Биљана Диковић

Влад Гринкевич: Хемијски напад из ЕУ


Влад Гринкевич: Хемијски напад из ЕУ

Хемикати марширају. Росселхозданзор за Калушку област пронашао је на десетине тона увезеног воћа и поврћа у којима је садржај пестицида и нитрата премашио дозвољену норму, саопштили су руски медији. Шта је то – пропуст чиновника или ублажавање контроле после ступања у СТО, што је учинило руско тржиште незаштићеним пред опасном продукцијом? Да питамо експерте.

05.03.2013. Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

фото сто хемикати марширају

Штетни пољопривредни производи су ишли у Русију из читаве Европе, као испоручиоци наводе се Пољска, Летонија, Француска, Шпанија, Србија, Турска, Молдавија и Македонија. У поврћу из Пољске и Србије осим пестицида биле су пронађене супстанце јаког дејства које се примењују између осталог у борби против крпеља.

Како је рекао Россељхознадзор, ефикасан систем контроле са строгим нормама је стваран. Али европски партнери су сматрали да су руски правилници превише строги и инсистирали су на њиховом ублажавању. Током преговора о придруживању СТО Москва се одлучила на уступке и укинула сертификате безбедности. Тим пре Европљани су обећали да ће се побринути о квалитету продукције која се испоручује. али, по свему судећи, своју реч нису одржали. Коментарише експерт Росељхознадзора Владимир Попович.

Приликом ступања Русије у СТО ЕУ је поставила услов – морамо да укинемо сертификате безбедности. И Русија је преузела на себе обавезе да ове сертификате укине. Сада испада да су европљанима поверовали, а они ништа нису учинили. И сертификате безбедности реално немамо права да тражимо. Постоји међународни споразум у оквиру СТО – кодекс Алиментариус – он и даје свакој земљи право да утврђује своје максимално допустиве нивое токсиканата.

Квалитетној контроли смета, по речима Поповича, пометња у ресорима. Сада безбедност пољопривредне продукције прати Роспотребнадзор, који са своје стране добија податке од неколико ресора одједном. Представник Росселхознадзора подвлачи да калушки случај није јединствен. Опасно воће и поврће из Европе се редовно довози, али не прочује се сваки инцидент.

За сада се Россељхозндазор бори на локалном нивоу, тестирајући већ довезене партије воћа и поврћа. Управо то се и десио у Калушкој области. Али очигледно тако проблем не може да се реши. Случај треба да воде федералне власти, уверен је члан Комитета Државне думе Русије за финанијско тржиште Анатолиј Аксаков.

У ствари споразуми о СТО нам омогућавају да бранимо своје интересе, предузимајући строге одлуке заограничење увоза робе опасне по здравље и живот људи. Али то је питање Министарству пољопривреде Русије и Влади Русије, који треба да припреме брзе техничке услове за ограничење увоза намирница опасних по здравље. На Западу су прилично строги захтеви, чим се открио случај са коњетином, моментално је забрањен увоз ове робе.

У Европи не само специјални органи, већ и медији и друштвене структуре стално прате шта се дешава на тржишту. Случај са поврћем из Калушке области показује да слични механизми почињу да делују и у Русији.