ИЗДВАЈАМО

Јелена Гускова – Русија хоће да помогне Србији у преговорима за Космет! Потребно је САМО да је Београд позове!


Гускова: Русија хоће да помогне Србији у преговорима за Космет!

jelena-guskova-ras_f
Танјуг | 14. 03. 2013. – 00:15х
Посредством: Србин.инфо

Руски академик и историчарка Јелена Гускова истиче да би се Русија укључила у преговоре о Космету ако би је Србија позвала, и упозорава да су САД „одавно већ кренуле на Републику Српску“, а посебно им, како наводи, смета председник Милорад Додик.

Да су САД кренуле на Републику Српску – види се по штампи и медијима, где се говори о томе да Српска „смета уједињењу БиХ“ и да треба мењати Дејтон, рекла је Гускова јуче Срни.

– У последње време њима смета Додик, односно јак и снажан политички лидер, који је спреман да се бори за српску ствар и на нивоу БиХ и на целом Балкану – истиче Гускова, која је и сенатор Републике Српске.

Она наводи да је Република Српска постала врло важан политички фактор и у БиХ и на Балкану, јер даје наду другим народима, као и Србима на Косову, који се, како каже, чешће обраћају Србима у БиХ него Београду.

Коментаришући активно учешће Америке у косовским преговорима, Гускова је рекла да се Русија уоште не држи пасивно о питању Косова и Метохије, али да не може да буде фактор у преговарачком процесу ако је Београд не замоли.

Према њеним речима, када би званични Београд имао чврст став о свим питањима и ако би му била потребна дипломатска подршка – сам би позвао Русију и Русија би обавезно дошла или послала неког свог представника да подржи Србију.

– Русија би се умешала у косовски дијалог као саветник ако би је Београд позвао, али потребан би био позив Београда – рекла је Гускова.

Према њеним речима, Русија не може да наређује српским властима, јер је одлука на Београду.

– Русија је све рекла о питању Косова и сада власти Србије саме одлучују шта ће да ураде са својом територијом – објашњава Гускова.

Она сматра да су се САД умешале у косовске преговоре вероватно на позив Приштине, а да се Београд с тим сагласио.

– Одавно Србија на тим преговорима није рекла – не. Ипак, Београд би требало да зна да о неким питањима то треба да каже – сматра Гускова, која је и почасни члан Српске академије наука и уметности Српске.

Она подсећа да је руско „не“ у Савету безбедности УН 2007. године омогућило Србији да задржи Косово као своју територију.

– Али, оно што сада ради власт Србије, постепено, ипак води ка самосталности и независности Косова. И шта у том случају да ради Русија? Русија сада гледа шта ради власт у Београду и шта ће да одлучи – да ли поклања територију, да ли је мења… – наводи Гускова.

Она сматра да Вашингтон жели што мању и неефикаснију Србију да би била што мање важан фактор на Балкану, па због тога не може да дозволи уједињење српских земаља…

За САД је, наводи Гускова, Косово „нормалан процес смањивања територије Србије и умањивања значаја Србије на Балкану и у европској политици“.

– Ипак, сада расте снага Русије и постоји нада да ће она одиграти своју улогу у тим питањима – закључује Гускова.

6 replies »

 1. Господо драга, ви што пљујете по Русији, а у исто вријеме немате појма о чему говорите замолио бих вас да идете на неке друге вијести и тамо подржавајте про-западне “пријатеље“. Наравно да није Русија крива за то што се у Србији упорно бирају анти-српске владе које би да истовремено сједе на двије столице, као ми смо најпаметнији. У данашње вријеме, страна се мора одабрати и то што прије. Докле ћемо бити само “глупи Срби“ које бомбардују и понижавају на све могуће начине, а који и даље прихватају запад као највећег пријатеља? Тачно се понекад запитам шта се то дешава са нама када у појединим тренутцима више волимо западне џелате него пријатељску Русију?

  Свиђа ми се

 2. Ја се извињавам год Драган што нисам изнео неке чињенице јер сам сматрао да читаоци овога СРБског ФБРепортера су порироди упућенији
  о неким питањима од других.Те ћу сада исправити грешку.
  Ако за неких двадесет дана сам врх Русије два пута изјаву
  да желе Србију јаку самосталну и слободну и да ће свим срествима помоћи у томен .Искрено говорећи под условом да чврсто заузме став о питањима Косова и економије.Дали она може бити крива.
  Ја могу бити необразован , неписмен итд. али нећу бити примитиван и нећу се служити речима карактеристичним за то.
  Ја лично волим а и мислим да је нормално да о темама о Србству
  расправљамо на нашем језику тј писму.
  Што задобијених рана због Србства могу рећи само СРЕТНЕ ТИ РАНЕ ЈУНАЧЕ.
  Надам се да ову расправу водим са особом која воли Србство и Србију али се неслажемо око неких ствари.
  С поштовањем Симо

  Свиђа ми се

 3. Господине Драгане одаклен таква бес према Русима, могу слободно казати неоправдан ( благо речено)и по свим приликама додати наручен
  .Одкога је наручен није никаква тајна.Таквих Срба као ти ( ако си опште)Србији нетреба.

  Свиђа ми се

  • Znate Simo, savršeno me zabole šta ćete vVi i vama slični da mislite o meni, jer ja sam sebe dokazao u borbi za SRPSTVO. Učestvovao sam u ratu 91-92. god. i iz njega izašao sa 6 rana (4 od kame, dva od metaka), tako da vama „baba-serama“ ne moram da se pravdam uopšte, šta više mogu samo da vas prezirem. Znate diskreditacija mi nije strana i ovo sam očekivao, ali… ovako primitivno, nepismeno i bez ijednog jedinog argumenta? Ponižen sam ovom raspravom sa primitivcem, koji ne ume čak ni da definiše razloge za svoje stavove, već samo ispali frljoku omalovažavanja („takvi Srbi, ako ste i Srbin…“) i misli da je postigao cilj… Jadno i primitivno, pa samim tim ostavlja na mene utisak koliko i „mesečeve mene na polni život komarca“. Takvi kao Vi su vredni preziranja, jer u svom idolopoklonstvu beže od istine kao đavo od krsta. Ali to je već Vaš problem… Ja jesam Rusofil, ma šta Vi u svojoj ograničenoj imaginaciji o tome mislili, ali to ne znači da sam „slep kod očiju“! Ne gospodine, nisam i dovoljno sam obrazovan i inteligentan da vidim kad me neko „lakira“, da me navuče da radim ono što njemu ne pada na pamet. Što se ne zapitaste, zašto se niko od zvaničnika Rusije (onih pravih, a ne ova „guska“, koju niko i ne sluša u rus. diplomatiji), nije oglasio na ovaj način, kako je to uradila guskova? A? Niko! Baš niko nije prozborio ni reč, povodom ovih stavova iz njenog nemuštog spina! I ja treba da joj verujem na reč? Znate gosn. možda „jesam sisao vesla“, ali „čamac nisam progutao“ i to neću ni u buduće da radim! Ako Rusija hoće ovo što ispaljuje guskova, onda hoću da vidim i čujem Putina ili Rogozina da javno pred kamerama ovo izjave i da to „podvuku“ obećanjem o nuklearnom štitu! Tek tada ću, poštovani gospodine, da Vam uputim izvinjenje zbog Vaših povređenih emocija… Do tada, manite me se, jer nisam dobar sagovornik sa primitivcima, uz to još pride, bez činjenica, ostrašćenim…

   Свиђа ми се

 4. A ne, draga gospođo, uopšte Vam ovo ne verujem! Da ste hteli da pomognete imali ste i više nego dovoljno prilika! Što niste javno ponudili pomoć, ako ste hteli da pomognete? Ne, niste, jer vam je odgovaralo da se držite u „senci“, dok Srbi vode izgubljenu bitku sa jenkijima! Samo ste nas „dozirali“, za svoje interese, a da pružite stvarne dokaze da hoćete da pomognete, to vam nije ni napamet padalo! Nisam prorok, draga gospođo, ali ova dvoličnost i pokvarenost, na kraju krajeva, obiće se i vama Rusima o glavu, jer kad jenkiji završe sa nama, ovo će zauvek biti okupirana teritorija, na koju vi više nikada nećete imati pristup, šta više, oni koji prežive biće krvni neprijatelji Rusije, zbog ove pokvarene dvoličnosti. koje ste na nama demonstrirali. Ne kaže naš narod džabe: „Koga Rusija brani i Kina hrani, taj je unapred najebao“ i kako vidim ne pada vam na pamet da to promenite. Jedan je bio Nikolaj II Romanov, jedini pravi i iskreni prijatelj Srba, a od kad su ga boljševici smaknuli, više i nema Rusa u Rusiji, bar ih nema na položaju sa koga bi stvarno mogli i hteli da pomognu nama Srbima. Ne ljutim se i sami smo krivi što toliko volimo Rusiju, da zbog toga vekovima plaćamo životima i dovedeni smo na rub biološkog opstanka, ali… morao sam ovo da kažem, da Vam ne padne na pamet da su svi Srbi naivni „ko francuske sobarice iz XVII veka“! Ne draga moja, nismo mi naivni uopšte i vidimo da nas opet prodajete svojim zapadnim partnerima, za vaše lične male egoističke interese, jer Bože… što da Ginu Rusi, kad mogu glupi Srbi za ruske interese? Jadni ste gospođo. I vi i cela ta vaša nazovi diplomatija, kojoj se smeje ceo svet, do koje mere ste ponizni americi i onoj kučki klintonovki! Imate samo Putina i Rogozina i… nikoga više, a znate nama da držite lekcije iz patriotizma i terate nas da se otvoreno suprotstavimo amerima, a vi? Gori ste od nas milion puta! Zašto? Zato što imate nuklearke, a veće ste kukavice od nas! Eto zašto! Stidite se gospođo ovog spinovanja! Sram Vas bilo, otvoreno nas lažete kako ćete da pomognete samo ako vas pozovemo u pomoć! Lažete i što jer najgore lažete svesno i bez trunke stida!

  Свиђа ми се