Биљана Диковић

Оптужница за припаднике АБиХ: оптужница за пет лица – ратни злочин над војском РС код Бихаћа `95


Оптужница за припаднике АБиХ: оптужница за пет лица – ратни злочин над војском РС код Бихаћа `95

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет особа које се терете за кривично дело ратни злочин почињен над заробљеницима Војске Републике Српске 1995. године код Бихаћа.
18. 02. 2013. Вестионлине, Мондо
tuz_f

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Хусеина Бегића званог Хусо, Сафета Ковачевића званог Папо, Мухамеда Анадолца, Абида Љубијанкића и Сабахудина Хафурића.

Они се терете да су намерно наносили снажне телесне и душевне болове и патње, повреде тела и здравља, ратним заробљеницима припадницима Војске РС, за време рата у БиХ и оружаног сукоба између Војске РС и тзв. Армије Републике БиХ, поступајући супротно Женевској конвенцији о поступању са ратним заробљеницима.

У оптужници се наводи да су Сафет Ковачевић, Мухамед Анадолац, Абид Љубијанкић и Сабахудин Хафурић, у својству војних полицајаца, а Хусеин Бегић у својству командира вода, 11. марта 1995. године, учествовали у спровођењу тридесет и једног ратног заробљеника ВРС са локација сабирних центара у кругу предузећа „Рад“ у Цазину, затвора „Луке“ у Бихаћу и касарне „Адил Бешић“ у Бихаћу, који су превожени аутобусом.

Они су, како се наводи у оптужници, заробљене тукли полицијским палицама, кундацима пушака, рукама и ногама, задајући им снажне ударце, а истовремено их присиљавали да певају песму „Босно моја“ и да на питање полицајаца „чија је ово земља“ у глас одговарају „турска“, као и да узвикују муслимански ратнички поклич.

Оптужени Бегић, који је био командир групе, терети се да је пропустио да предузме нужне мере да спречи подређене да врше физичко и психичко злостављање заробљених.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ, јавили су медији у тој држави.