ГМО

Трстеник – шести град у Србији без ГМО


Трстеник забранио производњу ГМО

Трстеник панорама

3. март 2013. Танјуг

Трстеник — Општинско веће у Трстенику донело је декларацију да се на тој територији не производи генетски модификована храна, каже председник општине Мирослав Алексић.

Алексић је, у изјави Тањуг, навео и да ће ове године из буџета за развој привреде и пољопривреде бити опредељено 25 милиона динара.

Према његовим речима, општина ће такође реализовати и пилот пројекат којим ће покушати да врати задругарство у села.

„Локална самоуправа је склопила озбиљне договоре са кооперантима, ‘Новом слогом’ из Трстеника и Пољопривредном задругом из Стопање, с којима је договорила производњу јагода, односно паприка на по десет хектара обрадиве површине“, објаснио је Алексић.

Он је казао да ће, у складу са тим договором, општина дати садни материјал, систем наводњавања и фолије, док ће “Нова слога” обезбедити откуп.

Говорећи о пласману, Алексић је подсетио да је општина Трстеник једна од девет заједница која учествује у изградњи “Велетржнице” у Београду, што ће трстеничким пољопривредницима омогућити пласман на око 250-300 метара квадратних, колико припада тој општини.

Алексић је казао да ће за средства из буџета моћи да конкуришу сва регистрована пољопривредна газдинства и додао да ће општина кроз репрограм помоћи пољопривредну производњу обезбеђивањем ђубрива и материјала за заливање.

Такође, према његовим речима, општина ће давати и субвенције за осемењавање и набавку расних грла.

 

Танјуг
____________
http://www.srbijadanas.net/trstenik-zabranio-proizvodnju-gmo/