Биљана Диковић

Глас Српске: Хрватска избеглим Србима одузима личне карте


Хрватска избеглим Србима одузима личне карте

Десетине Срба избеглих из Хрватске који живе у Републици Српској добили су позиве, директно из Хрватске или путем Конзулата у Бањалуци, да врате личне карте након што је на снагу ступио нови Закон о пребивалишту.

Извор: Глас Српске ,РТРС

Тим законом предвиђено је одузимање личних карата лицима која не живе на пријављеним адресама и немогућност аплицирања за обнову или поврат имовине, али и губљење бирачког права ако полиција утврди да лице не борави на пријављеној адреси.

Овим ће скоро 7.000 Срба у Републици Српској избеглих из Хрватске бити онемогућено да врате своје станове, затраже обнову имовине, накнаду штете или поврат шуме и земљишта. Хрватским полицајцима дата су овлаштења да лица која не затекну на адреси на којој су пријављени једноставно бришу.

Бошко Бјелић који је избегао из Хрватске и живи у Бањалуци рекао је да је путем хрватског конзулата добио позив из Пакраца да донесе личну карту како би била поништена.

Председник Удружења Срба избеглих из Крајине и Хрватске Петар Џодан каже да одузимање личних карата избеглицама траје већ мјесецима.
„Од усвајања Закона о пребивалишту Хрватске одузимање личних карата само је масовније и убрзаније“, рекао је Џодан. Додао је да је тражио и помоћ од Самосталне демократске српске странке у Хрватској, али да ни они немају начина да помогну избјеглим.

Коалиција удружења избеглица у Србији упутила је пре десетак дана Влади Србије иницијативу да са Хрватском потпише билатерални споразум како би се максимално покушала заштитити имовинска и стечена права оштећених Срба избеглих из Хрватске и одложити примена спорног Закона о пребивалишту.

Џодан је појаснио да БиХ већ има такав споразум са Хрватском, али да се права Срба без обзира на то крше, а представници избеглих Срба немају начина да их заштите.