Биљана Диковић

Жене зване ХРАБРОСТ (документарни филм)


Жене зване ХРАБРОСТ (документарни филм)

Србија 1915. године. Земља је потпуно разорена ратом. После напада аустроугарског царства на малу балканску државу остало је хиљаде мртвих и рањених. Хладна зима и незапамћена оскудица хране неће бити ништа у односу на патњу која ће доћи у пролеће. Велика епидемија тифуса захватила је преко милион људи. Један од градова који су претрпели страхоте је библијских размера био је и Крагујевац.

19.02.2013. извор youtube, ФБ Бранко Илић, за ФБР приредила Биљана Диковић

ELIZROSS

Храбро срце Шкотлађанке др Елизабет Мекбин Рос куцало је за Србију

„Било је немогуће. Медицински услови у Србији били су ужасни. Било је 1.000 пацијената у две зграде у Крагујевцу. Једна зграда била је пуна рањених мушкараца. Нису имали болничарке, већ неколико техничара“.

У великој несрећи Србија ипак није била сама. Многобројне медицинске мисије савезничких земаља, а пре свега Британије, већ од лета 1914. године, помагале су унесрећеном народу и рањеним војницима. У јеку епидемије тифуса, јануара 1915. у Крагујевац ће тако стићи и потпуно опремљена болница са 100 постеља. Била је то прва у низу санитетских јединица шкотских цифражеткиња. Особље је чинило 30 Британки. Међу њима је било лекара, медицинских сестрара, па и спремачица и возача.

bolnicarke

„У децембру 1914,  прва јединица „Болница шкотских жена“ кренула је из Единбурга у Србију. Многе су први пут отишле од куће. Рад са Србима им је пружио прилику да помогну у рату, као њихова браћа…“