БАРИКАДЕ

КРАЈИНА: Србима повратницима претили ликвидацијом


 Србима повратницима претили ликвидацијом

У хрватском селу Лактац код Сиња чланови породице Ђапић из Бителића вређали су и претили Србима повратницима, породицама Боговац и Винчић. Члановима породице Винчић отворено је прећено ликвидацимо на кућном прагу зато што су тражили да се уклони стока коју бесправно држе на њиховој земљи.

02. 03. 2013. Фонет, мондо.рс, Вести, фото: Реутерс, за ФБР приредила Биљана Диковић

pistolj-foto-rojters_f

Српске повратничке породице у селу Лактац имају великих проблема последњих 15 година

Пошто су Ђапићи били веома директни у претњама Мирјана Боговац позвала је полицију и затражила њену заштиту јер су сви у шоку од претњи на националној основи.

Боговац је рекла хрватском порталу Индеџ.хр да је „Никола Винчић у шоку и плаче. Запретили су му ликвидацијом, и то на кућном прагу. Све је видела његова супруга Стана. Чекамо полицију и тражићемо да се ова ситуација некако реши. Мој супруг је стопостотни инвалид. Он нигде не може побећи. Осећамо се несигурно“, рекла је она.

„Ђапићи нас тероришу већ 15 година са својим говедима. Уништавају нашу имовину, ми од њих не можемо ништа радити на својој земљи“, рекла је Боговац.

Према њеним речима сви Ђапићи, отац, мајка и син су их вређали.

„Рекли су нам да смо четници, да нам ту није место, да су они то добили у рату и да се губимо у Србију. Николи Винчићу су говорили да је пљачкао, убијао и клао Хрвате и бацао их у јаму. Поручили су му да ће га они средити, рекла је Боговац.

У Сплитско-далматинској полицијској управи су потврдили да су упутили патролу на терен и да ће испитати о чему се ради.

Председник Већа српске националне мањине у Сплитско-далматинској жупанији Марко Томашевић рекао је да су већ имали оваквих проблема и на другим местима, али да су успешно решени.

„Био је један такав случај у Отишићу. Тамо је свет очито био културнији, а државне институције ефикасније јер проблема више нема. Овај случај у Лактацу већ је пријављен полицији, Државном тужилаштву и ветеринарској инспекцији. Рекли су нам да ће то бити решено, али судећи по овом вечерашњем инциденту то није направљено. Ми смо нажалост немоћни“, рекао је Томашевић.