ЗАНИМЉИВОСТИ

Козачки град Азов јуче је био престоница фламенка


Козачки град Азов јуче је био престоница фламенка

За рубрику из културе СРБског ФБРепортера
директно из Азова – Наталија Пичурина
10.03.2013.

DSC_0030

DSC_0070

DSC_0079

DSC_0148

Припремајући овај текст, наша сарадница Наталија нам је испричала да је Азов провинцијски град у Русији који упркос томе чврсто брани своју културну традицију усмеравајући велику пажњу и енергију пре свега на рад са децом.
Објаснила нам нам је да је згодан младић у сивом оделу – организатор концерта и руководилац плесачког студија фламенка који све ово ради са великим ентузијазмом. Такође је нагласила је он (Станислав Рилников) светски играч веома познат у Шпанији. Сазнали смо и то да Азов  зову – руска Малага.
Наталија нам је још испричала да су те вечери учесници играли боље од професионалаца. Да је за органитацију целе манифестације било потребно много рада, али је најбитније да су деца упошљена да се занимају стваралачким радом!

И за разлику од уобичајених дана у овој руској провинцији – на ову манифестацију сви су били свечано обучени! Баке су дошле са фризурама и у вечерњим хаљинама у боји!
Наталија истиче да се у руским провинцијама још увек чува она стварна а не кич култура – у оваквим малим градовима, као што је Азов, људи се несебично (и не схватајући то) боре за очување свог идентитета!

Наталија се сећа времена кад су у Ростову и по целој Русији држали концерте југословенски уметници. Сећа се величанственог Ђорђа Марјановића и других „јужњака“ и тронуто нам каже да су ти концерти за њих представљали празник, прави празник! Скоро је заплакала кад је сазнала да у Србији већ дуже време влада велика криза у култури, некритичко прихватање западних „вредности“ и општа деградација правих вредности.

– То је страшно…. Страшно је због тога што без обзира на све, ми западну културу не можемо прихватити и усвојити. А своју ћемо изгубити! Кад су наши ростовчани плесали – и то веома професионално и технички исправно, нисам се могла отети утиску да они у свој плес додају понешто своје – руско…

***

У старом козачкoм граду Азову јуче (9. марта) одржана је лепа манифестација – концерт фламенка. Овај великодушан поклон својим суграђанима начинио је Станислав Рилников, талентовани плесач и педагог, оснивач и дугогодишњи руководилац студија „Суб станция“.

Станислав са радошћу и истрајношћу младима из Доњецка преноси ту комплексну плесачку уметност, звану фламенко. И као резултат свога рада добио је љубав публике и бројне награде, укључујући и победу на руском првенству 2012 „Фламенко пуро“.  Заједно са младим уметницима, на концерту су учествовали и играчи из Ростова на Дону, група „Еncаntо» из Таганрогa и «Еl Paso» из Рjазања.

Са нескривеним задовољством на сцену азовског Дома културе изашли су вишеструки победници међународних такмичења, екипа « De las Llamas » и непревазиђена Јулија Плахотина. Право откриће је био гитариста и композитор Иван Антонов, који је представио јединствен пројекат „русификације“ разних жанрова шпанске музике.
Манифестација је одржана! И сада се са сигурношћу може рећи да је Азов – град игре! Азов је руска Малага!

[wzslider]

***

ФБР, 10.03.2013.
Автор: Наталья Пичурина

В старинном казачьем Азове 9 марта состоялось красивое событие – концерт Фламенко. Этот щедрый подарок жителям города сделал Станислав Рыльников, талантливый танцор и педагог, создатель и бессменный руководитель студии «SUB СТАНЦИЯ». Фламенко, сложное танцевальное искусство, с радостью и упорством изучается юными дончанами.

И результат – любовь зрителей и многочисленные награды, в числе которых победа в Чемпионате России 2012 года по Фламенко пуро. Вместе с маленькими артистами в концерте приняли участие танцоры из Ростова-на-Дону, группа «Encanto» из Таганрога и «El Paso» из Рязани. С нескрываемым удовольствием на сцену азовского Дома Культуры вышли многократные победители международных конкурсов коллектив «De las Llamas» и несравненная Юлия Плахотина. Настоящим открытием стал аккомпанемент гитариста и композитора Ивана Антонова, представившего уникальный проект «русификации» различных жанров испанской музыки.

Праздник состоялся! И теперь с уверенность можно сказать: «Азов – танцевальный город! Азов – русская Малага!»

 

1 reply »