Биљана Ђоровић

Ратко Паић: Руску војску на Косово


Ратко Паић: Руску војску на Косово

У условима када је осма рунда бриселских преговора са Приштином, по речима из окружења председника Србије, „превазишла сва негативна очекивања“ јер су се „обистиниле црне слутње о исходу преговора“, а државно руководство се спрема „да у наредним данима донесе тешке одлуке“, одборници у четири српске општине на северу Космета на заједничкој седници су донели закључке, у којима се између осталог тражи да се мисија Еулекса замени мисијом Унмика, као и да се преговарачки процес врати у надлежност Савета безбедности Уједињених нација, а захтева се и враћање руског војног контигента у српске средине на Космету.

05.04.2013. Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

барикаде србска застава

 

Забринутост Срба за свој положај је утолико већа јер је Немачка уценила Србију да мора прихватити понуду из Брисела, ако жели да настави пут ка чланству у ЕУ, а та понуда подразумева, како се незванично може чути, само привремено другачији статус док Срби у потпуности не прихвате законе самопроглашене косовске државе.

Стога није чудно да је на ванредној седници скупштине четири српске општине формиран Одбор за припрему аката о оснивању скупштине Косова и Метохије, у складу са вољом грађана исказаној на прошлогодишњем референдуму. Атакође,због бојазни да би приштинске власти могле покушати да насилним путем угрозе мир и безбедност на Косову,предложено је и распоређивање снага КФОР-а на линији раздвајања Срба и Албанаца, у чијем саставу би по њима поново требало да се нађу и руске снаге.

Иначе, први пут су руски војници из састава међународних снага дошли на простор Косова и Метохије средином јуна 1999. године, када су заузели приштински аеродром, а затим су у оквиру КФОР-а били распоређени у више зона на територији покрајине.

О њиховој тадашњој ефикасности у одржавању мира и безбедности говори и податак да је у мају 2000.г. у близини села Мушотиште у Сувој Реци, руска јединица из састава КФОР-a зауставила возило са наоружаним терористима, међу којима је био и Рамуш Харадинај, који су брзо савладани, разоружани и предати органима Уједињених нација, а о том догађају су писали и светски медији попут агенције АФП и немачког „Шпигла“.

Међутим, руски контигент се 2003. године повукао са тог простора, јер је по оценама посматрача, Србија у то време била у потпуности окренута НАТО савезу и Европској унији, и зато није видела сврху даљег присуства.

Дмитриј Рогозин, некадашњи амбасадор Русије при НАТО у Бриселу, а данашњи заменик председника владе Русије, пре две године је на постављено питање зашто је руска војска 2003. године отишла са Косова, изјавио следеће:

«После једностраног проглашења независности покрајине, Национални српски савет Косова је замолио Русију да врати војни контигент ради заштите српског становништва, али сама таква молба није довољна да би се било шта урадило око тога», и још је додао, «Русија је спремна да помогне српској браћи, али ми не можемо бити већи Срби него сами Срби. Пре него било шта урадимо, ми хоћемо да схватимо какав је став званичног Београда и постоји ли он? Сада само ви морате да одредите своју судбину. Ми ћемо вас, као и увек, у томе потпуно подржати.»

И управо у томе и јесте највећи проблем, што ни данас нико, па ни сами Срби, живели они на северу Космета, у Београду или негде другде – не знају шта је заправо став званичног Београда и постоји ли он. Познато је само да државни врх сада загонетно најављује «тешке одлуке у наредним данима» и тражи могућност договора са онима који не нуде ништа.

А све док је тако, косметски Срби ће живети у неизвесности и позивати руски контигент да их заштити, али ни Руси, као што рече Рогозин, неће моћи да буду већи Срби од Срба.

1 reply »

  1. A što ne Marsovce? Mislim da bi nam Marsovci bili potrebniji, zbog tehnološke superiornosti! A? Ne lipši magarče do zelene trave! Neko će da kaže da nisam normalan i da mnogo pratim naučnu fantastiku? Pa i ovo što se kaže u članku je u okviru „fikcije“! Rusi da pošalju vojsku? Tražimo mi to od Rusije više od decenije i…? Boli ih uvo i još kažu da neće da budu „veći Srbi od Srba“, a kad su Srbi bili „veći Rusi od Rusa“, onda im to nije smetalo! Naprotiv! Kad su Srbi ginuli da bi kupovali vreme za Rusiju, da se konsoliduje, da se presabere i da dočeka neprijatelje, onda je to bilo normalno!? A sada se foliraju i glumataju neobaveštene i uvređene? Kao da bi poslali svoje vojne formacije, za koje vrlo dobro znaju da su Srbiji neophodne i da dobiju taj famozni POZIV? Mole Boga da ga ne dobiju, jer ovako je lakše! Opet smo mi Srbi krivi, a oni jadni eto umreše od želje da nas spasu, samo mi nezahvalnici to nećemo! Ova dvoličnost će im se „obiti o glavu“ kad-tad, jer Srbija više nema sinova da ginu za interese „zapadnih kurveštija“ u Kremlju. Ne nema! Putin da! U redu, potpuno ga podržavam! Ali medvedev i lavrov… oni su sve drugo samo ne Rusi kakve bi mi želeli za „starijeg brata“ i oni vode spoljnu politiku Rusije, koja je potpuno indiferentna prema nama Srbima. Konuzin? Poštujem gospodina, ali ono što je rekao, rekao je u trenutku kad je znao da mu je karijera u Srbiji završena i da više i nema šta da izgubi, ako se „iskreno otvori“. Dakle, koliko je realno očekivati vojne formacije države Rusije na teritoriji Srbije, toliko je realno očekivati i vojsku Marsovaca sa istim ciljem. I tačka! Ako ne govorim istinu, neka me demantuju i neka pošalju ono što znaju da nam je neophodno i prvi ću javno da izađem i „pospem se pepelom“ zbog kleveta protiv njihove iskrenosti da nas spasavaju. Ovako… mnogo sam mator da verujem u Deda Mraza…

    Свиђа ми се