Језик

Уз сагласност Београда, почиње ход „босанског језика“ по Рашкој области


Уз сагласност Београда, почиње ход „босанског језика“ по Рашкој области

НИШТА ШТО ЈЕ УГЛЕДНИ ЛИНГВИСТА МИЛОШ КОВАЧЕВИЋ ВЕЋ ОБЈАВИО КЊИГУ „СРПСКИ ЈЕЗИК И СРПСКИ ЈЕЗИЦИ“

20.02.2013. Факти.орг, за ФБР Биљана Диковић

  • Настава на „босанском језику“ изводиће се, поред Новог Пазара, у Сјеници, Тутину и Пријепољу у предшколским  установама. Потом – у  по једном одељењу – првог и петог разреда у четири основне школе и у првом разреду гимназија у тим местима
  • Поред „босанског језика и књижевности“, и други предмети попут историје, музичког и ликовног добиће делом нове садржаје

​        НИШТА што (са изузетком бразила) цела Јужна Америка – десетине народа и племена – говори шпански.

​        Ништа што је угледни лингвиста Милош Ковачевић већ објавио књигу чији наслов све говори: „Српски језик и српски језици“. Доказавши да су и хрватски, и тзв. бошњачки и црногорски – српски језик.

​        На згради Гимназије у Новом Пазару појавила се табла на којој је назив школе исписан на српском језику и ћирилицом и на „босанском језику“ и латиницом.

​        Таблу су – као да је у питању нешто историјско – заједнички открили председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић и директор школе Зоран Милосављевић. Овај други је, нема сумње, поступао по одобрењу Београда, то јест – Министарства просвете. А можда и саме Владе.

Џуџевић и директор школе

​        Џуџевић не би био Џуџевић да није искористио прилику да са нотом тријумфализма у гласу саопшти: да је откривање табле било демонстрација законски модел по којем би требало да буду написана имена свих јавних установа и институција, а и свих улица и тргова у срединама где националне мањине представљају већину становништва.

​        Табла је, међутим, тек део ширег и далекосежније плана. Јер, 21. фебруара ће у једном одељењу првог разреда новопазарске Гимназије, која 2013. слави стогодишњицу,  бити одржан први час припремне наставе на босанском језику.

​        Сличне двојезичне табле су откривене и на улазу у предшколску установу „Младост” у Новом Пазару и у још неким школама.

Тим установама – уручени су портрети Кулина-бана и Авде Међедовића, као и грб санџачких Бошњака (са полумесецима и љиљанима)  који ће бити истакнути у учионицама у којима ће се изводити  настава на „босанском језику“.

​        Настава на „босанском језику“ изводиће се, поред Новог Пазара, у Сјеници, Тутину и Пријепољу у предшколским  установама. Потом – у  по једном одељењу – првог и петог разреда у четири основне школе и у првом разреду гимназија у тим местима.

​        Поред „босанског језика и књижевности“, и други предмети попут историје, музичког и ликовног добиће делом нове садржаје.