БАРИКАДЕ

ВЕСТИ са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије 11.02.2013.


ВЕСТИ са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије 11.02.2013.

***

KFOR ZICA BARIKADE HELIKOPTER

***

22:12 КИМ радио: УХАПШЕНИ ПРОВАЛНИЦИ ЦРКАВА У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ
Ухапшена два Албанца због пљачки и обијања цркава у Клокоту, Биначу и Доњој Будриги. Полиција Косова трага за још тројицом осумњичених.. Одређен им је притвор од 30 дана.

***

АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ НА ПОСЛОВИМА ТЕРОРА РАДЕ У ТРИ СМЕНЕ!

***

17:54 СРНА: Гњилане: Спаљена још једна српска кућа

Непозната лица подметнула су пожар у напуштеној српској кући у Гњилану, потврђено је Срни у Косовској полицијској служби. Истрага је у току.

pozar-foto-srna_f

Кућа која је, према информацијама полиције, власништво Новице Цуцкића напуштена је од 2004. године.
Инцидент се догодио прошле ноћи, а кућа је у пожару потпуно уништена. Ширење ватре на оближње албанске куће спречили су ватрогасци.

***

15.фебруара на СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ сви СРБИ који су ПРОТИВ ОКУПАЦИЈЕ И ВЕЛЕИЗДАЈЕ да дођу испред ХРАМА СВЕТОГ САВЕ, код ЦРНОГ ЂОРЂА у 12.00 сати! Заборавимо сада на странке, покрете и удружења, и све међусобне поделе на ове или оне! Пустимо сада да ли ће доћи овај или онај и зашто пише овако а не пише онако! У ПИТАЊУ ЈЕ ОПСТАНАК СРБИЈЕ! У питању су наше границе и наша ОТАЏБИНА!
NIKAD GRANICA PLAKAT

***

Усплахирене, фино и богато исфениране водитељке РТС-а, данима нам с ужасом говоре о мртвима у снежној олуји у САД.
Само једно имам да им кажем:
Да сте тако кукале над нашом децом, где би нам био крај! а8

***

Warszawscy Patrioci:

Протест пријатеља Срба Косово је СРБСКО

***

СРБИ НА ОКУП

ОД ХИТЛЕРА ДО МЕРКЕЛЕ

Ubijeni Srbin Zarko Andrijevic od strane KFOR-aНЕМАЧКЕ ВОЈНЕ СНАГЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, 1999.

Прво немачко излажење са оружјем из земље у Европи, после Другог светског рата, било је кобно за двојицу Срба на Кoсову и Метохији.

У центру Призрена, 13. јуна 1999. године, други дан од уласка КФОР-а на Косово и Метохију, немачки војници су  са 220 метака убили цивиле Жарка Андријевића и Славка Веселиновића.

ТВ камером је забележен стравичан злочин убиства Срба који су аутом хитали да напусте град, да би се спасили смрти.

Први пут после завршетка Другог светског рата, тачније 54 године од слома сила осовине, трећег рајха и фашизма, немачки војник излази ван  Немачке, издаје  наредбу о употреби оружја, пуца и убија двојицу Срба цивила на Косову и Метохији. Догодило се то 13. јуна 1999. године, само два дана од уласка Немачког КФОР-а на Косово и Метохију преко граничног прелаза Врбница, десет километара од Призрена, из правца Кукса у Албанији.

Радио Телевизија Србије је поводом десетогодишњице од почетка бомбардовања Југославије, марта 2009. године, објавила први пут стравичан снимак убиства двојице Срба у центру Призрена који су жутом „ладом“ кренули да напусте град због несигурности од албанских екстремиста. Трагом тог уживо сниманог стравичног убиства двојице Срба истражилли смо цео случај.

Немачко демонстрирање силе другог дана присуства на Косову и Метохији, јасно је показало на чијој су страни и да малобројни преостали Срби у Призрену неће бити заштићени као ни они који покушавају да оду из града под притиском албанских терориста. Тих дана, јуна 1999. године, Срби у Призрену су буквално били под двоструком окупацијом – пристиглих терориста УЧК и немачког КФОР-а који се отворено ставио на њихову страну.

Сниматељ једне стране телевизије Игор Шаљењевић забележио је камером, тог 13. јуна 1999. године, у јутарњим сатима сигурно најпотресније нечувено безразложно убиство, ликвидацију Жарка Андријевића из Призрена, портира у „Косово – вину“ и Славка Веселиновића Босанца, избеглицу из Босне, радника Електродистрибуције у Призрену. Они су тог јутра жутом „ладом“ хитали да напусте град због апсолутне несигурности од стране Албанаца у Призрену који су Србе прогонили а српске куће палили.

„Не снимај ме, водите ме у болницу!“

У одласку из својих кућа улицом код поште у центру Призрена, двојица Срба су се приближавали аутом групи војника немачког КФОР-а који су били на пункту на  оклопним транспортерима и поред њих. Ту су били у групама и Албанци из редова УЧК који су и други дан славили долазак КФОР-а у Призрен. Пристигли немачки КФОР је проценио да су им Жарко Андријевић и Славко Веселиновић опасност у жутој „лади“ која им се приближавала па су испалили хитац упозорења у ваздух да стану. Избезумљени Срби су се зауставили, што се јасно види на снимку, а онда аутом кренули у рикверц.

У том моменту немачки потпоручник Кфора на пункту Давид Ферк, први пут после Другог светског рата у Европи ван Немачке издаје наредбу својим војницима да се на Србе цивиле отвори ватра – „Отвори ватру на непријатеља“. Након тога немачки војници испаљују равно 220 метака из више аутоматског оружја у Андријевића и Веселиновића,  како је то званично на суду у Кобленцу у Немачкој записано. У „лади“ Андријевића и Веселиновића, од десетине рафала и 220 метака, не би преживела ни мува. За воланом ,,ладе” Славко Веселиновић, Босанац усмрћен је истог тренутка док се Жарко Андријевић борио још неколико минута за живот поред аута у локви крви која се сливала низ улицу према немачким војницима Кфора.

Радник међународне организације „Wоrld Vizion“, који је помагао смртно рањеном Андријевићу, казао је касније на препричавању догађаја да су задње Жаркове  речи  биле: „Ја сам Србин, ја морам да умрем“. Али  још док је био смртно рањен у ауту Жарко последњим атомима снаге, са исколаченим очима, изговара, што се јасно чује на снимку Шаљењевића: „Не снимај ме, водите ме у болницу“. Језиво!

Немачки публициста и стручњак за Балкан Јирген Елзесер тих дана је био на Косову и Метохији и добро му је познат случај убиства двојице Срба у Призрену. Он је у књизи „Ратни злочини – бестидне лажи и жртве НАТО-а у Косовском сукобу“ описао атмосферу терора над Србима али и то да двојица убијених Срба у Призрену нису били никаква опасност за никога и да су код себе имали оружје само за самоодбрану јер су знали шта их чека, ако их албански терористи и Албанци  ухвате живе.

 

Награда за убиство Срба

Случај убиства Андријевића и Веселиновића је судски процесуиран у Немачком граду Коб-ленцу, одакле је потпоручник Давид Ферк, први Немац који је после Другог светског рата, ван своје земље и први пут од тада да немачка војска у Европи излази са оружјем из земље, наредио да се отвори ватра на људе цивиле. Међутим, оптужница за убиство је пала у воду јер су судије дошле до закључка да су немачки војници наводно пуцали у самоодбрани.

Одмах после тог судског процеса немачки министар одбране Рудолф Шарпинг одликовао је Давида Ферка златним орденом крста части Бундесфера за „беспрекорно испуњење војничке дужности“. На суђењу у Кобленцу Давид Ферк је казао: „Нисам убио зато што сам хтео, већ зато што сам морао – и погодио сам право у мету“.

И на Косову и Метохији ово убиство двојице недужних Срба цивила је остало ван домашаја закона и правде јер је КФОР званично изузет од кривичне одговорности за било какве своје поступке па и убиства цивила. Питање је да ли су Андријевић и Веселиновић могли да избегну смрт у Призрену кад су се у то време нашли у двоструком непријатељском окружењу?!


ВРИСАК АРХАНГЕЛСКЕ БРОЈАНИЦЕ

Шампањски су отвор затварале штаке,
Теревенку пене, пахуљицу наде,
Кроз мехуре вриска зацвилеше кваке.

Мемљиво поподне са осмехом жреца,
Од ударне игле до чашице рума.
Бодљикаву жицу надвисише деца,
Сјаје се митре од црног титанијума.

Секундара крика предходница века,
Беспомоћно рида, сунце на точковима.
Око осе туђе шестар кружи изнад мртвог зида,
По авлији отвореној ширила се флека.

Димио се тамјан из влажних аркада,
Пингвинова крилца, прозирне мантије,
Трпеза канонска, милка чоколада,
На апсиди царској кошуљица змије.

Замотуљак бележница плута.
Регистратор хада наплаћује гробарину,
Јаук поред пута, наслоњен на ранац-домовину.

Око чије лебдиш главе Архангелска бројанице,
Хоће ли ноћ ова бити дужа од оне?
На столњаку плавом жуте се звездице,
Рука која је вадила бубреге, сад дели бомбоне.

ГРАЧАНИЦИ СВЕТОЈ УСАМЉЕНИЦИ

Усамљенице света, сјаје ли твоја крвна зрнца,
Низ згасле аркаде синусних бусола,
Олтар ти чувају пингвини блиндирани,
И два везана црнца,
У хаљинама тамјанских патрола.

Милоје ДОНЧИЋ
(ЗВЕЗДОСЛЕП, ЛЕСТВЕ, Косовска Митровица, 2012.)

Зоран Влашковић

***

Новица Милановић:

косово је србија

***

Бета, Вести

Космет: На продају предузећа у српским срединама

Руководилац групе за правосуђе при Канцеларији за Косово и Метохију Игор Поповић изјавио је данас да је косовска Агенција за приватизацију у последњих шест месеци огласила продају више друштвених предузећа и пољопривредних имања у искључиво српским срединама, што до сада није био случај.

Поповић је агенцији Бета рекао да то може утицати на исељавање Срба јер се претпоставља да ће купци тих предузећа и пољопривредних имања, која се налазе у централним деловима српских енклава, бити Албанци, што ће поспешити исељавање српског становништва.

„Стављена су на продају државна предузећа, плацеви и пољопривредно земљиште у срединама где живе искључиво Срби. Канцеларија за Косово и Метохију се поводом тога поново обратила и Унмику од кога је у новембру прошле године затражено да се процес приватизације спречи, али од Унмика за сада нема никаквог одговора“, казао је Поповић.

По његовим речима, косовска Агенција за приватизацију продаје погон суботичке фабрике бицикла „Партизан“ у селу Српски Бабуш у општини Урошевац, хладњачу „Младост“ у селу Шилово у општини Гњилане и земљорадничку задругу „Ратар“ у Лапљем Селу у општини Приштина.

У поступку приватизације у последњих неколико месеци су и 102 хектара земље у селу Новаке у општини Призрен, 55 хектара и 95 ари у Косову Пољу, као и 24 ара Текстилног комбината из Гњилана у селу Коретиште у општини Гњилане.

„Косовска Агенција за приватизацију по Резолуцији 1244 нема права да располаже друштвеном имовином, да је отуђује, нити да мења својински статус, већ само да њоме управља. Ни Унмик нема никакво овлашћење за располагање државном и друштвеном имовином на Косову и Метохији“, казао је Поповић.

Поповић је навео да Канцеларија за Косово и Метохију нема никаве званичне податке о току приватизација на Косову и Метохији, односно о томе шта је од започетих процеса приватизације завршено, нити ко су купци.

***

Благо теби Николићу кад си без образа. Смешка се и прича о разговору са Јахјагом. Каже, Ештонова не инсистира на признању лажне државе Косова. Ето, он даје и оно што му не траже. Шта је него признање то што он као председник једне државе званично разговара са неким ко се представља као председник неке лажне државе. Издаје и смешка се…Како наш народ каже: Најгори је онај ко се Бога не боји, а народа не стиди.

***

КИМ радио: Срби страхују за безбедност

Инциденти који су се последњих дана догодили на северу Косова али и јужно од Ибра унели су нови страх и зебњу међу српским становништвом.

Србе јужно од Ибра узнемирили су последњи инциденти на северу Косова, рушење и скрнављење споменика и напади на православне светиње. Ипак, верују да се насиље, слично оном из марта 2004. године више никада неће поновити.

“Преко десет година нисам био у свом граду, Приштини, јер се бојим за своју безбедност”, каже мештанин Грачанице.

Срби на Косову и Метохији су потпуно незаштићени, они су грађани другог реда, каже шеф бироа канцеларије за Косово и Метохију у Грачаници Бранимир Стојановић.

“То је главни проблем и питање на које одговор мора да да међународна заједница. Ми ту у њих гледамо. Не можемо да набијамо главу у песак и сваки пут када видимо да се ради нешто што је лоше за Србе ми ћемо то да кажемо јасно и гласно. Ми не можемо да ћутимо кад се сруши 150 споменика и сигурно ћемо о томе причати увек, свуда и на сваком месту”, каже Стојановић.

Аналитичари из Приштине сматрају да тзв.“Влада Косова“ сасвим добро држи под контролом безбедносну ситуацију јужно од Ибра али да није толико моћна да заустави инциденте који су у последње време све чешћа чак и свакодневна појава на целом Косову.

***

СИРИНИЋКА ЖУПА – ЖИВОТ 12000 СРБА
НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

САВРЕМЕНИ ЛОГОР ЗА СРБЕ ПО АМЕРИЧКО – ШИПТАРСКОМ РЕЦЕПТУ.
БРАНКО СТАНКОВИЋ И „КВАДРАТУРА КРУГА“ О ЖИВОТУ 12.000 СРБА НА ЈУЖНОЈ МЕЂИ СРБИЈЕ ПОД ШАР ПЛАНИНОМ.

***

Телевизија је створила нову врсту човека – homo medium – човека са истрошеним нервним системом од непрекидне представе пред очима, као од непрекидног пијанства, човека душевног распада, који не може да постави границе и филтер спољашњој информацији, па је усваја, такорећи, у сировом стању – некритички, неразлучно, једном нижом механичком свешћу. Разумска свест се при томе иступљује, стваралачке силе слабе. Телевизија хипнотише. Бујице прилика, јаких и насићених страстима, истовремено и видних и слушних, поробљују душу, свест се окамењује, човек се претвара у медиума телевизије који прима њене побуде… а1

***

Танјуг: Неће бити ‘никаква канцелариjа’ Приштине у Београду

БEOГРAД – Oфицир за везу Приштине биће смештен у згради Делегациjе EУ у Србиjи, и то неће бити „никаква канцелариjа“, рекао jе шеф српске дипломатиjе Иван Mркић.

Mркић jе за “Блиц“ рекао да „привремене власти у Приштини официра за везу могу да називаjу сходно своjим жељама. Mогу га звати амбасадором или представником из космоса. Истина jе да ће у просториjама EУ у Београду радити само jедан човек коjи ће бити контакт особа за техничке споразуме“.

Српски министар jе нагласио да та контак особа “не може имати другачиjе звање него официр за везу“.

***

Србија, реално, ове године издаје и предаје своје КиМ.
а1
***

Александар Павић: Сретење код Вождовог споменика, или буна против границе

Постављање “тврде” границе на административној линији представља и својеврсну увреду за све грађане Србије. У име наводне интеграције у “Европу без граница” од Србије се захтева да успостави границу – са самом собом. Такво пристајање је заправо отворено пристајање на ропски положај, нека врста званичног мирења са чињеницом да за Србију треба да важе једни, крајње понижавајући закони и правила – а за остале други. Активна спремност за уклањање, за рушење такве границе представља врховни чин слободе – једини који је у ово време достојан тековина Првог српског устанка и осталих славних тренутака наше заједничке историје.

 

***

СРБИ НА ОКУП

Косово је илегално одузето Србији

БЕОГРАД, ВАШИНГТОН – Нема коначног решења прихватљивог и за Београд и за Приштину, али то не значи да не могу да унапређују, па чак и институционализују односе, свесни да је главни проблем нерешив, сматра Дејвид Кенин, професор Универзитета “Џон Хопкинс”.

DavidKenin-300x169

”Косово јесте проблем за Србију, јер јој је илегално одузето, Београду није прихватљива његова једнострана декларација о независности. Оно што сада обе стране раде, то је настојање да реше неке проблеме, замрзавајући ово основно питање”, каже овај доскорашњи аналитичар ЦИА у интервјуу за данашњу “Политику”.

Према његовим речима, нема коначног решења прихватљивог за обе стране. Косово је, подсећа он, признато, од готово сто земаља света, али не и од пет чланица ЕУ.
”Косово инсистира на независности и суверенитету, и тачка, и није спремно на компромис о томе. Србија, такође, није засад спремна да на то пристане”, каже Кенин. Он сматра да, то што обе стране замрзавају основно питање, није лош приступ, све док обе стране и они споља – разумеју да главно питање неће бити решено, већ само контролисано.

Универзално је правило у политици, подсећа Кенин, да се разликују проблеми који су решиви од оних који само могу да буду држани под контролом и да се одлучи који су који. То значи да Србија и Косово могу да институционализују односе и сарадњу, да би се они унапредицали на предвидљивом нивоум дакле да свака страна зна шта може да очекује од друге, док обе истовремено разумеју да главно питање у догледно време неће бити решено.

Кенин сматра да би било сврсисходније кад би ЕУ једнсотавно рекла да ”ни Србија, ни Косово неће постати чланице све док међусобно трајно не реше питање статуса. Према његовом мишљењу, боље је што ”мање лекција из Брисела”. Он сматра да је ЕУ недоследна и да није јасно који су то услови пред Србијом и да ли је међу њима граница са Косовом.

Професор Кенин је навео и да су две заједнице на Балкану под патронатом САД више него друге – Албанци и бошњаци /муслимани/ – из историјских и политичких разлога. Кад је реч о Албанцима, то се, каже он, односи како на оне на Косову, тако и на оне у Македонији и у Aлбанији, који се сви увелико ослањају на САД. Према његовом мишљењу, треба имати у виду да су Албанци најмногобројнија заједница на југу Балкана и демографски највиталнија. ”Албанско питање” постоји, каже Кенин, јер се још не зна како ће се Албанци организовати – као једна држава, или више њих… какви ће бити њихови односи са суседима, како ће се суседи прилагодити на ту албанску демографску експанизију.

ТАНЈУГ

————-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

10.02.2013. Вести са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије: Бомба на школском игралишту у Ораховцу, Руси не могу сачувати Косово јер тзв. србска власт то неће