АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

У Бриселу напредак без договора- Или како Српски режим сваки неуспех приказује као успех …


У Бриселу напредак без договора

Дачић: Нико није оспорио потребу формирања заједнице српских општина. – Ештон: Наставак разговора 4. марта

ТАЧИ ЕУ ТРГОВИНА ОРГАНИМА

Брисел – Пета рунда политичког дијалога премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија завршена је јуче без договора о институцијама на северу Косова. Кетрин Ештон је саопштила да су све троје „задовољни значајним напретком”. По речима премијера Србије, главни резултат преговора је тај што су вођени озбиљни разговори о формирању српских општина на Косову. Договор о институцијама на северу Косова, како је објаснио, није постигнут, али је остварен известан напредак. „Ми нећемо дозволити никакво демонтирање институција, док се не договоримо шта ће их заменити”, рекао је Дачић новинарима додавши да је договорено да се дијалог настави 4. марта.

Дачић је прецизирао да је српска страна затражила да се формира заједница српских општина с извршним овлашћењима која, како је нагласио, неће радити против приштинске власти, али која мора да има могућност да бира своје представнике и штити интересе Срба на Косову. За сада, додао је, о свему томе се мора наставити разговор јер још нису прихваћени неки елементи овог предлога. О томе ће се обавити консултације у државном врху и са властима у Београду, као и међу експертима.

Дачић је објаснио да српски предлог значи да Срби на Косову непосредно бирају своје представнике или их делегирају из девет српских општина. Мора се утврдити тачно које би биле све извршне надлежности власти тих општина, али за сада о томе није било могуће постићи неки јаснији договор, казао је Дачић.

Додао је да сада треба још да се види да ли Приштина прихвата да српска заједница има одређену улогу у структури политичке власти, што значи и извршну власт. Он је рекао да не може дати више појединости о току преговора у Бриселу, истакавши да је са Кетрин Ештон и Тачијем постигнут договор да се засад не иде у појединости да то не би оптерећивало дијалог.

Српски премијер је нагласио да је српска страна задовољна тиме што нико није оспорио потребу формирања заједнице српских општина, иако то још није сасвим прихваћено и рекао да је то добар пут за укидање такозваног паралелизма институција.

Дачић је нагласио да се у дводневним разговорима с Кетрин Ештон и Тачијем искључиво говорило о формирању заједнице српских општина и нагласио да је то изузетно сложено питање јер је реч о начину конституисања заједнице општина, деловању њених органа који би требало да буду извршни, а тиме би се постигло и оно што траже и неки у међународној заједници, а то је да на северу Косова не буде безбедносних структура Србије. „А ми кажемо да их тамо у ствари и нема”, додао је Дачић.

Овлашћења заједнице српских општина би се односила и на школство, здравство, правосуђе и друга подручја од интереса за Србе на Косову, додао је премијер. Он је подвукао да су очекивања истицана уочи ове рунде дијалога да ће то бити пресудно и донети неке битне продоре, једноставно била превелика.

„Када би проблем српско-албанских односа могао да се реши за два дана, неко би то сигурно урадио пре мене”, додао је српски премијер.

Дачић је објаснио да српска страна види ту будућу заједницу српских општина очигледно на један начин, док приштинске власти за сада то не виде тако. Српски премијер је нагласио да је сада јако важно и да се, ако до договора дође, онда то примени у пракси. То је од великог значаја за живот Срба и на северу и на југу Косова и Влада Србије, како је нагласио, сигурно неће урадити ништа против интереса свог народа. „Моја политичка линија у преговорима је била резолуција Скупштине Србије и ја немам права да идем испод тога”, казао је Дачић.

Он је додао да су управо због примене могућег договора о стварању заједнице српских општина, заједно с њим у Бриселу били и представници Срба са севера и из јужног дела Косова.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон рекла је да су Дачић и Тачи имали „детаљне” разговоре и да се из Брисела враћају „у своје главне градове на консултације”, те да ће се вратити у Брисел 4. марта. „Премијери су задовољни значајним напретком, као и ја”, наводи се у саопштењу Ештонове.

—————————————-

Тачи: Сви свесни да треба расформирати паралелне структуре

Приштина – Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је јуче, после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем, да су „сви свесни” да паралелне структуре Србије на Косову треба расформирати што је брже могуће.

„И то ће се догодити”, изјавио је Тачи. Како је навео, „безбедносне структуре ће бити расформиране, а биће пронађене друге могућности у погледу система образовања, здравства, цивилних службеника, да се прилагоде или трансформишу”.

Косовски премијер је изјавио да је на састанку указао на „потребу организовања слободних избора у четири општине на северу Косова током ове године”.

објављено: 20.02.2013.