Биљана Ђоровић

Холанђанка брани Младића: Генерал је био испровоциран гнусним подвалама сведока и судије


 Холанђанка брани Младића

Генерал Ратко Младић избачен је у среду из суднице, а псовка упућена заштићеном сведоку обишла је свет као пример говора мржње. Међутим, Холанђанка Ана ван Клинкен-Похарнок, која је тог дана била у судници, а већ дуже време прати суђења у овом суду, тврди за „Вести“ да је бивши командант Војске РС гнусно испровоциран.

12. 04. 2013. Ђ. Баровић – Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

ХОЛАНЂАНКА АНА ВАН КЛИНКЕН
Хаг не занимају докази: Ана ван Клинкен (у средини) са Луком Караџићем

 

Боли ме душа због лажи

Ова Холанђанка каже да је суђења у Хашком трибуналу почела да прати испровоцирана негативном медијском кампањом против Срба.
– И током рата у Босни, а посебно током НАТО напада на Србију те лажи су доведене због апсурда. Почела сам да читам о тим догађајима и схватила колико је лажи изречено на рачун Срба због чега ме душа боли – каже Ана ван Клинкен која је постала омиљена и међу српских оптуженицима и њиховим породицама којима се увек нађе на услузи.

– Све сам видела својим очима, јер се одигравало само пар метара од места где сам седела. Не оправдавам оно што је генерал Младић на крају рекао, али га потпуно разумем, јер бих и сама слично реаговала на овакве гнусне подвале и сведока и судије – каже Ван Клинкен која је у среду једина била на галерији суднице, а тврди да се све одигравало на два-три метра од ње, па је могла и да види и да чује шта се тачно догодило.

– Око десет часова, генерал Младић је дао знак једном од својих адвоката да му треба пауза и судија је то дозволио. Излазећи из суднице прошао је поред мене и показао ми палцем да ме је препознао, јер сам већ пратила процес против њега. Схватила сам да су то приметиле и судије и да су нешто прошаптали око тога. После пет минута, генерал се вратио и сео на своје место, а сведок је наставио да одговара на питања тужиоца.

У једном тренутку, Младић се нагнуо ка свом адвокату и нешто му дошапнуо. Да је било шта рекао сведоку ја бих то морала чути, а посебно што бих препознала реч „лажеш“, а тврдим да је уопште није изговорио – каже ова Холанђанка и додаје да је каснија реакција Младића такође била испровоцирана понашањем и судије, али и стражара који су на силу почели да га гурају ка вратима.

– Не знам ко се у таквим околностима не би изнервирао. Па ја сам се као посматрач свега изнервирала овако монструозном подметачином, а како неће Младић – каже Ана ван Клинкен и оцењује да је потпуно јасно да је позадина била намера председавајућег судије Орија да по сваку цену Младић не присуствује саслушању заштићеног сведока.

МЛАДИЋ
Ратко Младић на суђењу у Хашком трибуналу
 

– Очигледно им се не одговара чињеница што је генерал Младић болестан и што се процес често прекида. Отуда су и искористили исконструисану ситуацију у којој је и сам сведок одиграо своју улогу слагавши да му се Младић обраћао. Хашки трибунал на овај начин заправо жели да покаже своју моћ, али не моћ силе доказа и истине, већ моћ сурове, физичке силе која нема везе ни са правом ни са правдом – тврди ова Холанђанка.

Она додаје да је јако чудно што су судије реаговале у овом, а не у случају када је њој, једна од жена из Удружења Мајке Сребренице отворено претила смрћу.

– Приликом првог појављивања Младића у судници, поред мене су седеле жене из те организације и ваљда им се није допало што сам поздравила генерала. Једна од њих ми је отворено, пред свима у судници показала руком преко грла, мексички знак за „Убићу те. Ти си мртав“. Сви су то видели и апсолутно нико није реаговао. Толико сам била љута да сам хтела да тужим Хашки трибунал, али сам им само послала мејл да поставе камере и у галерији за публику – каже на крају ова храбра Холанђанка.

Генерал се тресао

Адвокати Ратка Младића, Бранко Лукић и Миодраг Стојановић немају ни мало дилеме да је избацивање њиховог клијента из суднице – смишљена провокација.
– Сасвим је јасно да се он није обраћао сведоку, већ Стојановићу, али да ни њему није рекао да сведок лаже. Уосталом, све се може видети на снимку – каже Лукић и додаје да се свесно ишло на то да се генерал на крају испровоцира и реагује како јесте.
– У соби за оптужене, генерал се буквално тресао колико му је било лоше. Извинио нам се због реакције и тражио да га одвеземо у болницу: „Опет направих глупост, али не могу да слушам лажи. Мислим да ми је притисак отишао на 300“ – препричава Стојановић и додаје да је очигледан циљ судија да Младић у судници буде само декор.

———

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

ГОЛГОТА НАШИХ ХЕРОЈА У ХАГУ: ДОДИК- КАРАЏИЋ ЈЕ НЕВИН… МЛАДИЋ ОПСОВАО “ЛАЖНОГ СВЕДОКА”…

2 replies »

  1. Heroji su izruceni a zlocinci ih izrucili i zlocinci im sude..one bogate poturcenjakinje se setaju svetom i lazu i prikazuju se ponosno u svom laganju…Ali ima svetlosti-sve vise uvidja lazi!!!

    Свиђа ми се

  2. Nasi heroji u opste nisu trebali biti izruceni. Tadic je izrucio sve nase heroje pa je izrugao ceo Srbski narod. Tadic i Dacic od narodnih para finansirali su zajedno sa siptarima film o zutoj kuci u kavezu .Da ponovim ako niste razumeli da su Tadic i Dacic finansirali u Francuskoj siptare i Francuskog nepoznatog reditel;ja da se napravi film zuta kuca protiv Srbskog naroda. Ovo je ismejavanje Dacica i Tadica ismejavanje ne samo Srbskog naroda vec i same nevine zrtve. Tadic je dao predlog Kusneru ratnom zlocincu koji je stvorio doktore bez granice samo sa jednim ciljem da se sirom sveta vade unutrasnji organi i prodaju bolnicama da u filmu zuta kuca /u kavezu/igraju kobajagi zarobljeni Francuzi i jedna devojcica kojima kao Srbi hoce i vade unutrasnje organe u toj prokletoj zutoj kuci.Sve se vise i vise otkriva kako su domaci petokolonasi srozali Srbiju i narod i da su postali najveci teroristi danasnjice u svetu.Cim dodju izbori i patriotske snage pobededa da se odmah uvede smrtna kazna i da se svi teroristi osude . Moje misljenje je da da to ide bar 5 generacije

    Свиђа ми се