Бечу ради додатне потврде налаза. Резултати тих налаза биће познати средином фебруара.

Афлатоксини су токсични и убрајају се у групу најканцерогенијих познатих супстанци, иначе су природни микотоксини које производе многе врсте печурака Аспергилус.

——-

Хрватска повлачи тајландску туњевину

 РТРС, 09.02.2013.

otrovna-tunjevina-iz-hrvatske-u-prodaji-toksicne-supstance-histin-u-konzerviran-

фото: КУРИР

Хрватско Министарство пољопривреде саопштило је да се са тржиша повлачи Конзумова конзервирана туњевина увезена из Тајланда због превелике количине хистамина.

„Риал туњевина комади у саламури, у паковању од 160 грама произведена у октобру 2012. године, с роком употребе до октобра 2015. године, садржи превелике количине хистамина. Ова туњевина представља ризик за здравље потрошача, посебно за децу и труднице“, упозорило је Министарство.

Прекомерним уносом рибе и производа од рибе контаминиране ослобођеним хистамином, људи се излаже ризику који може довести и до настанка акутних алергијских реакција.

 

КУРИР

У Србију није увожена спорна туњевина из Хрватске

Конзерве туњевине “Риал”, за коју је у Хрватској утврђено да има високи ниво хистамина, ове године нису увожене у Србију, речено је Тањугу у Министарству пољопривреде.

Од произвођача из Тајланда, који производи поменуту туњевину, увезена је једино туна у саламури “К плус” – лот 11243, која је у Србију ушла 25. јануара ове године и тада је контролом установљено да хистамина нема, навели су у министарству. Хрватско министарство пољопривреде наредило је повлачење конзерви туњевине „Риал“, коју је трговачка компанија „Конзум“ увезла из Тајланда, због високог нивоа хистамина. Конзерве од 160 грама произведене су у октобру 2012. Како су јавили из хрватског министарства, та туњевина представља ризик за здравље потрошача, а нарочито за особе које не подносе хистамин и производе од рибе, као и за децу и труднице, јер конзумација може да доведе до настанка акутних алергијских реакција.

То није први пут да се конзерве туњевине из Тајланда, углавном, због вишка хистамина, повлаче са хрватског тржишта. „Конзум“ је саопштио да је почео да повлачи спорни производ из рафова продавница.

2 replies »

 1. Баш вам верујемо, фукаре на власти!!
  ФУј гадите ми се, зашто ми уопште морамо да увозимо из геноцидне хрватијанске лијепе, било шта, када имамо милион пута боље производе!!!
  Нека то они ждеру, нека се гуше у својим говнима, гадови што земљу гаде!!!

  Свиђа ми се

 2. Ето, шта је „наша власт“ дозволила!
  Да увозе усташко млеко пуно отрова, отровна риба, отровно оно, отровно ово…К плус и остала срања!
  Убијају нашу привреду, а форсирају усташку и то још отровну!
  Е, па ја предлажем да „наше“ фукаре на власти то дају својој деци за доручак и вечеру! Нека се даве у усташким говнима, јер то су њихова браћа хрватијанци…..
  А нас нека оставе на миру!!! НИсу Срби без мозга, ја никада не идем у усташке продавнице и не купујем ништа њихово!
  Проћи ће и ово зло време, ово черечење Србије и Срба, бацање нашаћене Србије на колена,сатирање свега вредног и побожног, а када ми кренемо биће куку, леле…..Онда вам ни ваш СОтона неће помоћи….јер сте продали дужу ђаволу!
  Отпадници српскога рода, продали сте веру за вечеру!!!

  Свиђа ми се