ДЕШАВА СЕ...

Премијер Србије разматра предају овлашћења „влади у Приштини“ и РАЗМЕНУ југа Србије за север КиМ?!! Дачићу, шта си ти јео у Бриселу – БУНИКЕ???


ПРЕМИЈЕР: УСТАВНИМ ЗАКОНОМ ОВЛАШЋЕЊА ПРИШТИНИ

09.04.2013. 07:43 Извор: Бета, ТВ МОСТ

Србија би могла, на основу договора са Приштином, да усвоји уставни закон који би омогућио пребацивање овлашћења влади у Приштини, а у складу са уставом Србије, рекао је у разговору за немачки дневник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (Allgemeine Zeitung) председник владе Србије Ивица Дачић…

дачић тачи

На питање да ли се залаже за промену устава, у чијој преамбули се наводи да је Косово део Србије, Дачић је рекао да то „није лако, јер би за то морао да се одржи референдум“.

„Ми смо у овој земљи имали политичаре који су инсистирали на томе да стварност мора да се управља према уставу. Али тако није. Реалност на Косову је другачија. То морамо да имамо у виду“, навео је српски премијер.

Запитан на који начин то треба да се учини Дачић је одговорио да „на основу политичког договора са Приштином може да се донесе уставни закон којим би овлашћења била предата влади у Приштини, у сагласности са нашим уставом“.

Председник владе Србије оценио је и да би Београд и Приштина „са лакоћом могли да се сагласе око размене територија“, односно размене севера Косова за општине на југу Србије које су претежно насељене албанским становништвом.

„Али, то не би било прихватљиво за Вашингтон. Тамо се сматра да би то могло да доведе до новог рата у Македонији“, рекао је Дачић.

У интервјуу за немачки дневник Дачић је нагласио и да Србија не жели за Србе малу српску државу на Косову, каква је Република Српска у Босни и Херцеговини, већ жели да Србима „буде допуштено да се удруже у регион, који би био само један од више таквих на Косову, регион какви су и други у Европи“.

Истовремено је премијер Србије „неоснованим“ назвао страховања косовских Албанаца да би већа овлашћења за заједницу српских општина могла да воде у сепаратизам.

„Ми живимо у Европи у којој постоји на стотине региона, који делом имају много већа овлашћења и који ни на који начин нису фактор дестабилизације, напротив. У нашем интересу није дестабилизација Косова. Важно је да тамо влада мир“, рекао је Дачић.

Влада Србије једногласно је јуче одбила понуђено решење за Косово и предложила хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ.