Биљана Диковић

Пао кров изнад реактора нуклеарне електране Чернобиљ


Пао кров изнад реактора нуклеарне електране Чернобиљ

Најпознатија украјинска нуклеарна електрана Чернобиљ, која је затворена 1986. због катастрофе коју је изазвала, остала је без дела крова изнад саркофага са реактором. Узрок урушавања крова је тежина снега. Ниво радијације је нормалан и нико није повређен.

13. 02. 2013. Вестионлине, Бета, за ФБР приредила Биљана Диковић

chernobyl_f
***

„Срушило се неколико комада бетона, али то не утиче на радијацију. Нико није повређен“, изјавио је први заменик државне агенције за обезбеђивање Чернобиља Дмитриј Бобро.

Он је додао да екипе сада чисте шут и уклањају снег, пренела је агенција РИА Новости.

У четвртом реактору централе у Чернобиљу, у ноћи између 25. и 26. априла 1986. године, дошло је до експлозије која је проузроковала радијацију у зони од 160.000 километара квадратних на северу Украјине, западу Русије и југоистоку Белорусије.

Над оштећеним реактором саграђен је саркофаг, а између њега и зграда које су остале у даљој употреби саграђена је бетонска баријера дебљине око 200 метара.

Украјина је 26. априла 2012. године почела изградњу новог бетонског саркофага који ће покрити четврти реактор нуклеарне електране.

Сећање на нуклеарну катастрофу

У Чернобиљу се 1986. догодила катастрофална несрећа. Нуклеарна електрана се састојала од 4 реактора типа РБМК-1000, сваки реактор је производио 1 гигават електричне енергије, а сва четири реактора су заједно производили око 10% укупне електричне енергије трошене у Украјини.

Прва експлозија на четвртом реактору је проузроковала даље експлозије које су праћене ослобађањем велике количине радиоактивног отпада у атмосферу.

Изградња реактора број 1 је почела 1970. године. Почео је са радом 1977. године, а затим су следили и реактор број 2 (1978), број 3 (1981) и број 4 (1983). Још два блока, реактор број 5 и 6, су били под изградњом у време несреће.