Анализа

Кустурица: Народ их је бирао не да предају, него да НЕ ДАЈУ Косово!


Кустурица: Народ их је бирао не да предају, него да не дају Косово

Танјуг 22.04.2013. – 21:57

Славни редитељ Емир Кустурица одржао је вечерас у Студентском парламенту Правног факултета предавање о уметности и савременом свету, а затим одговарао на питања међу којима је прво било о споразуму из Брисела.
Емир Кустурица

Кустурица
Емир Кустурица | Фото: 24 сата

– Најиндикативније је да је Демократска странка подржала споразум, а једина примедба била је од Ђиласа, што им нико није рекао о чему се тачно ради – изјавио је Кустурица.

Помињући да не жели никога да амнестира, рекао је да се не сме заборавити да је то веома стар проблем и да је већ дуго на делу идеја „признаћемо Косово, али ћемо се правити да га нисмо признали“.

– Ови момци на власти узели су на себе велику одговорност. То није само њихов проблем, то је почело раније. Шта год да су потписали мораће да одговарају народу који их је бирао не да предају Косово него да не дају Косово – казао је он.

Поводом популарности серије „Сулејман Величанствени“ оценио је да је „реч о државном питању, а држава као да је одлучила да уништи културу и да се сви сведемо на конзументе, а не оне који производе уметност и културу“.

О томе сведочи нулти буџет за филм и систем јавних набавки за позоришта, додао је он и цитирао Ноама Чомског да није више питање колико у некој земљи има страних војника, него колико реклама имају стране фирме.
Студенте у препуном амфитеатру В занимало је и напредовање Андрић града, који је, како је рекао Кустурица, 80 посто завршен и биће отворен 2014. за Видовдан.

Кустурица је говорио и о великим градовима који више не пружају шансу за људско достојанство, о ријалити програмима који фаворизују анти-јунаке, али су толико доминантни да је питање да ли је то права реалност, а ми остали живимо у некој фикцији, о Холивуду који ствара идеологизоване шеме остављаући публику без катарзе…

Почасни гост био је академик Матија Бећковић који је истакао да је Кустурица „најславнији редитељ од свих јужних Словена, име које цео свет зна и не само зна него и цени и воли“.

Бећковић је открио да реч кустурица значи мала бритва од козјег рога. „Са нашим Кустурицом испоставља се да то није деминутив од бритва него суперлатив од сабља, јер је он најславнија сабља коју има српски народ“, рекао је песник.

Кустурица је узвратио да му је Бећковић још од младости узор као храбар и ексцентричан стваралац који уме у једној реченици да сажме оно за шта би некоме био потребан цео роман.

Највећи део предавања Кустурица је посветио сећањима на студентско доба у Прагу и ставовима о уметности.

„Живимо у времену када уметност, где је још једино могуће тражити Бога, клеца под ударом онога што се у свету зове научна култура, а у ствари је комерцијална трка. Ипак, могуће је живети и писати као Матија, само је питање да ли човек хоће да буде уметник који тражи Бога или онај који се бави видео игрицама – рекао је он.

Кустурица је нагласио да „треба градити слику света у којој може да се остави лични печат“, додавши да је његово искуство је да је „важно бити у средишту живота, да бисте из тога могли да црпете за своју уметност“.

– Битан је тај непосредни доживљај. Међутим, у савременом свету се све више губи прави живот и човек пребацује у оно виртуелно, на друштвене мреже, на мноштво гегова на Ју-тјубу… Можемо само да се надамо да ће са вашом генерацијом човек поново бити стављен у центар и да ћемо се вратити људскости – поручио је Кустурица, често прекидан бурним аплаузима.
_____________
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/kusturica-narod-ih-je-birao-ne-da-predaju-nego-da-ne-daju-kosovo/86073.phtml

1 reply »