ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

ЈЕДНА ЛАЖНА ВЕСТ… 27.март 1941. је можда најцрњи дан у историји српског народа!


ЛАЖНА ВЕСТ

Аутор: Ђорђе Бојанић

27. марта 1941. ујутру, Радио Београд објавио је једну необичну, важну и значајну вест – да је малолетни краљ Петар II збацио своје намеснике, узео власт y своје руке и мандат за састав владе поверио армијском ђенералу Душану Симовићу.
Иако је последњих дана марта владало једно напето расположење, па се могло свашта очекивати, многи слушаоци посумњали су y истинитост ове вести. Али, ускоро, и они су престали да сумњају када су преко радија чули глас младога краља Петра II како чита своју прокламацију.

Међутим, нити је краљ збацио своје намеснике, нити је узео власт y своје руке, нити је поверио мандат Симовићу, а најмање да је читао на радију своју прокламацију. Све је то била лаж, превара, фалсификат, једна ретко дрска, гангстерски изведена мистификација од извесних лица, која су хтела, послуживши се недозвољено Краљевим именом, преокрет у своју комунистичку корист.

Краљев говор преко радија Београд био је фалсификат. Тај говор, без знања Краљевог, одржао је капетан Јаков Јововић. Он је касније,у току рата, причао о том говору и проклињао је дан 27.март, као и оне који су пуч извели.

Њихов циљ био је да сруше закониту владу и узму власт y своје руке, да откажу један међународни акт, који је наша влада морала потписати како би избегла рат и сигурну катастрофу; да изазову Хитлера да нас нападне, али не y циљу да са њиме ратују, већ само да «маркирају рат», да га пусте да нам уђе y кућу, да је запали и уништи, а они да седну y авионе, да понесу са собом народну златну имовину и оду у свет да је тамо расипају.

Лаж се проглашава истином, лудост мудрошћу, неваљалство врлином, а кукавичлук хероизмом.
27. март се славио као највећи национални празник. Образују се национална удружења под његовим именом.

27. март 1941. био је можда и најцрњи дан историје српског народа.

Мало људи је говорило да је то изазивање најјаче војске света и да је пораз неминован. Упркос свим сазнањима о неспремности Хрвата и свих мањина да се боре, о застарелости војне стратегије и технике, неоствареној мобилизацији, ипак веровало се у митску и ирационалну представу о српском војнику, непобедивом кад брани своју отаџбину.

Извршиоци пуча 27. марта 1941. године знали су врло добро да је цео народ био понесен осећањима, дакле срцем, против потписивања пакта, па су свесно искористили то народно расположење да би извршили један чин чије су последице биле недогледне за Краљевину Југославију, а нарочито за мученички српски народ.

Тако су извршиоци пуча проиграли судбину целог једног народа и једне земље. Само за једну једину ноћ пучисти су прокоцкали све оно што је било стварано од Карађорђевог устанка 1804. па све до 1941. године.

Комунистичком акцијом у манифестацијама и демонстрацијама 27. марта руководио је штаб у коме су се налазили Милован Ђилас, Раде Кончар, Светозар Вукмановић-Темпо и Цана Бабовић. На митинзима су говорили Лола Рибар, Рифат Бурџевић, Раде Кончар, Сима Милошевић, Ђорђе Јовановић, Владо Поповић и други.

311______________

Ђорђе Бојанић:
Одлука о нападу донета је 27. марта, по вестима првим из Београда Адолф Хитлер је нагласио да је Југославија одувек била несигуран фактор, посебно Срби који су непријатељи Немаца. Због тога је одлучио да се Југославија разбије и војнички и као држава и да се удари немилосрдном жестином и муњевитом брзином. Југословенска војска је била растројена и неспремна за борбу.

Као погрешном се показала одлука да се брани цела држава, јер војни врх није хтео да озваничи неспремност Хрвата.
У војсци су се налазили многи агенти Немачке и Италије, који су уносили забуну и вршили саботаже. Многи официри нису хтели да се боре. Хитлер је напао Југославију без објаве рата.

Напад је почео без објаве рата 5. априла у 22 часа, препадом на граничне карауле. Око два ноћу Немци су заузели Сипски канал на Дунаву, а око пет и десет бомбардовани су и аеродроми.
Изненађење је у потпуности успело.
Рат је завршен за дванаест дана, а југословенска војска се распала као и држава. Споразом о примирју (капитулацији) потписан је 17. априла 1941. године.
Шта рећи него УЖАС за српски народ !!!

А после капитулације (Априлског рата) …крећу поделе …партизани, четници, недићевци, љотићевци…СВЕ САМИ СРБИ…(брат против брата , отац против сина и у круг… ) баш онако како је неко желео …шта рећи него УЖАС за српски народ…од истине се не може побећи !

 

18 replies »

 1. Бојанићу, све сте лепо написали, ваши текстови су одлични , само не заборавите да смо живели у периоду у коме се од 45 учила комунистичка историја и офанзиве-све је ту јасно , све до 2000 године, па се надам да полако долазе искренија и боља времена и разоткривање истине која је дуго скривана у комунистичком периоду, па је зато и неком теже разумети ову истину, кад је нешто супротно усађивано народу српском.

  Свиђа ми се

 2. Kamo srece da smo ostali u paktu , to je u to vreme bio jedini spas- od dva zla, nebi nas na brzinu razorili i poubijali a nebi bilo mozda ni toliko zrtava od strane ustasa i hrvata-jasenovac, trebalo je cekati odredjeni trenutak i napredak saveznika a ne suludo ici u smrt

  Свиђа ми се

 3. Sve je odlično objašnjeno, jasno, Duško neznam u čemu je tvoj problem , i ja sam za spasenje naroda, zato nas je 7 miliona umesto 30 miliona, i niko nas ne ceni u toj Evropi a bili smo na pobedničkoj strani, ipak nešto nije bilo kako treba, svaka čast autoru

  Свиђа ми се

 4. Ником није жао што нисмо стали уз Немачку али је жалосно што смо из рата изашли осакаћени и уништени са 1,5 жртава и разореном Србијом ( а тај Априлски рат је трајао свега 12. дана ). Пакт је био једини начин да се избегне сигуран пораз и уништење српског народа ( као што се и десило ) а и свесно се ишло у пропаст која је потплаћена од стране енглеза са око 100.000 фунти преко Боривоја Мирковића и осталих, све зарад да би се отворио нови фронт и растеретили Енглези…добро се знало и да су хрвати неспремни и да су све земље сем Грчке које су се граничиле са Краљевином Југославијом биле у пакту (савезу) са Немачком ( а данас те државе су доста напредније од Србије и више цењене – на жалост ). Да не заборавимо да су и Руси у том периоду имали неку врсту ПАКТА о међусобном не нападању…А после капитулације (Априлског рата) …крећу поделе (брат на брата , отац против сина и у круг… ) баш онако како је неко желео …шта рећи него УЖАС за српски народ…од истине се не може побећи ! И зато је ПАКТ у то време био најбоље решење за српски народ, а кад се стекну услови на фронту размишљало би се другачије…мислим да је народ једне државе највеће благо…и не треба га се лако одрицати, а то је период у коме се о народу није мислило и бринуло ( већ о личном и политичком интересу )…препуштен убијању и бомбама немилосрдних убица…ко разуме разумеће…а и време је да се ослободимо комунистичке авети…и велике хипотеке…

  Свиђа ми се

 5. О чему се овде уопште говори???На шта личи овај текст и знате ли уопште због чега се десио 27.март?Војни пуч 27. марта 1941. је извела завереничка група високих официра Југословенске војске на челу са бригадним генералом Војног Ваздухопловства Боривојем Мирковићем збацивши с власти трочлано краљевско намесништво, кнеза Павла Карађорђевића, др Раденка Станковића, др Иву Перовића, Владу Драгише Цветковића и Владка Мачека, која је два дана раније, 25. марта 1941. потписала протокол у Бечу о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту.Некоме је жао што нисмо стали уз Немце.Аутор текста овде меша Љотићевце,који су и пре рата били нацисти,са припадницима ЈВУО-а.

  Свиђа ми се

  • Ником није жао што нисмо стали уз Немачку али је жалосно што смо из рата изашли осакаћени и уништени са 1,5 жртава и разореном Србијом ( а тај Априлски рат је трајао свега 12. дана ). Пакт је био једини начин да се избегне сигуран пораз и уништење српског народа ( као што се и десило ) а и свесно се ишло у пропаст која је потплаћена од стране енглеза са око 100.000 фунти преко Боривоја Мирковића и осталих, све зарад да би се отворио нови фронт и растеретили Енглези…добро се знало и да су хрвати неспремни и да су све земље сем Грчке које су се граничиле са Краљевином Југославијом биле у пакту (савезу) са Немачком ( а данас те државе су доста напредније од Србије и више цењене – на жалост ). Да не заборавимо да су и Руси у том периоду имали неку врсту ПАКТА о међусобном не нападању…А после капитулације (Априлског рата) …крећу поделе (брат на брата , отац против сина и у круг… ) баш онако како је неко желео …шта рећи него УЖАС за српски народ…од истине се не може побећи ! И зато је ПАКТ у то време био најбоље решење за српски народ, а кад се стекну услови на фронту размишљало би се другачије…мислим да је народ једне државе највеће благо…и не треба га се лако одрицати, а то је период у коме се о народу није мислило и бринуло ( већ о личном и политичком интересу )…препуштен убијању и бомбама немилосрдних убица…ко разуме разумеће…а и време је да се ослободимо комунистичке авети…и велике хипотеке…

   Свиђа ми се

  • Duško, neznam u čemu je problem, u tekstu je sve jasno,odličan tekst, lako ga je razumeti, to su činjenice sada svima jasne, ko je učio istoriju u komunističkom vremenu a nije istraživao, svakako biće teško da razume ovo gore napisano.

   Свиђа ми се

 6. Како је почело…
  На седници Крунског савета 6.марта 1941.године одлучено је приступање Краљевине Југославије Тројном пакту.Тада су Нишлија Драгиша Цветковић и Цинцар-Марковић званично објавили разговоре са Немцима.
  Под притиском фашистичких сила Краљевина Југославија је 25. марта 1941.године приступила савезу Немачке, Италије и Јапана (Тројни пакт). У Бечком дворцу Белеведере, у жутој дворани, по одлуци Крунског савета 25. марта 1941.године, Драгиша Цветковић и Александар Цинцар-Марковић потписали су протокол о приступању Југославије Тројном пакту сила Осовине.
  У посебним нотама које су потписали министар иностраних послова Немачке Рибентроп и министар иностраних послова Италије Ћано, потврдили су да поштују сувереност и територијални интегритет
  Југославије.Утврђено је и да се неће постављати никакав захтев за војну помоћ, да Силе осовина за време рата неће Југославији подносити захтев за одобравање пролаза трупа или транспорта преко југословенске територије, да ће при новом одређивању граница на Балкану водити рачуна о интересу Југославије када је у питању територијална веза са Егејским морем и проширивањем њеног суверенитета на град и луку Солун. Договорено је да се ове одлуке чувају у строгој тајности .
  Кнез Павле Карађорђевић и влада Цветковић– Мачек су сматрали да ће Југославија тако очувати свој положај. Догађаји који су уследили су то и оправдали. Два дана касније, 27.марта, десио се војни удар (који је за последицу имао рат ).
  На хиљаде људи демонстрирало је улицама Краљевине Југославије и узвикивало пароле које су комунисти лансирали – “БОЉЕ РАТ НЕГО ПАКТ ! БОЉЕ ГРОБ НЕГО РОБ !“ .
  Клицало се и “ХОЋЕМО САВЕЗ СА РУСИЈОМ“ , “Совјетска Русија “ која је тад била у савезу са Хитлером (имала уговор о међссобном ненепадању).
  Против пакта била је Православна црква на челу са патријархом Гаврилом Дожићем.

  Срушена је влада, похапшени су министри, свргнуто Намесништво, а краљ Петар II Карађорђевић проглашен пунолетним, шест масеци пре свог осамнаестог рођендана.
  Преврат (пуч) од 27. марта 1941. године који је организовала група официра и генерала повезаних са једним делом југословенске буржоазије и енглеском обавештајном службом (међу којима је било искрених и убеђених родољуба и антифашиста), била је у исто време и одраз револуционарног расположења радничке класе, као и свих осталих родољубивих демократских и антифашистички расположених снага.

  Свиђа ми се

 7. Da li je mozda i knez Lazar kada je usao u rat protiv Turaka bio nerealan, ili mozda dovoljno glup da nije znao da ce sva vojska izginuti? Nije! Nego je to uradio svesno! Postoji svedocenje nekih ljudi iz Ljubostinje, da je sv. Vladika Nikolaj u vreme potpisivanja pakta sa nemcima bio tamo. Pravoslavni hriscani su tada dosli da ga pitaju sta raditi. Kazu, da je sv. Vladika Nikolaj tada rekao „Bolje rat nego pakt bolje grob nego rob“ i da je to poteklo od njega. Komunisti su samo kao vesti preuzeli to i iskoristili kao svoju krilaticu. Znaci pakt je bio greh. Knez Lazar je tako jasan pokazatelj….

  Свиђа ми се

 8. SRB… pa nije u pitanj da li smo mogli ili nismo izbeći pakt, tu je jasno, nije bilo izbora , ali je i jasno da je bio bolji PAKT nego rat, koji smo izgubili za 12. dana, razoreni i uništeni za svagda, te posledice i dan danas nosimo, hipoteku jugoslovenstva i svih na dalje ratova…1.8 žrtava, kao da smo u to vreme bili najveća vojna sila pa da udarimo na najaču silu Nemačku, a i Rusi su u to vreme bili u nekoj vrsti pakta sa njima, tu je suština, pakt je bio odličan u tom vremenu, a kad se steknu uslovi okrenuli bi stranu lako, .Sve zemlje sem grčke su bile u paktu sa nemcima i svi su danas u boljoj situaciji od nas..a ljudse žrtve nemaju cenu…da ne ulazim u pričo o građanskom ratu ( nedićevci,ljotićevci , partizani, četnici…)i o posledicama , jasenovac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Свиђа ми се

 9. А после капитулације (Априлског рата) …крећу поделе …партизани, четници, недићевци, љотићевци…СВЕ САМИ СРБИ…(брат против брата , отац против сина и у круг… ) баш онако како је неко желео …шта рећи него УЖАС за српски народ…од истине се не може побећи !

  Свиђа ми се

 10. Одлука о нападу донета је 27. марта, по вестима првим из Београда Адолф Хитлер је нагласио да је Југославија одувек била несигуран фактор, посебно Срби који су непријатељи Немаца. Због тога је одлучио да се Југославија разбије и војнички и као држава и да се удари немилосрдном жестином и муњевитом брзином. Југословенска војска је била растројена и неспремна за борбу.

  Као погрешном се показала одлука да се брани цела држава, јер војни врх није хтео да озваничи неспремност Хрвата.
  У војсци су се налазили многи агенти Немачке и Италије, који су уносили забуну и вршили саботаже. Многи официри нису хтели да се боре. Хитлер је напао Југославију без објаве рата.

  Напад је почео без објаве рата 5. априла у 22 часа, препадом на граничне карауле. Око два ноћу Немци су заузели Сипски канал на Дунаву, а око пет и десет бомбардовани су и аеродроми.
  Изненађење је у потпуности успело.
  Рат је завршен за дванаест дана, а југословенска војска се распала као и држава. Споразом о примирју (капитулацији) потписан је 17. априла 1941. године.
  Шта рећи него УЖАС за српски народ !!!

  Свиђа ми се