Језик

ДАЧИЋУ, КАДА ЋЕ СЕ У СРБИЈИ УВЕСТИ СРПСКИ ЈЕЗИК СВУДА С ЋИРИЛИЦОМ?


УДРУЖЕЊЕ „ЋИРИЛИЦА“: ПРЕМИЈЕРУ ДАЧИЋУ, КАДА ЋЕ СЕ У СРБИЈИ УВЕСТИ СРПСКИ ЈЕЗИК СВУДА С ЋИРИЛИЦОМ?

 

 

Хрватски премијер Зоран Милановић је обећао Србима право на српски језик и ћирилицу и Хрватској, српски премијер Ивића Дачић још се није сетио да то обећа Србима у Србији

         Поводом изјаве хрватског премијера Зорана Милановића „Увешће се ћирилица“ у Вуковару и другим местима у Хрватској, где је то право Срба на српски језик и писмо ћирилицу гарантовано Уставом Хрватске у Чланку 12. а у складу с хрватским Законом о службеној упораби језика и писма (видети Танјугову вест коју су пренели Видовдан и многа друга средства обавештавања 15. фебруара 2013), желимо да јавно у име Удружења за заштиту ћирилице српског језика „Ћирилица“, питамо српског премијера Ивицу Дачића: Када ће он да слично обећа за Србе у Србији?
         Желимо да истакнемо и похвалимо овакву основану и коректну изјаву и обећање хрватског државника, а када се то у стварности спроведе, имаћемо и част и дужност да званично, међу првима, у име Удружења „Ћирилица“, честитамо Хрватској што ће, коначно, уважити ова уставно и законски неотуђива права Срба у Хрватској.

Истовремено имамо обавезу да по ко зна који пут, у име истог Удружења „Ћирилица“, поновимо целокупној српској власти и стручњацима за српски језик и писмо у плаћеним институцијама када ће сви они да изјаве, а потом и да у пракси спроведу у свим градовима у Србији то исто уставно и законско неотуђиво право Срба на српски језик и српско писмо ћирилицу у Србији.

Све док то не изјави и не спроведе српски премијер Ивица Дачић, нама ће, нажалост, остати једина нада у хрватску државу да ће она бити благонаклоњенија Србима у Хрватској него српска власт прма Србима у Србији у вези са српским писмом. Ето, и тај апсурд у вези са Србима у Србији биће, изгледа, могућ.

У Удружењу „Ћирилица“ сматрамо да је оваква изјава хрватског премијера о нади да ће Срби у Хрватској, и поред ранијег насиља над српским језиком и писмом, добити своја гарантована права од хрватске државе – веома значајна јер може да утиче позитивно и подстицајно на српског премијера Ивицу Дачића, српску Владу, српског председника Томислава Николића, на Српску скупштину и све посланике у њој да се постиде и обавежу да неће изостати за хрватском државом у праву за Србе у Србији, да ће се постидети зато што они ово још нису изјавили у Србији за Србе и да се обавежу унапред да ће се постидети ако би Србија, када се остваре ова права у Хрватској за Србе, остала дина држава на свету у којој би се наставило кршење једино права Срба ни њихов језик у писмо у својој рођеној држави.

Зашто се српска власт у Србији и српски стручњаци за језик у институцијама толико дуго стиде да изјаве и спроведу ово што је јавно обећао хрватски премијер за Србе у Хрватској, није у Србији могуће схватити здравим разумом.

          (Председник Скупштине „Ћирилице“ Драгољуб Збиљић, 16. фебруара 2013)