Биљана Диковић

Лавров: Француска се бори против оних које је наоружавала


Лавров: Француска се бори против оних које је наоружавала

Француска се на северу Малија бори против оних истих које је наоружавала у Либији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

11.02.2013. Новости.рс, за ФБР приредила Биљана Диковић

lavrov_620x0

МОСКВА – Француска се на северу Малија бори против оних истих које је наоружавала у Либији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Француска се у Малију бори против оних које је наоружавала у Либији против режима Моамера Гадафија, кршећи ембарго Савета безбедности УН“, казао је Лавров у исечцима телевизијског интервјуа које су објавиле руске агенције.

Шеф руске дипломатије је раније критиковао званични Париз због оружја које је дотурао побуњеницима који су се борили против Гадафијевог режима и француског тумачење резолуције УН која дозвољава употребу силе ради заштите цивилног становништва, подсећа АФП.

Лавров је тврдио да се ветерани грађанског рата у Либији сада боре у Сирији против режима председника Башара ал-Асада.

„Збуњен сам неспособношћу наших партнера“ да сагледају ширу слику, казао је Лавров.

Русија, стална чланица Савета безбедности УН, била је уздржана марта 2011. када се гласало о дозволи да међународне снаге бомбардујуГадафијеве снаге, сто је довело до пада његовог режима, подсећа француска агенција, наводећи да је веома често истицала да је НАТО одговор у Либију превазилазио оквире резолуције.

Данас су исламистички побуњеници у Малију покренули неочекивани напад на град Гао у коме се налазе француски и локални војници.

Француски хеликоптери су надлетали Гао и испаљивали ракете на побуњенике ал-Каиде, наоружане „калашњиковима“ и ракетама, који су се инфилтрирали у централни део града и покрали једну полицијску станицу, испричали су малијски И француски официри.

„Инфилтрирали су се у град преко реке. Мислимо да их има десетак. Идентификовало их је локално становништво и ушли су у полицијску станицу“, каже генерал Бернар Барера, командант копнених операција у Малију.

Барера је рекао новинарима у Гау да су француски хеликоптери интервенисали да би помогли малијским војницима који су се нашли у клопци, јер су их побуњеници гађали ракетама са кровова кућа, преноси Ројтерс.

За сада се не зна да ли је било жртава.

Пуцњава у Гау је започела неколико сати након што су француски и малијски војници ојачали контролни пункт у северном предграђу, који су бомбаши-самоубице напали два пута у року од два дана.

Француска има око 4.000 војника у Малију и тренутно води операције неколико стотина километара северно од града Гао у потери за исламистичким побуњеницима.