АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ГУСКОВА: Русија не жели да буде сведок Србске издаје …


Русија неће бити сведок издаје

понедељак, 18 март 2013 11:08
Б. Митриновић, ПОЛИТИКА, ИН4С

elena-guskova

Русија сада није потребна као заштитник интереса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје Основни коментар Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, која је говорила на прошлонедељном округлом столу „Србија и косовско питање“, на коме су учествовали представници преговарача са косовским Албанцима свих влада, изузев оних из владавине Слободана Милошевића – био је да је ово одлучујући тренутак за Србију.

Какав је ваш утисак како се решава питање Космета?

У свим одлучујућим моментима Србија никада није била сама у томе, увек су уз њу биле две велике силе којој су јој помагале у остваривању њених националних интереса. То није увек била Русија, него и друге земље, које су радиле у интересу ове државе. Питање Косова, које су изненада покренуле САД, постављено је када је Србија већ била у најгорим условима: тукли су вас, били сте под санкцијама, фактички, када је Србији сломљена кичма.

Ипак, глас званичне Москве се сада не чује.

Још како се чује. САД су 2007. године у Савету безбедности УН тражиле независност Косова кроз Ахтисаријев план. Русија је рекла „не“. И то је за Србију била шанса да заштити свој интерес.

Та шанса је пропуштена?

Како ја гледам на тадашњу власт, она је већ била спремна да попусти, па је добила шансу и покушала да на неки начин игра у тој ситуацији и на једну и на другу страну.

А што се тиче садашње ситуације?

Могу да кажем да тада моја екипа стручњака за Балкан и ја нисмо били сигурни да ће Русија издржати више од две недеље по том питању, јер увек тако попусти. Међутим, од 2007. Русија је чврсто говорила: Увек ћемо подржати Србију што се тиче њене територије и националних интереса. Ми можемо да будемо тај ослонац за Србију. Тада је Запад покушао да добије независност Косова преко међународних организација и Ахтисаријевог плана – и то није прошло. Преко притиска на Русију – није прошло.

И шта је остало, притисак на Београд?

Да. У том моменту Русија је рекла: Знате шта, то је ваша територија, нас имате као подршку, али на вама је да одлучите или да се борите за ту територију или да је продате, размените или поклоните.

Који је моменат био преломан за такав руски став?

Врло интересантан инцидент се десио када је по одбијеном Ахтисаријевом плану Еулекс кренуо на Косово. Русија је тада била против. Ваша званична делегација у Москви је тада објашњавала колико је Еулекс потребан Београду на Косову. Русија, која се није слагала с тим, рекла је: На вама је одлука, ми ћемо вас подржати и нећемо бити против“. Онда су Срби кренули у преговоре и одмах се видело којим путем су ишли, како корак по корак издају своје позиције.

Због тога се сада Русија не меша?

На ваше питање Русија би сада могла одговорити јавно: Ви нас нисте ни питали о томе, нисте нас ни позвали да будемо гарант тог преговарачког процеса који није у интересу Срба. Ви сада издајете своју територију и свој национални интерес и шта ће вам у томе Русија.

Дакле, садашња влада која преговара с Приштином није ни звала Русију као посредника?

Русија сада није потребна као заштитник интерса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје.

6 replies »

 1. А, ЈЕЛ НАС ГУРА РУСИЈА ИЛИ СРБИЈА, „НАША“ ВЛАСТ!!!! И ПРЕ И САДА! НИШТА СЕ ПРОМЕНИЛО НИЈЕ!!! СВЕ ИСТА ПОЛИТИЧКА БАГРА 20 ГОДИНА НА ВЛАСТИ, САКАТИ ОВАЈ НАРОД И ОВУ ЗЕМЉУ!!!
  ПРЕМА ТОМЕ, НИЈЕ РУСИЈА КРИВА, КРИВИ СМО МИ!!!!

  Свиђа ми се

 2. Народе ако Русија стварно жели да нас подржи и помогне нека то и уради, а не да нас гура саме против 19 злочиначких држава. Као прво нека направе војну базу у Нишу са елитним десантним јединицама, а ми ће мо лако да се обрачунамо са нашим жутим, шареним, наранџастим, СПС. НС и осталим криминалцима, који се од 2000 само такмиче међу собом који ће више да опљачка овај јадни Народ.
  Нека Русија барем јавно да до знања да је спремна одмах да отвори војну базу у Нишу, и све ће бити решено. Ми сами не можемо војно да се обрачунамо са 19 тамних шакала.

  Свиђа ми се

 3. Зна Русија да власт није Србија, да се власт не држи предизборних обећања. Али је Русија од Србије давно “опрала руке“, па сад може и сама да виче:“Распни је, распни“!
  Ни једне новине, Тв-станицу, банку, Русија није “могла“ да организује у Србији, а кад је повукла и Конузина, знали смо колико је сати.
  Сад Русија може да за “нешто“ одликује Томислава Николића, а на антифашистичке скупове, поред Месића, може да позове, рецимо Тачија и Харадинаја.
  Перфидни Албион, перфидни Запад, перфидна Русија !

  Свиђа ми се

 4. Rusija je jedna mnogo lepa zemlja ali isto tako mnogo daleko od DRZAVE,kao i ovo parce zemlje ovde,u njoj se nalaze na polugama vlasti isti oni krvnici koji ovde nama kroje kapu, tako da bilo koja prica o zastiti,podrsci,i bilo cemu casnom i postenom, pada na zalost u vodu,na planeti ne postoje drzave vec samo interes svetskih vladara da nas sve stave u podanicki-ropski polozaj i naravno da svedu broj-kolicinu“beskorisne mase“na njima odgovarajuci nivo,cela prica je da budem jasniji zasnovana na jako jednostavnom principu,zavadi pa vladaj,dobri momci-losi momci,……rezultat su ratovi,krvoprolice,i haos po citavoj planeti,tamo gde bas nema idiota koji bi se medjusobno ubijali,stupaju na scenu virusi,otrovi kroz hranu,vazduh(chemtrail)……a ovce ostaju ovce do kraja ako se u medjuvremenu ne probude i postanu LJUDI!

  Свиђа ми се

 5. Sa ovakvim stavom Ruske akademije nauka ,nikada se ne mozemo sloziti zapravo mi Srbi uvek smo se kleli u Rusku pomoc po bilo kom pitanju ,pa i danas ,ali nikada nismo dobili ni jednu podrsku i uvek izgubimo mnogo vise nego sto dobijemo to se desava isada .Zato ako su nam iskreni i bratski naklonjeni trebaju jednom i prestati sa laznim bratstvom i daju konkretne poteze ,a na da se plase Amerike ko neke zene…

  Свиђа ми се

 6. Русија не треба више да преговара са издајничком власти Србије која је преварила своје гласаче, него Русија треба да подржава у сваком погледу Двери, СРС и ДСС и све остале праве србске родољубе и да их уједини да заједнички изађу на следеће изборе и изврше притисак на власт да ти превремени избори буду што пре.

  Свиђа ми се