Биљана Диковић

Обама потписао „Закон о заштити Монсанта“


Обама потписао „Закон о заштити Монсанта“

 

Обама је потписао “Закон о заштити Монсанта“ којим се укида право доношења пресуда о забрани гајења ГМО семена

29.03.2013. srbijabezgmo, novi-svjetski-poredak,за ФБР приредила Биљана Диковић

обама обмана

У Сједињеним државама расте бес против председника Барака Обаме јер је потписао закон који многи називају ‘Закон о заштити Монсанта’ (Monsanto Protection Act).

Спорни део закона, допуна резолуције HR 933, углавном је усмерен на спречавање уплитања федералних власти и гарантује како ће савезна влада без икаквих законских препрека плаћати тражени новац Монсанту и другим компанијама које се баве гајењем генетски модификованих организама и генетски модификованог семена.

Заступници из “Food and Public Safety”, као и већина независних фармера, отворено показују свој бес због Обаминог потписивања закона у који је накнадно убачена допуна за коју сматрају да је поклон познатој ‘Monsanto Company‘ и другим компанијама које производе генетски модификоване организме (ГМО) и генетски модификовано семе (ГЕ).

Група активиста из удружења ‘Food Democracy Now‘ су, како би покушали да увере Барака Обаму да стави вето на резолуцију и на тај начин спрече доношење спорног закона, два дана за редом (25. i 26. марта) протестовали испред Беле куће.

zakon o zastiti Monsanta

Амерички председник Барак Обама се оглушио на петицију и одлучио да потпише закон који федералним судовима, независно о последицама кориштења тих производа по здравље становништва, укида право доношења пресуда којима би се забранило гајење штетних ГМО и производња генетски модификованог семена (ГЕ).

Дакле, по новом закону федерално правосуђе САД-а, независно од ризика по здравље становништва, више нема никаквих власти над компанијама које се баве том делатношћу.

barack-obama-potpisao-zakon-o-zastiti-monsanta-kojim-federalnom-pravosudu-ukida-ovlasti-nad-kompanijama-koje-se-bave-uzgojem-i-proizvodnjom-gmo

Протест Food Democracy Now у покушају да спрече Барака Обаму да својим потписом озакони резолуцију HR 933

‘Овај закон је стратегија индустријског лобија, а који омогућава компанијама даљу продају генетски модификованог семена, чак и онда када суд одреди да су од УСДА за његову продају дозволу добиле против-законитим путем. Свима је јасно како се ради о нападу на независност правосуђа Сједињених  Држава без преседана. Конгрес се никада не би смео уплитати у рад правосуђа, а понајпре када се ради о интересима неколико повлаштених мултинационалних компанија’, тврде потписници петиције.

Многа удружења и појединци који се у Америци баве сигурношћу у исхрани, сматрају како су истраживања о ризицима употребе ГМО и ГЕ углавном површна. По њима је, уколико би се због доказаног ризика покушало спречити компаније да производе и продају генетски модификоване организме, могућност обраћања правосудним институцијама од виталног значаја.

‘Закон о заштити Монсанта‘ укида могућност обраћања правосудним институцијама, иако они који су га саставили тврде како је он ‘јамство да ће узгајивачи и пољопривредници несметано и правовремено бити обезбеђени потребним репро-материјалом’.

Противници нацрта закона, осим што су због потписа љути на предсједника Барака Обаму, разочарани су и понашањем сенаторке из Демократске странке, Барбаре Микулски. Сенаторка Микулски оптужују да је починила кардиналну грешку када у изради нацрта закона није избацила део који федералним судовима укида власт над случајевима у којима су се требали изјаснити о законитостима ГМО и ГЕ.

Andrew Kimbrell, извршни директор Центра за сигурност у прехрани, је изјавио:
‘Овде се ради о превари, будући да се кроз један закон кријући донела одредба која је у супротности с оним што је овај закон требао регулисати. Сенаторка Микулски, која је радила на изради нацрта, издала је своје бираче и потрошаче, те стала на странуbio-tech компанија као што је Монсанто’.

‘Овде се ради о злоупотреби положаја и ово није понашање које је јавност очекивала од сенаторке Микулски или од већине демократа у Сенату’, додао је Kimbrell.

Већина заступника Демократске странке који су гласали за закон тврде како нису знали да је додат спорни део који легализује тако деликатно питање, а сенаторка Микулски се брани како она није унела никакве промене у нацрт док се налазио у њеном поседу.

извор(и): Centerforfoodsafety.org | Food Democracy Now | International Business Times

***

Почео ГМО рат – САД озаконио заштиту Монсанта, а Мађари пале илегална ГМО поља у Барањи

Портал Нови светски поредак објавио је да је, после одлуке  САД да усвоји ‘Monsanto Protection Act’, почео „ГМО рат на свим фронтовима“. Злогласна корпорација ушла је у отворени сукоб, а први који су јој се гласно успротивили су Мађари.

Заштита фармерске сигурности’ тако је постала ‘Закон о заштити Монсанта’, јер је Конгрес САД-а у тајности изгласао додатак Закону с којим су омогућили заштиту ГМО семена од могуће забране због здравствених ризика.  Тако је ‘Заштита фармерске сигурности’ постала ‘Закон о заштити Монсанта’, јер укида ауторитет федералних судова при забрањивању садње и продаје ГМО-а, независно о било каквим здравственим проблемима.

Оно што је интересантно су цифре које су Syngenta, Cargill и Монсанто ‘дали за кампању, донације и лобирање’ 2009. конгресменима 7,5 милиона долара, као и 372 хиљаде долара Већу Сената за процене. Политичари се бране да је то сасвим у реду и да није у питању корупција, а противници верују да је онај ко може све да заустави Обама.

ОШТРА БОРБА У МАЂАРСКОЈ ПРОТИВ МОНСАНТА

Позитиван пример борбе против ове мултинационалне компаније долази из Мађарске где је Министарство руралног развоја уништило 1.000 хектара засада ГМО семеном. У Мађарској је у потпуности забрањен ГМО. Проблематично је то што фармери саде забрањени ГМО који због Шенгена несметано улази у Мађарску, а да тога нису ни свесни. Верује се да би у скандал „могли бити умешани и највећи мађарски произвођачи семена јер постоји могућност да су у некаквом договору с ГМО корпорацијама“.

 

МОНСАНТО ЈЕ ВЕЋ УБИО МИЛИОНЕ ЉУДИ…

Од оснивања, 1901. године, Монсанто се бави пословима који су на ивици закона, а произвођачи су и злогласног Agensa Orange који је америчка војска користила у Вијетнаму као хемијско оружје. Токсин укључен у овај отровни коктел је и диоксин, један од најсмртоноснијих отрова. АО је одговоран за смрт 400.000 Вијетнамаца и рађање пола милиона деце са инвалидитетом. Милион људи посредно је заражено овим токсином, укључујући и америчке војнике. Монсанто се оградио од свега рекавши како ‘не постоје научни докази који повезују АО и ове нуспојаве’.

Зараженим ветеранима рата платили су одштетуе од 80 милиона долара да одустану од тужбе, чиме су по властитим изјавама потврдили како АО није штетан. Данас се баве производњом недовољно испитаног ГМО семена, с потпуним монополом на научне студије и лобирањем на законодавство.

Против овог ‘биопиратства’ боре се ретки, укључујући Мађарску и Перу. САД, Канада, Бразил, Аргентина, Индија и Кина су пак постале ГМО државе под потпуном влашћу Монсанта. Може се закључити како је ГМО рат започео, а питање је само ко ће бити колатерална жртва.

***

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

ГЕНЕТСКИ РУЛЕТ: “Нико нема право играти рулет са генетским интегритетом живота на Земљи!” (документарни филм)

***

Anti-Monsanto House Remix by Sista M

2 replies »

  1. Obmana je samo drvena lutkica i nista vise..pametni znaju da upale polja sa takvim usevima kao sto madjari uradise..ako svi upale slozno po citavom svetu da vidimo ko ce da pobedi??

    Свиђа ми се

  2. Американци имају у својој држави државу која је јача од Вашингтона! А јадни Обманица,мало власти и почасти и на све пристаје…

    Свиђа ми се