Биљана Диковић

ХОД ЗАВЕТНОГ СЕЋАЊА: НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА (видео)


ХОД ЗАВЕТНОГ СЕЋАЊА: НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА (видео)

Грађани Србије окупљени око Иницијативе НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА ходом заветног сећања од Храма Светог Саве до зграде срушеног Генералштаба обележили су почетак злочиначког бомбардовања, НАТО агресије над Србима и Србијом 24. марта 1999. године. Овај догађај најавили смо у тексту 24. март 1999 – 2013. ХОД ЗАВЕТНОГ СЕЋАЊА – кроз бомбардовану престоницу Србије која је и даље под агресијом!.

25.03.2013. интернет, ФБ, nikadgranica.org ,за ФБР уредник Биљана Диковић

[wzslider]

Грађани су се окупили испред храма Светог Саве и кренули у шетњу сећања до зграде Генералштаба где је, симболично у 20:05 часова преко разгласа грађанима пуштен снимак са објавом ваздушне опасности за Београд. Окупљени грађани су потом, дуж ограде разрушеног објекта, поставили свеће у спомен жртвама агресије. Шетња је протекла без инцидената.

На крају се окупљеним грађанима обратио  Александар Павић, председник Иницијативе НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА:
„Ми ни до дан-данас нисмо предали Косово, због чега је агресија и кренула, и стојећи овде преко пута Владе Србије кажемо: ни по коју цену агресија која је почела на овај дан пре 14 година не сме агресорима да се исплати, немојте да вам падне на памет да потпишете предају и издају Косова.
Приложили смо вечерас свеће у част непобеђене војске, јер српска војска није побеђена ни 1999, јер она не може да буде побеђена. Политичари немају право да потпишу капитулацију.  2. април да не буде уписан као дан срамоте јер онај ко изда Косово – мртав је човек. То зна историја наша, он је мртав за вечност, за потомство, као кад је Карађорђева војска ушла у Лесковац и дала да се спали гроб Вука Бранковића. Тако ће бити са сваким ко помисли да има право да преда тапију на Косово.
Нема предаје – Косово је Србија и тако ће да остане, нико нема право да  га преда. Отпор се наставља до слободе!

 

***

ФБР додатак са странице НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА:

После Хода заветног сећања на 24. март 1999.

Нећемо се захваљивати онима који су у лепом броју дошли испред Храма Св. Саве у 19ч 24.3.2013. на обележавање годишњице почетка злочиначке НАТО агресије на Србију, која траје и дан-данас. Већина присутних је вероватно ношена сличним или истим осећајем и унутрашњим убеђењима. Кандила испред Генералштаба су горела у ноћи, на видном месту, и то већ чини ово обележавање успешним.
Мора се приметити и да је било људи који су пришли да искажу своје “разочарење” бројем од “свега” неколико стотина присутних. Сматрамо да је то био довољан број – чак и више од тога – за једно симболично обележавање. Ово није био протестни скуп са јасно формулисаним захтевима. Али – чак и да је био, или да је неко други организовао протестни скуп са оправданим захтевима и сличном бројношћу – то опет не би дало за право било коме да га прогласим “неуспелим”. Једноставно – квалитет захтева и истрајност су у овом времену уснуле јавности најбоља мерила. Треба ценити сваког ко покушава да пружи отпор садашњем стању српске државе, а не судити о “успеху” или “неуспеху”. Много пута у историји су важне ствари покренуте “гласом вапијућег у пустињи”. Стога, позивамо све да дају своју подршку свакоме за кога сматрају да се искрено бори за бољу Србију и ствари од општег интереса, ко није искључив и не покушава да политички профитира из свог ангажмана.
НИКАД ГРАНИЦА је грађанска иницијатива, посвећена на првом месту дизању свести о граници која се поставља између Косова и Метохије и остатка Србије – али и о претњама по српску државност и слободу коју доносе плодови тзв. бриселских преговора о КиМ. Без дизања свести, нема ни могућности организовања отпора, као ни грађења смислене алтернативе. У том смислу, сматрамо губитницима једино оне који не схватају да је Косово питање свих питања за опстанак српске државности и слободе, без којих никакви економски, социјални, спољно-политички или било који други програми не могу да се реализују, као и оне који пасивно посматрају шта се тренутно дешава с тим у вези. С друге стране, даћемо подршку свакоме ко схвата важност тог питања и спреман је да га јавно постави у први план.
Инфо-служба НИКАД ГРАНИЦА

 ***

ФБР додатак  18:15 25.03.2013.: факти.орг

ОПОМЕНА ВЛАСТИ:Немојте да вам падне на памет да потпишете предају и издају Косова!

„ХОД ЗАВЕТНОГ СЕЋАЊА“ СА СВЕЋАМА – ОД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ДО ЗГРАДЕ ГЕНЕРАЛШТАБА, УПРКОС ЗАБРАНИ ПОЛИЦИЈЕ

  • Поред ограде која окружује зграду Генералштаба коју су разориле ракете НАТО, грађани су се поклонили јунацима и жртвама и положили многобројне свеће и кандила
  • Председник Иницијативе НИКАД ГРАНИЦА Александар Павић: Као кад је Карађорђева војска ушла у Лесковац и дала да се спали гроб Вука Бранковића – тако ће бити и са сваким ко помисли да има право да преда тапију на Косово!
  • Поворку су пратили полицајци у обичним униформама и више полицијских кола, а на одредишту је колону дочекао кордон полицајаца са штитовима и шлемовима, постављен тако да спречи да се било ко од грађана приближи згради Владе

НА ПОЗИВ Иницијативе НИКАД ГРАНИЦА, а уз подршку покрета Двери, Савеза ратних ветерана Србије и више патриотских и ветеранских организација, 24. марта увече, око хиљаду грађана се по врло хладном времену, окупило испред Храма Светог Саве у Београду, да би одатле кренули у „Ход заветног сећања“, са свећама, до зграде Генералштаба порушене НАТО ракетама.

Нелагодност власти због испољавања патриотских осећања и непоколебљиве вере српског народа, најпре је одражена у захтеву да „Ход заветног сећања“ не прође испред америчке амбасаде, а затим и у формалној забрани читавог скупа од стране полиције, уочи његовог одржавања.

Организатори су без двоумљења одлучили да се акција одржи, упркос забрани. Полиција није ни покушала да физички спречи „Ход заветног сећања“ и грађани су достојанствено, без иједног инцидента, прешли пут од Храма, Булеваром Ослобођења и преко Славије Немањином улицом, до зграде Генералштаба.

Млађи учесници марша су успут певали патриотске песме и узвикивали патриотске пароле. По доласку, тачно у 20.05, дакле у време када су прве НАТО ракете и бомбе пале на Србију, са разгласа су се зачуле сирене за узбуну из тог времена.

Поворку су пратили полицајци у обичним униформама и више полицијских кола, а на одредишту је колону дочекао кордон полицајаца са штитовима и шлемовима, постављен тако да спречи да се било ко од грађана приближи згради Владе.

Поред ограде која окружује срушену зграду Генералштаба, грађани су се поклонили јунацима и жртвама и положили многобројне свеће и кандила.

На крају скупа, председник Иницијативе НИКАД ГРАНИЦА Александар Павић се присутнима обратио следећим речима:

„Вечерас смо обележили почетак злочиначког бомбардовања 24. марта 1999. године, свесни да агресија и даље траје.

Желимо само да кажемо: ми до дан-данас нисмо предали Косово, због чега је агресија и кренула. И стајући овде преко пута Владе Србије, кажемо: ни по коју цену агресија која је почела на данашњи дан, пре 14 година, не сме агресорима да се исплати!

Немојте да вам падне на памет да потпишете предају и издају Косова!

Положили смо вечерас свеће у част непобеђене војске. Јер војска, српска војска, није побеђена ни 1999. године и она не може да буде побеђена! Ни политичари немају право да потпишу капитулацију!

Други април, да не буде уписан као дан срамоте, јер онај ко изда Косово – мртав је човек!

То зна историја наша – он је мртав за вечност, за потомство!

Као кад је Карађорђева војска ушла у Лесковац и дала да се спали гроб Вука Бранковића – тако ће бити и са сваким ко помисли да има право да преда тапију на Косово!

Нема предаје, Косово је Србија!

Тако ће да остане – нико нема право да га преда!

Отпор се наставља – до слободе!

Хвала што сте дошли и живели!“

Свеће и кандила положени испред зграде Генералштаба наставили су да горе.

Л.М.

2 replies »

  1. ДО СЛОБОДЕ, СВИ ЗАЈЕДНО, ЈЕДИНО ТАКО!!

    ДА СМАКНЕМО ОВЕ ФУКАРЕ, УСТАШЕ, КВИСЛИНГЕ, ИЗДАЈНИКЕ РОДА СВОГА ФУКАРЕ КОЈЕ СУ ПРОДАЛЕ ВЕРУ ЗА ВЕЧЕРУ

    ЈЕДНОМ ЗА СВА ВРЕМЕНА!!

    Свиђа ми се