Биљана Диковић

Независне: Вехабије би харач од Срба и Хрвата


Независне: Вехабије би харач од Срба и Хрвата

Хусеин Боснић, познатији као Билал, лидер вехабија из Бужима, поручио је да су им намјере да од Срба и Хрвата узимају десет одсто имовине, по узору на Османско царство, које је од немуслиманског становништва узимало харач.

18.02.2013. Извор: Независне новине , РТРС

Хусеин Боснић

Један од најгласнијих проповједника међу припадницима вехабијског покрета, у својој је хутби, која је недавно осванула на видео-сервису youtube, казао је истомишљеницима да не смију да дирају част и да пролијевају крв Срба или Хрвата, али ако су они „под оквиром ислама“.

„И његове обавезе према таквим повластицама, које он има у нашем друштву, јесте само да буде лојалан и да једном у години, ако буде имао могућности, одвоји онолико колико халифа одреди, као што су Османлије одредиле Србима – десет посто“, поручио је Боснић, који је због тероризма хапшен у октобру прошле године, а потом је пуштен.

На видеу, под називом „Билал Боснић – хутба 18.1.2013 – Наш однос према Кур’ану“, вехабија даље прецизира да би један дан у години богаташи требало да од своје имовине доносе десетину и онда су „мирни“, „нико их не смије дирати и нико их не смије мобилисати“.

Штавише, на крају хутбе, која траје око 44 минута, поручио је да ће ислам да уђе у сваку кућу.

Боснић казао истомишљеницима да не смију да дирају част и да пролијевају крв Срба или Хрвата, али ако су они „под оквиром ислама“

За безбјеносне стручњаке овдје је све јасно – за полицију и остале институције Боснић је „направио“ много посла.

„Вехабије не поштују овај систем, ову државу. То што је он рекао представља кршење Устава и закона ове земље. Било је нужно да полиција већ испита шта се дешава у тим типичним заједницама гдје они живе и да јавност буде мирна ако се тамо ништа не дешава. Сувише података говори да је ипак потребно бити опрезан“, оцјењује Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

Експерти за безбједност кажу да је циљ вехабија да се друштво привикне „на могућу неслободу у којој ће морати да живи“.

„Бити муслиман типа Билала Боснића значи живјети у календару који касни 700 година. То што је рекао је пријетећа порука, која руши уставни поредак ове земље, али и заговарање вјерске државе и заговарање дискриминације немуслимана“, истиче Џевад Галијашевић, експерт за тероризам.

Није ово, међутим, први испад Боснића, на чијим су се хутбама раније могле чути и друге пријетеће ријечи.

„Знајте, тек је почело да се крвари и неће стати, Алах најбоље зна, док год не дође побједа ислама. Значи, треба сви да се мобилизирамо, треба сви да станемо у одбрану ислама…. „, говорио је раније Боснић.

С обзиром на то да се спомиње да се Боснић углавном креће у околини Бихаћа, питања, у вези са најновијим пријетњама у режији вехабијског вође, у петак смо послали МУП-у УСК, али одговоре, до закључења данашњег броја „Независних“, нисмо добили.

Овако је говорио Боснић

• Само још једном, кјафире, пробај дирнути муџахиде, ето одмах са свих страна наше браће талибана да ратом пресуде.

• Знајте, тек је почело да се крвари и неће стати, Алах најбоље зна, док год не дође побједа ислама.

• Треба сви да се мобилизирамо, треба сви да станемо у одбрану ислама.