Биљана Диковић

Кустурица: Неће им успети залагање за експлоатацију никла


Кустурица: Неће им успети залагање за експлоатацију никла

Редитељ и донедавни директор Националног парка Мокра Гора Емир Кустурица оценио је данас да они који се залажу за експлоатацију никла на подручју око Мокре Горе и Вишеграда неће успети у тој намери.

30.03.2013.РТВ, РТРС,за ФБР Биљана Диковић

Кустурица - фото РТРС

фото: РТРС

„Колико чујем, нису добили право за експлоатацију на Мокрој Гори јер им ја овде сметам и знају да бих могао да им помрсим рачуне, а јавност игра неку улогу у Србији и мислим да су одустали“, рекао је Кустурица на затварању Вивалди форума под називом „Србија земља благостања“, на Мећавнику.

Он је подсетио да је пре неколико дана у Вишеграду 1.500 људи протестовало против експлоатације никла и оценио да власт Републике Српске, „барем док је у њој Милорад Додик“, то неће дозволити.

„Они праве страшну политичку грешку јер то више није само питање експлоатације никла, јер када погледате ко је у том бизнису, мени то личи на један импровизаторски скуп“, навео је Кустурица обраћајући се учесницима форума у организацији Мокрогорске школе менаџмента.

Он је истакао да има утисак да су Срби после бомбардовања и „разних контаминација, некако дошли до те идеје да још једно тровање није потребно“.

Кустурица се осврнуо и на недавни извештај државног ревизора о пословању Националног парка Мокра Гора и запитао зашто државни ревизор има потребу да се рекламира, када је то потпуно друга група делатности.

„Ипак, постоји јавност, што је показано и тиме да се после објављивања о том мом преступу појавио огроман број људи који је ‘провалио’ да је посреди прича о никлу и да је тог човека неко послао, а на њихову несрећу није ништа нашао“, рекао је он.

Кустурица сматра да је проблем Србије то што нема идеју како својим ресурсима и потенцијалима може да искорачи у бољи свет који прижељкује и навео да за тако нешто разумевање нема ни власт, па ни председник Томислав Николић, коме је, како је рекао, предложио да се у делу од Пожеге до Куршумлије, засади најмање милион хектара воћњака.

Кустурица је рекао да микроекономске идеје Србију могу да извуку „из канџи ММФ-а“ и у прилог томе навео пример Мокре Горе која је, према његовим речима, до пре осам година била ливада, а сада је постала средиште културних дешавања.

Он је додао и да је Андрићград у Вишеграду пример приватног и јавног партнерства, а главни услов за економски развој, како сматра, јесте да они који су нешто зарадили, улажу заједно са државом.

1 reply »

  1. ДРИ – није било ненаменског трошења новца, а застрашујући проблем је била куповина половног руског аута без тендера… И Г-дин Кустурица мисле да је отишао ? Вратиће се као апсолутни победник!

    Свиђа ми се