Издаја

Није шија него врат


d0bed182d0b0d186-d182d0b0d0b4d0b5d198“Све активности, укључујући и преговоре Београда са Приштином, Влада Србије је извршавала уз поштовање Устава и уз стално информисање и консултовање представника органа локалне самоуправе са Косова и Метохије.“

То стоји у извештају Владе о бриселским преговорима достављеном Скупштини. Да подсетимо да је Влада Србије на седници пре два дана дала сагласност на парафирани текст предлога споразума са Приштином.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић сазвао је за петак, 26. априла посебну седницу републичког парламента на којој ће посланици разматрати Извештај о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Приштином.

Седница парламента заказана је за 11 сати, саопштено је данас из Скупштине Србије. Не знам да ли неко уопште сумња у то да ће и Скупштина подржати потез преговарачког тима.

Стара пословица каже:

– Што се мора није тешко!

Тако сам ја опет, по ко зна који пут, читала Устав Републике Србије, онда Споразум. Па опет Устав, па Споразум и тако више пута.

Документ Устава Републике Србије почиње следећим речима:

„…полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије

Ако у Уставу пише да су Косово и Метохија саставни део територије Србије, како је онда потпис на Споразум са све тачком 14. која гласи:

„Договорено је да ниједна страна неће блокирати, нити охрабривати друге да блокирају напредак друге стране на путу ка Европској унији.”

Како је Устав испоштован ако је потписано да Србија „неће блокирати напредак друге стране“ ако је та друга стран,а Косово и Метохија, по Уставу и званичном ставу (бар оном доступном нама грађанима Србије) и даље део Србије?

Нисам правник, нисам аналитичар, нисам политичар. Али знам да читам.

Приче да није призната малигна творевина (или шуга како је назвао комшија Ироније) овим пада у воду. То што нико од „српских“ преговарача није изјавио, није потписао папир на коме пише:

– Признајемо независну државу Косово.

Не значи да потписом на онакав документ то нису урадили. На памет ми пада још једна пословица:

– Није шија него врат.

Или у преводу:

– Нисте рекли, али сте урадили.

Лепо је то написао Ђорђе Вукадиновић у свом коментару „Жаба по жаба, потпис

„…ако нешто изгледа као де факто признање независности Косова, ако већина објективних посматрача са истока и запада мисли да је то де факто признање независности Косова – а, заправо, већ и „де јуре” – онда је то највероватније заиста то..“

Долазимо до једног логичног питања:

Ко је њих овластио да признају отимачину једног дела своје територије?

Нису питали народ. Ни „онај на Косову и Метохији“ ни онај у „кругу двојке“. Радили су апсолутно на своју руку. Без икакве сагласности оних који су их изабрали.

Да не буде забуне, малопређашња подела је она коју европејци праве. За њих је Београд једно, а Србија је остатак. Косово и Метохија су већ годинама сувишни терет кога су се коначно ратосиљали.

То што са Косовом и Метохијом одлази 12,3% територије ове земље није битно.

То што на Косову и Метохији остаје око 100.000 људи – тачних података нема јер је последњи попис био још 1981. – није битно

То што на Косову и Метохији остаје богата историјска, културна, духовна баштина Срба – није битно.

То што на том Косову и Метохији на сваких 2,5 км се налази неки “белег” српске историје: црква, манастир, гробље, дворац, траг да смо тамо вековима – то није битно.

То што се од седам локалитета у Србији који се налазе под заштитом Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, на Косову и Метохији се налазе четири светиње – то није битно.

Ништа од тога није битно. То је само непожељни пртљаг за „српске“ власти. Нешто чега се треба решити што пре, и они су оберучке прихватили прву шансу за то која им се указала.

За њих су Косово и Метохија мала цена. Чак је и Рашка нешто ситно. Војводина је мало „крупнији залогај“, али уз довољну количину пића и то ће се прогутати. За њих је, изгледа, једино битно да је Београд безбедан. Добро, можда не ни цео Београд, али онај потез од Дедиња, преко Милошеве, Немањина, Андрићевог венца, па до Косовске, то је сигурно. Ту ће повући “црвену линију” и од тога неће устукнути ни милиметар.

Али, ако су баш запели за то да нешто дају, да нешто трампе, зашто не би трампили тај потез? С обзиром да је већина њих лоцирана на њему мислим да би једино реално, прихватљиво било да  се он трампи за Косово и Метохију, односно за тај чувени европски сан који нам тако силно намећу, а да нас ни питали нису да ли желимо да га сањамо. Да, коначно, и они поднесу неку жртву.

Народ је довољно жртвован.

Извор: Ивин Свет

http://ivinsvet.wordpress.com/2013/04/24/%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%88%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82-3/

Категорије:Издаја

Tagged as: , , ,