БАРИКАДЕ

Уставни суд: оцена уставности бриселских споразума до краја марта! Адвокат: сваки корак је фактичко признање и оцепљење дела територије, противуставно и кривично дело! СРБИ са КиМ: царине и границе нису легалне, регуларне и уставне, а однос власти према КиМ, Србији и Србима је недопустив!


* Уставни суд: оцена уставности бриселских споразума до краја марта!

* Адвокат: сваки корак је фактичко признање и оцепљење дела територије, противуставно и кривично дело!

* СРБИ са КиМ: царине и границе нису легалне, регуларне и уставне, а однос власти према КиМ, Србији и Србима је недопустив!

Срби са Косова и Метохије и даље траже мишљење Уставног суда о постигнутим споразумима у Бриселу. Данас су одборници и чланови локалних самоуправа четири општине са севера изразили протест и посетили Министарство правосуђа и Уставни суд државе Србије.
На северу Kосова и Метохије око подне, зауставила су рад сва предузећа и установе, и на таj начин су Срби изразили протест и послали поруку да не желе да живе у лажноj „држави Kосова“.

19.02.2013. за ФБР уредник Биљана Диковић

Goran Petronijevic advokat

Горан Петронијевић, адвокат:

„Дакле, председник суда нас није примио. Примио нас је секретар суда и шеф кабинета председника суда у фоајеу, овде у ходнику, на портирници боље речено. Уз изговор да су у току јучерашњег дана, негде крајем радног времена, упутили нама допис којим нас обавештавају наводно да он не може да нас прими данас. – Ви то наравно нисте могли да добијете јер сте јутрос рано кренули, то је требало благовремено да се учини и на начин који би био адекватан да ви можете да добијете ту информацију. – Сем тога они имају тамо да сам ја пуномоћник, и могли су мене једноставно, телефоном обавестити. Ту имамо процесну замерку.
Оно што је добро из информације коју смо добили, то је: да није донета никаква одлука о застоју. Да је та информација из јавности нетачна и да су предмети на програму за рад у периоду јануар-март. Што значи да можемо да очекујемо до краја марта ове одлуке.
Оно што исто морамо да им замеримо, и то смо им и рекли, да није одлучивано по предлозима за суспензију примене уредби Владе по овим споразумима горе, који могу нанети ненадокнадиву штету. Ако се у Бриселу они заврше и све то, и тако даље, и спроведу то кроз одређену процедуру у Скупштини, онда постају бесмислени ови поступци…
Наравно, ми ћемо војевати, јер тврдимо дубоко да било шта ураде је противуставно и једино изменом Устава може да се направи овако нешто.
А ово што они раде – то је једноставно промена територије – односно, оцепљење дела територије, односно ПРИЗНАВАЊЕ ОЦЕПЉЕЊА ФАКТИЧКИ ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ. Устав је то прописао, како се то и на који начин ради, према томе, то може двотрећинском већином у Скупштини и уз проверу на референдуму.

Без тога, ко било шта уради, па сваки овај фактички чин представља један корак ка том фактичком признању и промени граница, а на крајњем случају то људи представља и кривично дело. И неко ће овде морати да одговара ако то уради. То је наше је да их упозоримо, а они нека виде како ће.
Ја ћу још писмено написати, то је договор са секретаром, да ово што су нам рекли, да нема застоја, да није одлука донета о застоју, да ће одлучивање бити до краја марта, у току дана ћу предати захтев да ми писмено одговоре на то.

***
Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток замолио је адвоката Петронијевића да све то напише да би представници Срба четири општине народу и Скупштинама, односно одборницима, оговорили шта су данас урадили у Београду, да им „пренесу праву истину“. Адвокат је одговорио да ће им у току вечери доставити свој писани извештај о данашњем састанку у Уставном суду Републике Србије.

***

Stevan Bozovic predsednik Skupstine Opstine Zubin Potok

Председник СО Зубин Поток Стеван Божовић:

„Делегација испред четири општине са севера Косова, требали смо да одемо код министра правде господина Селаковића, он није био у стању да нас прими, примио нас је његов шеф кабинета. Ми смо изразили своје незадовољство на Уредбе Владе које доноси поводом такозваних Бриселских споразума. Шеф кабинета нас је лепо примио, саслушао наше примедбе и наше и наше протесте, и пренеће све наше захтеве министру правде.

*На новинарско питање шта је следећи корак, Божовић је одговорио: “Оставили смо контакт телефон и кад министар буде у могућности он ће нас примити.“

Следеће новинарско питање је било: *У суду су другој делегацији рекли да ће оцена уставности бити готова до краја марта, а колико се чуле најаве из дипломатских извора да ће и преговори у Бриселу бити готови до краја марта.. Остаје ли било какав простор да се било шта учини…
“О томе ћемо ми накнадно да се одлучимо кад се дефинишу преговори у Бриселу.“

 

 dr Marko Jaksic ispred Ustavnog suda RS

Др Марко Јакшић, посланик ДСС у Народној Скупштини Републике Србије, представник Срба са КиМ:

 

„Оно што је битно, због чега смо били код председника, то јест у Министарству правосуђа, јесте да су чињенице: Министарство правосуђа је послало писмо Уставном суду, где је затражило од Уставног суда да заустави свој рад, да застане са доношењем пресуде. И хтели смо да дођемо у Министарство правде да изразимо свој протест јер нема државе у свету где Министарство правде може да наложи Уставном суду да не ради свој део посла.
Из тог разлога смо и тражили министра правосуђа, тражили смо било ко од помоћника његових дође, државних секретара или било ко други. На жалост нико није хтео да нас прими. Председник наше групе, господин Божовић оставио је свој контакт телефон.

Ми, лично се надамо да Министарство правосуђа неће спречавати Уставни суд да заврши или да ради свој део посла
, а нама је шеф кабинета рекао да наводно они спремају Уставни закон и зато су послали допис да Уставни суд не ради свој део посла
. Мислим, што нема никакве логике.
Нека Министарство правосуђа спрема Уставни закон о Косову и Метохији, али Уставни суд мора да ради свој део посла, и мора да каже једноставно јасно и гласно да се не разбија држава Србија, и да царине које су постављене између Косова и Метохије и државе Србије нису легалне, регуларне и уставне.“  

 

Slavisa Ristic predsednik opstine Zubin Potok ispred Ustavnog suda

 Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток:

“Данас смо дошли овде испред Уставног суда, са свим својим одборницима, и очекивали смо да нашу делегацију скупштинску прими председник Уставног суда, где би му било постављено питање, сада и непосредно, зашто Уставни суд не поступа по предмету оцене уставности досадашњих споразума. Нашу делегацију није примио председник суда, већ секретар суда, са образложењем да он једноставно данас није био у могућности, да није ту или шта ли.
На жалост то говори о једном односу према једном заиста изузетно битном питању, не само по питању судбине Срба са Косова и Метохије, него по питању државе Србије у целини. Ми смо потпуно сигурни да ових такозваних бриселских договора, нарочито наставком по овим темама које се намећу Србији ћемо изгубити Косово и Метохију и да, једноставно је то недопустиво. И сматрамо да највиши суд у овој држави мора да да одговор на то питање.“

______
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
Срби са КиМ – протест пред Уставним судом (видео)
Уставни суд у функцији антидржавне политике