АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Северна Кореја прогласила ратно стање- Одређени циљеви у Америци- Русија упозорава САД …


СЕВЕРНА КОРЕЈА- ПРОГЛАШЕНО РАТНО СТАЊЕ….

Пише: СРБски ФБРепортер- М. Новаковић
Published time: March 29, 2013 21:39
Edited time: March 30, 2013 09:54
North Koreans including soldiers attend a rally in support of North Korean leader Kim Jong-un's order to put its missile units on standby in preparation for a possible war against the U.S. and South Korea, in Pyongyang March 29, 2013.(Reuters / KCNA)

Севернокорејски митинг за „подршку рату“ против Југа… in Pyongyang March 29, 2013.(Reuters / KCNA)
 Како јавља севернокорејска државна новинска агенција „KCNA“, у земљи је проглашено ратно стање и убудуће се сва спорна питања са Јужном Корејом решавати употребом оружја.

Пјонгјанг је упозорио Америку, да Северна Кореја под командом „највеличанственијег икад, севернокорејског војсковође Маршала Ким Џонга“, више није мачји кашаљ…

Американци су се забринули због овог најновијег севернокорејског саопштења, али изгледа да сада нису сигурни како да реагују на најновији развој догађаја, који је дефакто „прелазак са речи на дела“. Очигледно је да је њихова стратегија „интимидације и застрашивања“ Северне Кореје изазвала „(не)жељене ефекте“!?

————————————————-

РУСИЈА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ….

Најновији развој догађаја је такође забринуо Русе, који су за ову кризну ситуацију директно прозвали Американце. Наиме, у својој изјави у петак, руски министар спољних послова Лавров је упозорио да је недопустиво да поред легалне активности Савета безбедности УН, неке земље предузимају „унилатералне војне активности“ на корејском полуострву, алудирајући директно на одлуку САД да пошаље додатне ракетне арсенале и прогласи „колективну одбрану Ј. Кореје у случају напада Севера!

Овакав став званичне Москве је разумљив, ако се зна да су американци директно испровоцирали овакву реакцију С. Кореје недавним прелетањем корејског полуострва са стратешким авионима бомбардерима Б-2, који су прешли преко 10,000 километара да би „исценирали бомбардовање“ Северне Кореје- што је наравно изазвало контра-реакцију Џонг Кима који је одмах наредио „стратешким ракетним јединицама да буду спремне да ударе по америчким војним базама у региону.

Све по принципу „акција-реакција“. Рекао бих- опробани амерички рецепт за почетак „неиспровоцираних“ ратова. Једино, овај „рецепт“ може да има катастрофалне последице по светски мир.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrovmeeting with his Ukrainian counterpart Leonid Kozhara in Moscow.(RIA Novosti / Vladimir Pesnya)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са украјинским колегом Леонид Кожаром у Москви (RIA Novosti / Vladimir Pesnya)

Званични кругови у Америци (који очигледно прижељкују нови рат) су најновије потезе Северне Кореје дочекали са подсмехом, али и претњом!?

Представник за штампу Беле Куће Џош Ернест је поред ироничног коментара да су поступци С. Кореје на властиту штету, додао да САД имају способност да своје интересе у региону заштите војним средствима.

———————————————-

КОЈЕ СУ СТВАРНЕ СТРАТЕШКЕ МОГУЋНОСТИ С. КОРЕЈЕ- ЈОШ УВЕК НЕПОЗНАНИЦА?

Према писању Русије Данас, већина војних стручњака се слажу да су претње С. Кореје нападом на саму територију САД без материјалног основа, пошто по њима, Северној Кореји ће требати бар још неколико година да произведе ракете које могу да „погоде“ амерички континент…

——————————————————

Ипак, оно што забрињава не само војне стручњаке, али и званичнике САД, јесте најновија фотографија (доња слика) са састанка Ратног Савета С. Кореје, којим је председавао Џонг Ким. На овој слици (у позадини) се виде севернокорејски планови за ракетни напад на главну територију САД.

Иако многи све то сматрају „пропагандним ратом“, очигледно их нагриза „црв сумње“- ШТА, АКО…?

North Korean leader Kim Jong-Un discussing the strike plan with North Korean officers during an urgent operation meeting at the Supreme Command in an undisclosed location (AFP PHOTO / KCNA via KNS)

Ким Џонг-Ун на оперативном састанку са војном командом, на „тајној локацији“ (AFP PHOTO / KCNA via KNS)

Да је овакав развој догађаја забринуо Америку, сведочи и изјава америчког министра одбране Чака Хагела, који је признао да су најновије акције С. Кореје веома озбиљне, и да амерички војни врх већ предузима „контрамере“. Једна од тих „контрамера“ јесте пребацивање 14 ракета интерцептора, које су део програма Ракетног штита у источној Европи, у регион Корејског полуострва.

Другим речима, САД су, због страха од С. Кореје,  спремне да напусте свој (до сада агресивни) програм „ракетног штита“ према Руској Федерацији!?

———————————————————

С. КОРЕЈСКЕ РАКЕТЕ У ПУНОМ СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ- СПРЕМНЕ ДА УДАРЕ ПО АМЕРИЧКИМ ЦИЉЕВИМА НА ПАЦИФИКУ!?

00001AFP Photo / KNS

Иначе, пре два дана, у четвртак- Ратни Савет Северне Кореје је наредио стратешким ракетним јединицама највиши степен борбене готовости и одредио им за циљеве америчке војне базе у „Пафичком театру“, укључујући Хаваје, Гуам и базе у Ј. Кореји. До оваквог наређења је дошло након прелетања корејског полуострва од стране америчких стратешких бомбардера Б-2, који су том приликом бацали маневарске бомбе у близини пограничне зоне…

Тим поводом, севернокорејска државна новинска агенција је издала следеће саопштење врховне команде „Корејске народне армије“:

„У случају још једне овакве (сличне) америчке провокативне акције, ми ћемо напасти без милости континенталну САД, њихове команде, војне базе у Пацифику, укључујући оне на Хавајима и Гуаму, као и базе у Јужној Кореји….“

 

Написао: Миодраг Новаковић

—————————————

ПОВЕЗАНИ ФБР ЧЛАНЦИ:

Америка напушта најважније европске противракетне одбрамбене компоненте

САД ПОДИЖЕ ОДБРАМБЕНЕ РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ ПРОТИВ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ

НА ПОМОЛУ РАТ ИЗМЕЂУ ДВЕ КОРЕЈЕ- СЕВЕР УКИНУО “HOT LINE” НАКОН 60 ГОДИНА !? (фбр превод)

Северна Кореја прети ″превентивним″ нуклеарним нападом на САД (фбр превод)

ОПАСНО ЗА СВЕТСКЕ ТЕРОРИСТЕ БР.1: Северна Кореја наредила ракетну готовост за мете САД

4 replies »

 1. Корејски полоток – Питање ко сам, погоди шта радим?
  Чињеница, да о Северни Кореји још увек скоро ништа незнамо, значај да се у регији међусобно распламсавају нова жаришта. Што је каквих пар задњих година познато јесте то, да су успешно изв…ели и трећу нуклеарну пробу. Пише се и увеличава утицај Америчке превладе и у овом делу. Па ипак ако се запитамо – зашто су изводили војне вежбе са Јужном Корејом, није ли то покушај застрашивања Севернно Корејског становништва? Неки се ипак и ако су мали служе сопственим арсеналом, достојанством и поносом. Наравно свако мирно решење било које кризе јесте боље него ратно. Свакако, ратно је повезано са жртвама и то највише невиним цивилима, док политичари своје задњице из сваке, па и најмање опасности веома брзо умичу. Korejski polotok – Pitanje ko sam, pogodi šta radim?
  Činjenica, da o Severni Koreji još uvek skoro ništa neznamo, značaj da se u regiji međusobno rasplamsavaju nova žarišta. Što je kakvih par zadnjih godina poznato jeste to, da su uspešno izveli i treću nuklearnu probu. Piše se i uveličava uticaj Američke prevlade i u ovom delu. Pa ipak ako se zapitamo – zašto su izvodili vojne vežbe sa Južnom Korejom, nije li to pokušaj zastrašivanja Severnno Korejskog stanovništva? Neki se ipak i ako su mali služe sopstvenim arsenalom, dostojanstvom i ponosom. Naravno svako mirno rešenje bilo koje krize jeste bolje nego ratno. Svakako, ratno je povezano sa žrtvama i to najviše nevinim civilima, dok političari svoje zadnjice iz svake, pa i najmanje opasnosti veoma brzo umiču.

  Свиђа ми се

  • dobro da li vi imate mozga ili samo mrzite Ameriku?Ne prizeljkujte rat nije to ljudski.Izginuce mnogo ljudi a toAmere nece ni ocesati!Zar stvarno mislite da ce jedna jadna i bedna S.Koreja nauditi Americi?A da li ce u rat uci Rusi i Kinezi?Naravno da nece!Zato sklopite ruke molite se bogu da ni jedna budala ne ispali nuk.raketu!I da,ne volim ni ja Ameriku ali treba biti realan isacekati priliku!!!

   Свиђа ми се

   • Није јасно коме сте упутили коментар? Влади РС Крајине? Нашем медију? Аутору?

    У чланку, се као једини који „мрзе Америку“ спомињу севернокорејанци.

    Анализа коју сам ја написао, се позива на агенцијске изворе (који су цитирани у чланку). У чланку су цитиране или наведене дословне изјаве „зараћених“ страна. Нажалост ова вест је нашим „водећим“ медијима презентована углавном у скраћеној верзији и без „истицања“.

    Ми у ФБР сматрамо да јавност у Србији треба да зна у ком правцу иде криза у Азији- јер ако се на хоризонту поново појави (северно корејска или америчка?) „печурка“, погодиће наравно животе свих нас. Шансе за тако нешто су нажалост све веће.

    Џонг Ким (С. Кореја) је лично доведен од стране Запада (Америке) у сличну безизлазну ситуацију као и друге независне регионалне силе широм света, које су последњих деценија уништене од стране Америке и НАТО земаља. Вероватно Џонг Ким може сада да наслути свој крај сличан ономе Милошевића, Хусеина, Гадафија, Чавеза…

    Другим речима- он више нема шта да изгуби (или има све- зависно од угла гледања) – а има прст на „нуклеарном обарачу“!

    Уважавајући ту чињеницу, и чињеницу да он има апсолутну контролу над својом нацијом и једном од највећих армија на свету, која поседује и нуклеарни арсенал- треба свакако бити забринут, и имати у виду (и наравно презентовати га нашој јавности) чак и овакав мрачан сценарио.

    Тако, да на крају, мени изгледа да ваша „критика“ може једино да буде упућена „севернокорејанцима и американцима“ (не очекујете ваљда од нас да од јавности прикривамо и овакве чињенице)?

    М. Новаковић

    Свиђа ми се