ЗАНИМЉИВОСТИ

Како је руска мајка пронашла свог српског сина…


Како је руска мајка пронашла свог српског сина

Пише: Наталија Пичурина

Драги пријатељи! Обећала сам да испричам романтичну причу – и то сада испуњавам!

Након појављивања 1963. у филму „Љубав и мода“, Ђорђе Марјановић је врло брзо постао „свој“ у свакој кући у совјетском савезу. Те године, нашу публику, размажену филмским ремек делима, било  је прилично тешко изненадити. Али у овом филму је била песма „Девојко мала“, која се одмах запевала у целој земљи (СССР, прим. прев).

70-их година Ђорђе је сваке године долазио на турнеје код нас, понекад и више пута годишње. Очигледно, њега су волели у Совјетском Савезу, чак више него у Југославији. Нећу анализирати разлоге за то, било их је много. Али та љубав је била искрена и узвраћена. Марјановић нас је ВОЛЕО НАС!

Đorđe-Marjanović

70-их година, ми нисмо пропуштали ни један концерт југословенских уметника. С једне стране – они су били странци, а са друге – били су наши рођени. И тако, на једном од тих концерата, на сцену је, са букетом цвећа у рукама, изашла ростовчанка Екатерина Семјоновна Перебејнова. Њен син, Петар Перебејнов, погинуо је у борбама за ослобођење Београда и мајка је са сузама молила Ђорђа да пронађе гроб њеног сина.

Ђорђе је дао реч да ће испунити њен захтев. По свом повратку у Југославију он је заједно са својом супругом обилазио београдска гробља тражећи име Петра Перебејнова међу именима погинулих совјетских војника и коначно је пронашао прави гроб. Али  Ђорђе је изгубио адресу Екатерине Семјоновне свој одговор је у виду писма објавио у једним ростовским новинама.

Када је следећи пут дошао у Ростов да одржи концерт, Марјановић се обратио публици и замолио да се мама Петје Перебејнова, ако је у сали, попне на бину. Екатерина је изашла на бину а Ђорђе, онако диван, леп, величанствен и вољен од свих нас клекнуо је на колена пред њом и рекао јој да је пронашао гроб њеног сина.

„Драга мама, сматрајте мене својим сином“ –  Тако је руска мајка пронашла свој српског сина. Затим је, дошавши у Југославију да се поклони гробу свога сина Петра, Екатерина упознала и сина Ђорђа Марјановића – њеног новог унука Марка и сасвим се сродила са породицом Марјановић. До последњег дана Екатерина је долазила у Југославију, као у своју  рођену кућу.

1 reply »