Биљана Диковић

Седница Савета Безбедности УН о Kосову и Метохији одложена за март


Седница Савета Безбедности УН о Kосову и Метохији одложена за март

ЊУJOРK – Седница Савета безбедности Уjедињених нациjа о ситуациjи на Kосову, коjа jе требало да се одржи у петак, 22. фебруара, биће одложена за март, сазнаjе Танјуг у згради на Ист риверу.

20.02.2013. Танјуг, за ФБР Биљана Диковић

ujedinjene nacije logo

Датум нове седнице jош ниjе саопштен, а одлуку ће донети руска делегациjа коjа преузима председавање у консултациjама са осталим чланицама Савета безбедности, речено jе Танјуговом дописнику.

Генерални секретар УН Бан Kи-мун jе у свом редовном тромесечном извештаjу о Kосову истакао да jе у претходном периоду постигнут „значаjан корак напред“ подизањем диjалога Београда и Приштине на виши политички ниво, али jе косовске власти позвао да одлучно реагуjу на изражавање нетрпељивости, попут инцидената током православног Божића.
„Честитам лидерима обе стране jер су се упустили у оваj изазован, али важан политички процес, у циљу решавања наjтежих питања коjа коче напредак у њиховим односима“, навео jе шеф УН у извештаjу за период од 16. октобра до 15. jануара.

Kи-мун jе истакао да, иако постоjе jош многа нерешена тешка питања, обнављање преговора представља „снажан сигнал да се обе стране залажу за миран диjалог и превазилажење терета прошлог сукоба“.

Шеф УН jе, међутим, указао да догађаjи у периоду извештавања указуjу „како на наставак крхке ситуациjе, тако и на шансу да се настави стабилизациjа, под условом да постоjе политичко вођство и добра воља“.

Kада jе реч о ситуациjи у северноj Mитровици, Бан Kи-мун jе истакао да су потребни „координисано деловање и пажња, како би се сва тешка питања решила добронамерно и тако избегле даље тензиjе“.

Први човек УН jе истакао да су, поред политичког процеса на високом нивоу, важни одрживи напори да се унапреди помирење и повећа поверење међу заjедницама на Kосову.