Биљана Ђоровић

Одржана конференција о ГМО у Нишу – објављен пример и образац РЕЗОЛУЦИЈЕ О ЗАБРАНИ ГМО за све општине које желе да покрену ову иницијативу у својој средини!


Одржана конференција о ГМО у Нишу

Еколошки покрет Новог Сада
30.03.2013

лого еколошки покрет новог сада

Јуче, 29. Марта 2013. године у сали Скупштине града Ниша пред више од 200 људи је одржана конференција о генетички модификованим организмима у организацији Еколошког покрета Ниша.

Учесници конференције су били:

  Милица Војић-Марковић, председница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине,

       Биљана Ђоровић,

       др Александар Радосављевић, представник Лекарске коморе Србије,

       проф. др Радивоје Пешић, генетичар,

       проф. др Јован Панајотовић, генетичар и

       Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада.

На крају конференције усвојени су закључци и предлог Резолуције који ће се упутити Скупштини града Ниша на разматрање. Због важности усвојених закључака и предлога Резолуције, они се јавно објављују као пример и модел за све локалне самоуправе, политичке странке, друштвене организације и групе грађана који желе да покрену иницијативу у својој средини да се и њихова општина или градска заједница прикључи животно важној акцији спречавања легализације увоза, узгоја и комерцијалног промета производа од генетички модификованих организама.

***

Закључци конференције о генетички модификованим организмима одржане у организацији еколошког покрета ниша 29. марта 2013. године

1. да се пред Народном скупштином покрене иницијатива за доношење Закона који ће забранити узгој генетички модификованих организама (  ГМО) на отвореном простору у експерименталне сврхе због загађења земљишта и ширења   ГМО на остале културе и парцеле.

2. да се пред Народном скупштином покрене иницијатива да се у Србији забрана увоза, узгоја и комерцијалног промета производа од   ГМО прогласи уставном одредбом у циљу заштите здравља и живота становништва.
Том одредбом Србија би била подручје забрањено за   ГМО, чиме би се сачувала пољопривреда и будућност Србије.

3. да се од надлежног министарства и државних органа захтева доследно и ригорозно спровођења Закона о забрани увоза семена и производа који у себи садрже  ГМ састојке, а посебно:

– да се униште сви посађени генетички модификовани усеви у Србији, а не да се остављају произвођачима да је сами униште.
– да се до промене Устава донесе уредба владе о забрани извођења експеримената са   ГМО на отвореном простору у циљу заштите природе.
– да се забрани увоз сојине сачме од  ГМ соје и друге  ГМ хране намењене исхрани животиња.
– да се ставе ван снаге одредбе закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа којим се одобрава стављање у промет репродуктивног материјала који потиче од генетички модификованих организама.

4. да скупштина града усвоји Резолуцију о забрани узгоја и комерцијалног промета производа од генетички модификованих организама на територији града Ниша, која чини саставни део усвојених закључака.

5. да се од надлежног министарства и државних органа захтева забрана противуставне и незаконите имплементације кодекса алиментариуса у правни систем Републике Србије, као и да се ставе ван снаге већ донети прописи и стандарди који су изведени из њега.

6. да се покрене иницијатива да Народна Скупштина раскине капитулантски споразум НАТО-партнерство за мир који чини основу за геноцид над становништвом Србије свакодневном агресијом радиолошко-хемијско-биолошком методом која се врши запрашивањем тонама и тонама отрова из авиона највеће терористичке организације на свету.
Раскидом наведеног уговора створиће се формални услови за одбрану земље од агресора и спречавање даљег тровања становништва Србије равног геноциду.

7. да Скупштина града Ниша, до раскида споразума НАТО-партнерство за мир, донесе одлуку о забрани прелета непријатељских авиона преко територије градске заједнице ниша у циљу очувања живота и здравља грађана Ниша.

8. да Скупштина града Ниша захтева од Народне Скупштине да је обавести о томе шта је предузела или шта ће и у ком року предузети по свакој тачки закључака ради обавештавања најшире јавности.

9. да Скупштина града Ниша обавести Народну Скупштину да ће, у случају одбијања извршења тражених закључака, тај чин сматрати отвореном издајом народа и државе због погубних последица по животе грађана и будућности Републике Србије, што ће дати легитимно право грађанима Ниша да грађанским протестима и општом грађанском непослушношћу доведу до распуштања Народне Скупштине у циљу преузимања судбине у сопствене руке.

10. да Скупштина града Ниша обавести подносице закључака о предузетим корацима у циљу остварења закључака ради обавештавања најшире јавности.

Ниш, 29. Март 2013. год.
За Еколошки покрет Ниша
Драгана Секулић, с.р.

***

Да ли је ваша општина на овој мапи означена зелено?
Да ли је ваша општина на овој мапи означена зелено? Ако није, имате прилику да будете мотивациони говорник, инспирација, узор другима око себе: предајте декларацију својој општини. Научно је доказано да ГМО изазива рак, алергије, токсичке реакције, стерилност, смањење мозга, Алцхајмерову болест, дијабетес, мутације, нестанак пчела, угрожава цео еколошки систем...Потребна нам је баш Ваша помоћ: удружење "Здрава земља" не може без Вас. Хајде заједно да предамо декларацију за Вашу Општину без ГМО, Ви и "Здрава земља" уз Вас. Ако је Ваша општина жута на мапи, одмах се јавите и заједно ћемо кроз процедуру за уручивање декларације. Добићете сву подршку. Удружите се са пчеларима, удружењем пољопривредника, удружењем родитеља, удружењем деце оболеле од рака, удружењем дијабетичара, са еколозима, горанима, удружењем жена, студентским удружењима...Декларација је припремљена за вас http://www.facebook.com/groups/StopGMOuSrbiji/doc/529266410439085/ све што треба да урадите је да упишете име своје општине и да одштампате. Да ли сте некада желели да учините неко велико, добро дело? Ево прилике.Ако није, имате прилику да будете мотивациони говорник, инспирација, узор другима око себе: предајте декларацију својој општини. Научно је доказано да ГМО изазива рак, алергије, токсичке реакције, стерилност, смањење мозга, Алцхајмерову болест, дијабетес, мутације, нестанак пчела, угрожава цео еколошки систем…
Потребна нам је баш Ваша помоћ: удружење „Здрава земља“ не може без Вас. Хајде заједно да предамо декларацију за Вашу Општину без ГМО, Ви и „Здрава земља“ уз Вас.
Ако је Ваша општина жута на мапи, одмах се јавите и заједно ћемо кроз процедуру за уручивање декларације. Добићете сву подршку. Удружите се са пчеларима, удружењем пољопривредника, удружењем родитеља, удружењем деце оболеле од рака, удружењем дијабетичара, са еколозима, горанима, удружењем жена, студентским удружењима…
Декларација је припремљена за вас http://www.facebook.com/groups/StopGMOuSrbiji/doc/529266410439085/ све што треба да урадите је да упишете име своје општине и да одштампате. Да ли сте некада желели да учините неко велико, добро дело? Ево прилике.
Хајде сваки дан да се заједно ангажујемо за Вашу Општину. Ко је од вас из „жуте“ Општине са мапе која још није проглашена без ГМО? Подржаћемо Вас на сваком кораку да предате декларацију. Будите наша звезда! Поновићу оно што се чуло из аудиторијума у Парламенту:
„Дајте људи, немојте да нам ови „експерти“ одлучују о судбини народа! Нека народ сам одлучи!“ Ако се нико не јави, „Здрава земља“ ће се јавити Вама и подсетити Вас да имате сву моћ у својим рукама. Идемо у одбрану, драги пријатељи! Аргументима, културно и моћно.

***

Предлог Резолуције о забрани узгоја   ГМО и комерцијалног промета производа од   ГМО на територији градске заједнице Ниша

У име живота и за живот, а поносни на своје духовно наслеђе и свесни своје одговорности за опстанак будућих покољења, грађани Ниша су на својој Скупштини града, одржаној ____________године усвојили следећу Резолуцију о забрани узгоја и комерцијалног промета производа од генетички модификованих организама на територији градске заједнице Ниша.

Град ниш је је заједнички дом многих народа различитих културних и верских посебности који имају право да живе у међусобном духовном складу, у складу са природом и у складу са собом.

Право грађана Ниша да живе у здравој животној средини и да се хране здравствено безбедном храном је неприкосновено природно право и од њега је већа само њихова обавеза да спречавају и својим активностима не наруше природну хармонију и угрозе живот будућих покољења.

У циљу одбране права на живот и здравља будућих покољења, овом Резолуцијом се забрањује узгој и комерцијални промет производа од генетички модификованих организама на територији градске заједнице Ниша.

Скупштина града Ниша ће предузети све неопходне кораке да се на територији градске заједнице Ниша доследно спроводи забрана из ове Резолуције, чиме ће својим грађанима обезбедити право на живот и опстанак.

Обавештава се Народна Скупштина Републике Србије да су грађани ниша на својој Скупштини града, одржаној ______________године, у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи, преузели одговорност за живот и здравље својих суграђана као своје неприкосновено природно право.

Ниш,________године
Председник Скупштине града Ниша